'ŽANDAR' IZ 'ŽIVOTA NA VAGI'

ISPOVIJEST TRENERICE SANJE IZ 'ŽIVOTA NA VAGI' 'Obožavam jesti. Sve! Uživam probavati nove okuse. Što se tiče vježbanja ljudi griješe u jednoj stvari'

Stroga trenerica u razgovoru za Studio otkrila je što voli jesti, što zna skuhati, kakvi muškarci kod nje nipošto ne bi imali prolaz, ali i koliko često sama staje na vagu. Onima koji kažu da se u ‘Životu na vagi’ brutalno ponaša, poručuje da su zaboravili da je to ipak samo televizijski show
 Krasnodar Persun / CROPIX

Mislim da smo jedna od neaktivnijih nacija Europe. Također, iz iskustva mogu reći da nam je edukacija i znanje o zdravoj prehrani i prevenciji zdravlja općenito poprilično oskudna, ‘stala u vremenu’ - kaže Sanja Žuljević, koju ćemo od ove subote od 20 sati gledati u trećoj sezoni RTL-ova “Života na vagi”. Stroga trenerica u razgovoru za Studio otkrila je što voli jesti, što zna skuhati, kakvi muškarci kod nje nipošto ne bi imali prolaz, ali i koliko često sama staje na vagu.

- Jako rijetko. Najčešće stanem na vagu da provjerim koliko sam pala na kilogramima u periodima kad puno radim. A druga situacija je da provjerim koliko dižem težinu kad ulazim u formu i kad sam u trenažnom procesu, jer to je jedini način da dignem kilažu s obzirom na moj ultrabrzi metabolizam (koji jako pažljivo održavam takvim) - kaže Sanja koja se uoči ove sezone showa najviše usmjerila na edukaciju na području psihologije pretilosti, mentalnog treninga te uvođenja meditacija i vizualizacija ciljanih za gubitak kilograma.

Sanja je jedna od sretnica koje nemaju ni grama viška pa bez problema otkriva da je visoka 170 centimetara, a teži između 57 i 59 kilograma.

Aktivna i sita

- Težina, tj. kilogrami su poprilično relativan pojam, pogotovo za sportaše. Kad sam u treningu, teža sam, znam imati i 62 kg kad sam u punom treningu. Zaista nemam problema s težinom, ali na tome se radi, to ne dođe tek tako. Mogu malo skrenuti s puta, ali to zaista nikad ne potraje predugo i to je također nešto što prenosim ljudima: bitno je kako živimo generalno, a ne povremeni izleti koje radimo. Problem nastaje kad te dvije vrijednosti zamijene mjesta - ističe trenerica, koja je na dijeti bila kao tinejdžerica.

- Mislim da je to bilo u šestom ili sedmom razredu osnovne škole. Tada sam odlučila da moram i ja smršaviti (pojma nemam više zašto) i jela sam prepečenac umjesto kruha (npr. s paštetom, parizerom, zimskom...). Bila sam gladna, a sve to je trajalo možda tjedan dana, dovoljno da spoznam da previše volim jesti i da ću uvijek biti aktivna, a nikad gladna - kaže Sanja koja otkriva da je veliki gurman, premda se na njoj to doista ne vidi.

Krasnodar Peršun / CROPIX

- Obožavam jesti. Sve! Uživam u finoj hrani i obožavam se igrati i probavati nove okuse. Lakše mi je reći što ne volim jesti: školjke i tripice. Što se tiče spremanja hrane, dugo godina sam izbjegavala tu ‘aktivnost’, bez obzira na to što sam godinama već sastavljala programe zdrave prehrane. I kako to biva u životu, jedne godine mi se ukazala prilika (koja se ne propušta) da budem mornar i hostesa na luksuznoj jahti, što je podrazumijevalo i ozbiljnije znanje kuhanja pa sam pomislila: koliko teško može biti naučiti kuhati par finih jela? I tako to krene. Bilo je to odlično iskustvo i dosta finih i pravilno balansiranih obroka naučih pripremati: kalamari ‘na domaći’, tuna u pacu od naranče i origana, gregadu, mnoštvo finih salata…

Priznajem, postoje mnoga jela kojima ne mogu odoljeti. Ali, moto kojeg se držim je 80-20: 80 posto budi aktivan i hrani se zdravo, 20 posto guštaj i ne razmišljaj. Tako da si ne uskraćujem ništa što volim, a tako učim i ostale. A na tom mom ‘guštaj meniju’ ima svega: od dobre pizze i bečkog, preko raznih masnih sireva i domaćih kobasa, do Nutelle, palačinki i svih ostalih sumanuto finih slastica! - otkriva Sanja koja treninge ne smanjuje ni kad se ugase TV kamere.

