BIVŠI VATRENU

ISPOVIJEST OGNJENA VUKOJEVIĆA 'Možda se jednom vratim u Dinamo, ali na neku drugu funkciju. Vidim se kao trener ili sportski direktor'

Nakon gotovo dvije godine praznih tribina, vatreni će 24. ožujka pred punim Dinamovim stadionom istrčati na utakmicu s Ukrajinom. Nekadašnji hrvatski reprezentativac i prijatelj ukrajinskog izbornika, bit će na važnoj utakmici
 Bruno Konjević / CROPIX

Među publikom koja gotovo dvije godine nije mogla na utakmice reprezentacije, 24. ožujka na okršaju protiv Ukrajine na maksimirskom stadionu, među navijačima će biti i naš bivši reprezentativac Ognjen Vukojević. Osim što je sedam godina igrao za reprezentaciju, dajući sve od sebe na poziciji zadnjeg veznog igrača u čak 55 utakmica, najbolje godine svoje nogometne karijere Vukojević je proveo u ukrajinskom klubu Dinamo Kijev. Tamo mu je jedan od boljih prijatelja bio legendarni igrač Andrij Ševčenko, danas izbornik ukrajinske nogometne vrste. Upravo s njim će se Vukojević nakon duljeg vremena naći u Zagrebu, a nakon što se prisjete zajedničkih dana u Ukrajini, svaki kreće na svoju stranu, Ševčenko na onu prvog čovjeka ukrajinske momčadi, a Vukojević u žestoko navijanje za hrvatsku reprezentaciju. U razgovoru za Studio iskusni nogometaš otkrio je i svoje planove za skori kraj igračke karijere koji će dočekati u dresu bečke Austrije, ali i koliko uživa u bračnom životu s bivšom Miss Hrvatske Andrejom Ćupor i u ulozi oca njihovu troipolmjesečnom sinu Luki.

- Svaki nogometaš zna kako je velika stvar igrati pred svojom publikom. Uostalom, nogomet se i igra zbog navijača, a posebno je velika čar igrati pred publikom u Maksimiru. Zato ne treba posebno ni naglašavati da ću i sam biti na tribinama i navijati iz svega glasa. Ovo je ipak neki novi početak, nadam se da je sad uistinu dosta nereda i izgreda huligana i da je ispred nas neka nova lijepa priča kakvu je naša reprezentacija i zaslužila - siguran je Vukojević.

Ukrajinski izbornik

Kad je u pitanju rezultat, kao i svi, Vukojević se nada pobjedi, koja je, unatoč kvaliteti ukrajinskih igrača, ali i izbornika, smatra, vrlo izvjesna.

- Novi ukrajinski izbornik moj je nekadašnji suigrač i prijatelj Andrij Ševčenko, koji pokazuje izuzetnu trenersku kvalitetu. Sigurno ćemo se vidjeti u Zagrebu prije utakmice i malo podružiti. U svakom slučaju, bit će teško, ali nadam se pobjedi - najavljuje nogometaš.

Tijekom vremena provedenog u reprezentaciji Vukojević je izmijenio tri izbornika, a dosadašnjim rezultatima Ante Čačića je, kaže, zadovoljan.

- Čačić je dosad kao izbornik opravdao povjerenje. Donio je dobru atmosferu u reprezentaciju, koliziju među igračima. Dečki igraju prilično dobro i nadam se da će na svjetskom prvenstvu u Rusiji imati bolji rezultat nego u Francuskoj gdje nismo imali sreće s Portugalom - priželjkuje Vukojević.

A na sam spomen Ukrajine i vremena provedenog u Kijevu, nogometaš, s nostalgijom, napominje kako Ukrajinu smatra svojom drugom domovinom.

- Te godine koje sam proveo u Ukrajini kao igrač Dinamo Kijeva zasigurno su najljepše razdoblje moje karijere. Za početak, Ukrajinci su super narod i nama vrlo bliski po mentalitetu. Kijev je vrhunski grad koji mladom čovjeku pruža mnogo toga. Drago mi je zato što sam pročitao kako se hrvatski i ukrajinski navijači dobro slažu te kako su se dogovorili da ova utakmica prođe bez izgreda i da se umjesto toga druže u Zagrebu - ispričao je Vukojević.

Beč je divan

Od hrvatskog dresa Vukojević se oprostio 2014., nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. To je, kaže, bila vrlo teška i emotivna odluka, no danas ne žali zbog toga.

- Dao sam najbolje od sebe za reprezentaciju i u 31. godini odlučio da je dosta. Otišao sam na vrijeme, ponosan na godine provedene u reprezentaciji i nikad nisam zbog toga požalio. Dao sam uistinu svoj maksimum. Bolje je otići na vrijeme i reći hvala - napominje.

Svoje zadnje mjesece u bečkom klubu Austria provodi opušteno. Zbog ozljeda u posljednje vrijeme manje igra, no gradom je i dalje oduševljen.

- Beč je fantastičan grad, a što je najbolje, blizu je kuće, što je u mojim godinama vrlo bitno, s obzirom na to da živim na relaciji Zagreb - Beč jer moja je obitelj u Zagrebu - objašnjava.

Do isteka ugovora s Austrijom ostalo mu je još dva mjeseca, a to bi ujedno trebao biti i kraj njegove igračke karijere. No, svakako nije i kraj njegove nogometne karijere.

Dinamo i ja

- Na ljeto će se sve znati. Ili će to biti kraj karijere kao igrača ili će stići neka egzotična ponuda. Ipak, kraj je izgledniji i bliži. Upisao sam Akademiju HNS-a i upravo polažem za A licencu, a B sam već završio. U budućnosti se sigurno vidim kao trener, sportski direktor, u omladinskoj školi, nekoj mlađoj kategoriji... Nogomet je moj život - tvrdi Vukojević.

Iako je planirao karijeru završiti u zagrebačkom Dinamu, gdje je i počeo, to se nije ostvarilo.

- Nije mi žao što kraj nisam dočekao u Dinamu. Svoje najbolje godine dao sam Dinamu, i to u dva navrata. Dinamo je moja najveća ljubav i tko zna, možda se i vratim, ali na neku drugu funkciju. Puno njih je to napravilo - smatra Vukojević.

Najljepši poklon za kraj karijere mu je, reći će, rođenje sina Luke.

- Lukinim se rođenjem zatvorio krug, i onaj životni i igrački. Sve se lijepo zaokružilo. Jako sam sretan što sam postao otac pa kad završim karijeru, počinjem novi život s obitelji, a mislim da je to najbolji novi početak. Kad god dođem u Zagreb, uživam u svakom trenutku sa sinom i suprugom, pa čak i pelene mijenjam s ljubavlju - naglašava.

Slično kao i Vukojević, kraju igračke karijere bliži se i njegov kum Eduardo Da Silva. No, druženja s njime bit će u budućnosti rjeđa jer nakon ukrajinskog Šahtjora Dudu je otišao u Brazil, gdje nakon završetka karijere nastavlja i život.

Na pitanje što smatra najvećim uspjehom svoje karijere, Vukojević spremno nabraja:

- Najveći je uspjeh što sam odigrao sve što jedan igrač može. Bio sam u velikom klubu, odigrao 55 utakmica za reprezentaciju, bio sam na svjetskom i dva europska prvenstva, igrao sam s najvećim svjetskim igračima. Uglavnom, ostvario sam sve svoje dječake snove - zaključio je Ognjen Vukojević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:26