MAGISTRA POVIJESTI UMJETNOSTI

ISPOVIJEST PLAYBOY ZEČICE IZ PRIMOŠTENA 'Moje grudi su prirodne, o silikonima ne razmišljam, ali nisam slijepa da ne primijetim svoj monumentalni nos'

 Instagram

Kaže se prvo pa muško, a Eni Friedrich bilo je prvo pa – Playboy! Primoštenka sa zagrebačkom adresom pravog prezimena Čobanov prvu je erotsku fotografiju snimila upravo za taj svjetski poznati časopis. A Ena je sve samo ne konvencionalna Playboyjeva zečica. Nekadašnja studentica i magistra povijesti umjetnosti pisala je znanstvene radove za muzeje, a danas piše knjige, kolumne na portalima… Za atraktivnu Enu ne vezuju se afere, ekscesi. U vrlo ugodnom razgovoru potvrdila je ono što se već znalo. Iznimnu kooperativnost s medijima, piše Šibenski.

- Prvi upit za snimanje dobila sam od Zvonimira Kušeca. Bilo je to za pictorial za hrvatsko izdanje časopisa Playboy. Nikad prije toga nisam dogovarala poziranje, niti se zamišljala u ulozi modela. Endemska sam vrsta već činjenicom da sam hrvatska Playboy zečica! Cure zaziru od golišavih fotografija jer imaju strah od osude javnosti. Zajedljivi, bezobrazni komentari, uvrede i pridjevi kakvih bi se svaki vjernik posramio česte su radosti našeg puka. Zato na internetu imamo bezbroj životnih savjetnika, koji se na zloban način trude prikazati kao pošteni. Naklapaju kako su modeli intimni s urednicima, novinarima, fotografima... Tako da, što se tiče čitatelja, možete napisati da smo proveli "nezaboravnu noć"! U takvoj, zatrovanoj okolini lažnog morala, gdje je zatucanost raširenija boljka od gluposti, većina cura se ne može nositi s tim – s nemalom dozom sarkazma govori Ena.

Enina sjajna elokvencija lako objašnjava njezino pisanje, po kojemu podsjeća na još jednu Playboyjevu zečicu, Nives Celzijus. Ena Friedrich, međutim, odbija da ih se stavlja u isti kontekst.

- Osobno ne poznajem Nives Celzijus, ali mi je jasno da trebam još puno žganaca pojesti da joj se približim. Žena iza sebe ima dvije objavljene knjige, rasprodane koncertne dvorane, kazališne predstave... Ne bi bilo pošteno prema njoj da nas se uspoređuje – smatra bujna Primoštenka.

Ena priznaje da su joj grudi glavni adut, pa je i navikla na standardno pitanje "zečicama" - jesu li prave?

- Moje su grudi prirodne veličine. Od djetinjstva sam imala želju prestati izgledati "deformirano", skrivati se pod širokim majicama, izbjeći ogovaranja. Nisam ih izbjegla, samo su epitet "deformirana" preformulirali u "plastična". Ne krijem da sam prije gotovo deset godina imala rekonstrukciju desne dojke. Znam da postoji mnoštvo žena koje su izgubile jednu ili obje grudi zbog raka dojke i koje se zbog toga ne osjećaju manje ženstveno. Ako pitate moje "hejtere", trebala bih operirati cijelu glavu! Osobno mislim da mi zasad zahvati nisu potrebni! Nisam slijepa da ne primijetim svoj monumentalni nos. Svjesna sam da nije malen, ali nisam sigurna da će moja ozloglašena "kljukica" doživjeti turpijanje. Osim spomenute rekonstrukcije dojke, na mom su tijelu jedine vidljive promjene tetovaže. Mnogi mi govore da ću, kad ostarim, požaliti što sam ih stavljala, a ja jedva čekam da dođem u godine kad me više ništa neće odvraćati od toga da stavim par drastičnih tetovaža. Voljela bih napraviti jednu preko vrata i jednu preko cijelog struka - najavljuje Ena.