Na Sljemenu

- Kad ne snimam emisiju i dalje sam trener, pripremam online programe i radim uživo s klijentima. Budući da imam mogućnost, a i oni sami me ‘nabriju’ na to, gledam da napravim trening s ponekom grupom bar 3-4 puta tjedno. Pored toga volim otići sama na Sljeme i napraviti svoj trekking trening gdje kombiniram trčanje i hodanje po šumi.

To je uvijek u prosjeku sat vremena dnevno (ako ne računamo ostalih 4-5 sati koje vodim trening), a same vježbe i sam trening su najčešće one koje imate prilike vidjeti i trenirati sa mnom online (www.leezona.rtl.hr). Najviše su to metabolički, funkcionalni, kružni treninzi, isključivo bez sprava, koristim samo tijelo i poneke rekvizite - priča trenerica kojoj kritičari ponekad zamjeraju da je ono što gledamo na TV ekranu ipak malo previše brutalno. Što im odgovara?

Ne vježbajte sami

- Odgovaram da oni svi zaboravljaju da je to i TV show i da stvari nisu baš sasvim takve kakve izgledaju na TV-u. Kandidati su ovdje u izolaciji i imaju idealne uvjete za postići svoj cilj: po pitanju prehrane, treninga, podrške, vanjskih utjecaja i obaveza. Ne postoji toliko idealno razrađen (i besplatan!) sustav profesionalne podrške kao ovdje u ovoj emisiji, čak da si netko to može i priuštiti! - ističe Sanja koja uskoro kreće u projekt ‘#bezisprika’.

- Ovo je u biti projekt ‘Život na vagi u vašem domu’, gdje će se gledatelji i sami moći aktivno priključiti skidanju kilograma u svom domu, a prateći i motivirajući se istovremeno kandidatima koji to isto rade na malim ekranima uz emitiranje treće sezone ove emisije. Također će imati snažnu podršku, praćenje i motivaciju s moje strane te tima bivših kandidata na društvenim mrežama. Iznimno se radujemo početku i pozivamo gledatelje da prate projekt i prijave se na našem zajedničkom portalu: www.leezona.rtl.hr - poziva ljude Sanja koja priznaje da su njoj osobno prilikom snimanja emisije “Život na vagi” najveći problem ustajanje u 4 ili 5 sati ujutro.

Koje pogreške po strogoj, ali pravednoj trenerici ljudi najčešće rade kada su u pitanju prehrana i vježbanje?

- Što se tiče vježbanja, mislim da ljudi griješe kad vježbaju sami, iz više razloga: teško će doći do svog cilja, velike su mogućnosti povreda, a, i budimo realni, dosadno je. Vježbanje treba biti nešto korisno i zabavno istovremeno, nešto čemu se rado vraćaš sutra, gdje imaš dobru ekipu i osobu kojoj vjeruješ da će te dovesti do cilja. Prehrana je kod nas još uvijek u manjem bitnom statusu od vježbanja i općenito se ne povezuje sa zdravljem dovoljno, što je potpuno pogrešna postavka. Imamo generalno loše prehrambene navike, puno preveliki su nam obroci, a istovremeno preskačemo ostale obroke u danu.

Puno je tu teške hrane, pekara, preskakanja doručaka i večera, o međuobrocima da i ne govorim. Nadalje, razmišljanje da je rješenje u redukcijskim dijetama te generalna nezainteresiranost za promjenom samog sebe čini većinu problema. Međutim! Svakako moram napomenuti da je ova emisija osjetno napravila iskorak i da se definitivno osjeti potreba i spremnost ljudi za izlazak iz tog lošeg začaranog kruga i općenito želja za novim i pravim informacijama o zdravoj prehrani i zdravom načinu života - naglašava Sanja koja obožava prirodu, šume, planine, stijene, jezera, rijeke...

Trči po šumi

- Zato jako često planinarim, odnosno trekam (trčim po šumi). Također se bavim slobodnim penjanjem i od nedavno jahanjem, kad god uhvatim slobodno. Po zimi bordam, a već nekoliko ljeta provodim u dijelovima svijeta s predivnim pješčanim plažama gdje sam postala zaljubljenik u surfanje na valovima - govori plavokosa Zagrepčanka, koja otkriva kako bi trebao izgledati idealan muškarac koji bi je mogao osvojiti i zadržati i bi li mu zamjerila da ima koji kilogram viška.

- Koji kilogram ne, ali koji više da (smijeh). Svakako su karakteristike to što čini njegovu osobnost, ali i izgled, jer jedna od bitnih stvari koje cijenim je da su ljudi aktivni u svom životu. Mislim na aktivno sudjelovanje u vlastitom životu, na strast za novim spoznajama, učenjima, izazovima. U najkraćim crtama, on bi trebao biti pozitivna osoba bez predrasuda koja se ne boji upoznati sebe, ima smisla za humor, koja voli prirodu i životinje, kretanje, upoznavanje novih kultura i svega novog i drugačijeg i koja je - gurman - povjerava Sanja Žuljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:25