POPULARNI KVIZ

I TARIK MU ČESTITAO Student (24) sjajnim nizom stigao do pozamašnog 'dežaparca'. Biste li vi znali odgovor na pitanje koje ga je zaustavilo?

 
 HRT

- Na vrhu stabla su najsočniji plodovi pa se nadam da ćete nešto ubrati i pojesti, rekao je Tarik predstavljajući "stablo" od 15 pitanja prvom "najbržem prstu" 10. izdanja kviza "Tko želi biti milijunaš?". Pritom, vjerojatno, nije niti slutio da će se 24-godišnji student Josip Buklijaš, rodom iz Vrgorca, na njega itekako visoko popeti, piše HRT.

Naime, student 5. godine Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu otvorio je 13. pitanje za 250.000 kuna!

Trebao je odgovoriti jesu li Hokkaido i Honshu, Honshu i Shikoku, Shikoku i Kyushu ili, pak, Kyushu i Okinawu otoci razdvojeni kanalom Tsugaru koji je preplivala Dina Levačić.

HRT

- Hokkaido je najsjeverniji otok, a Honshu najveći, istaknuo je natjecatelj dodavši da se sjeća i kako je Dini Levačić bilo hladno pa da bi zato rekao - Hokkaido i Honshu. No kako je iskoristio sve džokere, nije bio voljan riskirati jer su "ipak u igri malo veći novci" te je odustao. Naposljetku je izjavio da bi njegov odgovor bio upravo taj koji ga je i "vukao". Stoga bi, da nije odustao, ponio titulu osvajača dosad najvišeg iznosa u povratničkoj sezoni kviza.

HRT

Na svojem sjajnom putu do 125.000 kuna, na 7. pitanju zamolio je pomoć publike. Najčešće je parcijalna, ali može biti totalna, anularna i hibridna. O čemu je riječ? Publika je s 51 posto glasova odgovorila da je riječ o pomrčini Sunca (a ne derivaciji razlomaka, ugradnji trepavica niti frakturi lubanje). Poklonio joj je povjerenje osvojivši tada 4000 kuna.

Poprilično siguran bio je na sljedećem pitanju te je bez dugoga razmišljanja rekao da je Goran Ivanišević u ljeto 2001., kad je sve bilo spremno za još jedan Wimbledon, bio na 125. mjestu ATP ljestvice. Među ponuđenim odgovorima bili su i 95., 155. te 185. mjesto.

Koliko je, prema Lukinu evanđelju, Ivan Krstitelj stariji od Isusa Krista? Pola godine, godinu dana, pet ili deset godina? Nakon džokerom "pola-pola" sužena izbora na pola i pet godina, njegov je odgovor na 9. pitanje glasio - pola godine.

Za prelazak drugoga praga trebao je znati je li Ivan Kukuljević Sakcinski, Janko Drašković, Ante Kuzmanić ili Josip Juraj Strossmayer 2. svibnja 1843. svoj govor započeo riječima: "Preuzvišeni Gospodine Grofe i Bane, Presvetli Velmože!".

HRT

Malo ga zeza godina, istaknuo je pritom naglasivši i da ga "vuče" na Sakcinskog. Iako nije bio posve siguran, odlučio je ne upotrijebiti posljednji džoker pa je njegov konačni odgovor ipak bio Ivan Kukuljević Sakcinski.

- Doista ne znam, ustvrdio je džoker "zovi" (inače, bivši natjecatelj) od kojega je htio saznati je li Slavoljub Penkala, Frank Zamboni, Candido Jacuzzi ili Ferdinand von Zeppelin svoj izum svijetu predstavio na temelju izuma hrvatskog Mađara Davida Schwarza.

Nakon toga Josip se na pitanju za 64.000 kuna odlučio za von Zeppelina. Uz gromoglasan pljesak publike, oduševljeno mu je zapljeskao i Tarik.

Studentu već spomenuta fakulteta definitivno je "išlo na ruku" matematičko pitanje na kojemu je osvojio 125.000 kuna, ujedno i posljednje na koje je odgovorio. Znao je kako su šanse 1 : 256 (a ne 1 : 64, 1 : 128 ni 1 : 512) da će postati milijunaš, bude li se odrekao znanja i džokera pa na ovo i sva iduća pitanja odlučio pogađati.

HRT

- Svaka čast na nastupu!, rekao je Tarik opraštajući se od Josipa.

Josipovu je prethodio nastup Perice Oroza, natjecatelja iz prošle emisije koji je ovotjedno izdanje započeo otvaranjem 7. pitanja i to bez džokera. Odustao je na pitanju za prelazak drugoga praga, kući ponijevši 16.000 kuna.

- Dovoljno za skijanje, naglasio je te dodao da mu je to bila obveza osigurati i, usto, ne duljiti s odgovorima.

Dvadesetšestogodišnji Ivan Cota bio je večerašnji drugi "najbrži prst". Iako je zapeo već na prvom pitanju, studenta Filozofskog fakulteta u Zagrebu imat ćemo priliku gledati idućega četvrtka kada će otvoriti ono za 8000 kuna, no bez džokera "publike", piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:56