Djevojka, koja se dosad skidala i za slovensko, talijansko, portugalsko i južnoafričko izdanje Playboya tvrdi da ne proučava svoje vrline i mane u ogledalu.

- Svjesna sam činjenice da moram biti u određenoj fizičkoj formi kako bih se mogla baviti modelingom. Botoks u dvadesetima, manikure, pedikure, solariji, žensko brijanje lica, pilinzi, depilacije ptičjim mlijekom, anticelulitni tretmani, tetoviranje obrva, ugradnja trepavica… Trebaju li nam zaista te infišacije!? Ništa od navedenog ti neće pomoći u modelingu ako nisi na "ti" s vlastitim tijelom. Cura uživo može izgledati kao hollywoodska diva, no, ako nije opuštena pred kamerom, rezultat neće nimalo "mirisati" na crveni tepih! – jasna je Ena Friedrich.

A život je Playboyjevih zečica često daleko od crvenog tepiha. Ni blizu onome što se prezentira preko TV ekrana. Često moraju okusiti surovu stranu tog biznisa, a nisu rijetke nemoralne ponude.

- Bilo ih je svih vrsta. Od nagovaranja na smještanje afera poznatim i polupoznatim ličnostima, ponuda da mi se prodaju lente ili titule, prijedloga za snimanje pornića, molbi da bičujem ljude. Neki su tražili da im dopustim igre s mojim nožnim prstima, željeli da provedem vikend s njima. Jedan je htio da živim na trošak čovjeka koji bi mi bio "dečko"! Drugi je tražio da sjedi u kutu mog stana i šutke me promatra dok obavljam kućanske poslove. Prilično jezivo, zar ne!? Problem sam rješila objavljivanjem na Facebooku imena tih muljatora i perverznjaka. Većina ih je shvatila da "ne, hvala", znači "ne"! Bilo je čudnih i idiotskih zahtjeva i od "celebrityja". Zadržat ću se na jednom hrvatskom pjevaču, koji me nagovarao da zajedno pošmrčemo par linija kokaina, kad sam imala sedamnaest godina – otvoreno otkriva Ena.

Atraktivna Primoštenka puno radije spominje komplimente, pa i loše ulete, koje je doživjela.

- Više cijenim komplimente, koji se odnose na moj rad, nego na izgled. Za dobru fotografiju, video ili za izradu jedne haljine katkad su mi potrebni i dani rada, a za dnevni izgled četrdesetak minuta. Da natrackam šminku i utegnem se u kakvu krpicu. Sve je više loših uleta. Bahaćenje i spominjanje prestižnog automobila, pokušaj šarmiranja skupim bocama alkohola… Više od lima i skupih tekućina cijenim normalne ljude – naglašava ova osebujna djevojka.

Gotovo i više od muškaraca s "prljavim mislima" Enu smetaju ženska razmišljanja...

- Žene su daleko okrutnije od muškaraca! Potencirat će tezu "koliko sam jadno i isprazno biće", da sam sponzoruša i šupljoglava, kako sam "ionako loša u svom poslu". Prozvat će moje roditelje zbog lošeg odgoja, izraziti sućut jadniku koji će završiti sa mnom. Potencirat će da ih je, zbog mene, sram da su žene - govori Ena.



U ljubavi, kaže, tolerira puno toga, no preko nekih stvari ne može prijeći.

- Psihičko i fizičko zlostavljanje ne dopuštam! Poslije dvanaest sati snimanja na suncu, u štiklama koje je izradio petogodišnji Vijetnamac, gladna i žedna ne bih podnijela pitanja mog dečka u stilu Je li ti se netko upucavao?, Sigurno ti se netko svidio? ili Garant si me prevarila. Riješila bih ga se brže nego Plenković Mostovih ministara! A za sadašnju ću vezu reći samo da imam više sreće nego pameti! – kroz smijeh je završila Ena Čobanov ili umjetnički Friedrich, piše Šibenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:08