JUBILEJ BENDA

IVAN DEČAK UOČI SLAVLJENIČKOG KONCERTA U DOMU SPORTOVA 'Naša je tajna što smo iz malog grada te kumovi i šogori jedni drugima'

 
 Biljana Blivajs / CROPIX

Vrijeme je baš proletjelo.

Govori nam to Ivan Dečak, frontmen virovitičke grupe Vatra, uoči velikog koncerta kojim će u zagrebačkom Domu sportova bend proslaviti čak dvadeset godina rada na sceni. Iza njih je deset albuma, stotine, ako ne i tisuće koncerata, radijskih nastupa, televizijskih emisija...

Idu dani

- Fascinira me, ali na neki način i plaši, kako je to brzo prošlo. Pogotovo otkako sam postao roditelj, čini mi se da godine samo prolaze. Jedan moj susjed primijetio je da klinci rastu, a mi starimo - kroz smijeh govori simpatični Dečak. No, iako su iza njih dva desetljeća na turbulentnoj domaćoj sceni, u duši ovi virovitički rockeri nisu ‘ostarjeli’ ni dana. Tajna njihova opstanka je, kaže Dečak, u profesionalnosti i ljubavi koju ulažu u svoju glazbu. Mnogi su se bendovi raspali nakon samo nekoliko godina ili prvog hita, no Vatra njeguje svoj prepoznatljiv stil već, sad možemo slobodno reći, desetljećima. Ivan kao frontmen i gitarist, Irena Celio Cega kao prateći vokal i klavijaturistica, Robert Kelemen na električnoj gitari, Tomislav Franjo Šušak na basu i Mario Robert Kasumović na bubnjevima, i nakon toliko godina nerazdvojna su ekipa.

- Možda je stvar u tome što smo svi iz maloga grada. Znamo se čitav život i nikada nismo jedni drugima glumili zvijezde. U međuvremenu smo jedni drugima postali kumovi, šogori i šogorice i zapravo smo prava obitelj. Obiteljsko glazbeno gospodarstvo - kroz smijeh govori Dečak koji ove godine proslavlja dvostruki jubilej - dvadeset godina benda i 40. rođendan.

Za Studio se prisjetio kako je to izgledalo kada se skupina tinejdžera željnih rocka sastala u jednoj virovitičkoj garaži.

- Bili smo klinci, ja sam imao samo 17 godina kada je sve krenulo. Počeli smo svirati zajedno i već nakon druge probe shvatili smo da si odgovaramo i da bismo trebali raditi autorske skladbe. Tada je bilo dosta drugačije nego danas, nije bilo interneta na kojem si se mogao promovirati, morao si polako graditi svoj utjecaj na sceni. A Virovitica je imala dosta jaku scenu, puno demo bendova željnih svirke. Posuđivali smo opremu jedni od drugih i pokušavali dobiti termine za sviranje. Tako smo mi imali svoj prostor u klubu Omladinac, gdje smo svirali - prisjeća se frontmen Vatre.

Pravni i Pedagoški

Usput rečeno, koliko je Virovitica u to vrijeme bila mali grad, dokazuje i činjenica da je izbacivač u klubu gdje je Vatra ostvarila svoje prve korake bio Ivica Kirin, današnji gradonačelnik, a nekad ministar unutarnjih poslova.

Dečak kaže kako su svi članovi benda od prvog trenutka apsolutno vjerovali u uspjeh projekta, čak do te mjere da su neki napustili stalne poslove kako bi se mogli posvetiti samo glazbi. Obilazili su gitarijade, trudili se pokazati u najboljem svjetlu (i zvuku).

- Ja sam upisao Pravni i Pedagoški fakultet, ali studiranje mi zapravo nikad nije bilo glavna stvar. Upisao sam studij da bih opravdao roditeljima zašto moram ići u Zagreb i da bih odgodio služenje vojnog roka (smijeh). Zapravo sam htio upoznati zagrebačku glazbenu scenu i pokušati se probiti, promovirati Vatru. Kada je uvedeno civilno služenje vojske i više nisam morao glumiti da studiram, rekao sam roditeljima da samo želim svirati. Oni su rekli - O.K., sviraj, ali od nas više nećeš dobivati toliku financijsku pomoć, snađi se. Tom svojom, pravilnom odlukom zapravo su mi napravili uslugu i dozvolili mi da iz prve ruke doznam što to znači živjeti od svog rada. Danas sam im neizmjerno zahvalan na takvoj odluci. Kucao sam od vrata do vrata, radio noćne smjene u videoteci i sve slobodno vrijeme trošio na sviranje - govori Dečak. Malo-pomalo bend je stasao. Prvi album “Između nas” objavljen je 1999. godine, a posebno je zanimljiva anegdota kako je do njega došlo.

U Gospiću

- Ja sam išao na valjda sve koncerte Majki po cijeloj Hrvatskoj. Jednom sam poveo i bend. Vidjeli su me dečki iz Majki i ponudili mi da sviramo prije njih. Naravno da smo rado pristali, a čim smo završili njihov tadašnji menadžer Tomica Petrović rekao je da nas očekuje i na idućem koncertu u Gospiću. Išli smo do Gospića vlakom, doslovno smo instrumente nosili u crnim vrećama za smeće, ali nismo htjeli propustiti tu priliku. Kad je koncert završio, Petrović je došao do nas, dao mi vizitku i rekao da nam želi izdati album - otkriva Dečak kako je sve počelo. Vatra je u kratkom roku preplavila domaće radijske i televizijske postaje, do te mjere da su već iduće godine nominirani za tada najprestižniju rock nagradu Crni mačak, a u godinama koje su uslijedile ovjenčani su brojnim diskografskim nagradama, nagradama publike, nominacijama...

No, osim pomalo sreće, iza dugovječnosti i uspjeha Vatre stoji i mukotrpan rad. Tako nam Ivan otkriva da baš svakog dana po barem četiri, pet sati radi na novim pjesmama.

- U novom stanu napravio sam prostoriju za sebe, mali studio. Čim odvedem djecu u vrtić, bacam se na posao. Nisam naročito plodan autor, godišnje napravim četiri-pet pjesama s kojima sam zadovoljan, ali ima više desetaka njih koje završe u smeću. Vatri se uspjeh nije dogodio preko noći, nismo nikada bili instant zvijezde i to mi je drago, jer tko zna kako bi to završilo. Polako smo gradili svoj zvuk, dokazivali smo se svojim radom - kaže. Kada ne rade na novim pjesmama, dečki i cure iz Vatre na turnejama su i brojnim koncertima. Godišnje znaju odraditi i do 100 nastupa, što znači da veći dio vremena provedu zajedno, u kombiju, daleko od svojih obitelji.

Zagreb, 250319.
Studio Hanza media.
Na fotografiji: Ivan Decak, frontman grupe Vatra.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

- Ali to je naš život i nešto što smo htjeli. Oduvijek sam znao da želim živjeti za glazbu i od glazbe, drago mi je da smo to postigli.

Kako bi fanovima zahvalili na višegodišnjoj vjernosti, u Zagrebu pripremaju pravi spektakl. Na velikom koncertu u Domu sportova 5. travnja grupa će odsvirati svoje hitove sa svakog od deset albuma, ali i predstaviti novi album “Nama se nikud ne žuri”, imenovan po singlu koji su producirali u duetu s Massimom, a koji već ima dvije nominacije za nagradu Porin. Taj će koncert okupiti brojne kolege i prijatelje s kojima je Vatra tijekom dva desetljeća surađivala i koji su im pomagali. Osim Massima, s Vatrom će rođendan slaviti Pavle Mihaljević, Damir Urban, Stipe Mađor, Tonka Matković Šerić...

Nakon koncerta

- Bit će i još iznenađenja koje sad ne smijem otkriti. Odlučili smo da se nakon koncerta nećemo povući u backstage, nego ćemo se spustiti među fanove i potpisati svaki kupljeni CD te se fotografirati. Pa makar bili budni do jutra - govori kroz smijeh Dečak.

A iako je mnogo razloga za gledanje unatrag, Vatra već gleda unaprijed. Fanovi su primijetili da se Vatra u posljednje vrijeme poigrava s elektronikom u svom zvuku, a to će biti dodatno istaknuto na posebnom nastupu kada će Vatra 13. srpnja izaći na splitski Poljud. Postat će tako prvi bend u sedmogodišnjoj povijesti Ultra Europe Music festivala, koji je inače posvećen DJ-ima i elektroničkoj glazbi bez žive izvedbe. Bit će dodatno ojačani DJ dvojcem Radiology, koji su upravo na kineskoj turneji, a čim se vrate kreću u “istraživanje novih glazbenih horizonata”.

Slavljeničku godinu okončat će i knjiga o prvih dvadeset godina benda koju upravo priprema novinar Marko Podrug. Dečak nam kaže kako je suradnja na knjizi, koja bi trebala biti spremna za Interliber krajem godine, uzbudljivo iskustvo.

- Pisac naše knjige vrlo je pripremljen, postavlja prava pitanja i izvlači iz nas neke stvari koje smo već i zaboravili. Zato se baš veselim čitanju, da se napokon upoznam - smije se Ivan.

Kaže kako bend još uvijek itekako ima dovoljno stvaralačke energije za još barem toliko godina.

- Shvatili smo da je bitno imati uvijek nove stvari, raditi, producirati nove pjesme... Ali nam je bitno i održavati kontakt s publikom kroz koncertne nastupe. U tome i dalje uživamo, jer svaki je koncert drugačiji. Imamo sjajnih koncerata, a zna biti i loših. Ali stalno nastupamo i u ovih dvadeset godina smo postali vrlo uigran tim - objašnjava.

A onda, kada završi proslava velikog jubileja i bend krene u treće desetljeće, Dečak i ekipa napravit će ono što je jedino moguće.

- Počinjemo pisati nove pjesme - zaključuje frontmen Vatre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:33