'SVE JE TO BILA SUDBINA'

JEDAN OD NAJTUŽNIJIH DANA ZA JUGOSLAVENSKU SCENU Na svojoj prvoj turneji legendarni bend doživio je strašnu tragediju na putu iz Sarajeva...

 
 Screenshot/YouTube

Originalna postava sarajevske grupe Crvena jabuka, dva Dražena, Zlatko, Aljoša i Darko, prije točno 33 godine su krenuli na svoju prvu turneju. Prvi grad u kome su trebali imati koncert bio je Mostar, ali ih je na putu iz Sarajeva zaustavila strašna tragedija.

"Večer 18. rujna je u Mostaru bila neobično topla... Na rukometnom stadionu Kantarevac okupilo se oko 1500 mladih koji su s nestrpljenjem očekivali početak koncerta. Po nekom već ustaljenom pravilu, svima je bilo jasno da koncert neće početi u zakazano vreme (20 sati), ali kada su tehničari u 20.25 sati počeli štimati razglas puštajući kazetu Crvene jabuke, oduševljenje publike na rukometnom stadionu bilo je očigledno.

I onda, organizator obavještava okupljene da se koncert otkazuje zbog teške prometne nesreće koju su doživjeli članovi Crvene jabuke.

Punim stadionom zavladalo je zaprepaštenje, pa muk. Ljudi iz tehničke ekipe počeli su plakati ne vjerujući da se to zaista dogodilo. Tuga je zahvatila sve", napisao je drugog dana nakon nesreće novinar magazina 'Rock'.

Članovi grupe su putovali s tri automobila i malim kamionom. Tih mjeseci postali su jako popularni i veselili su se svojoj prvoj velikoj turneji. Bilo ih je posvuda, na radiju, televiziji... Snimili su spotove za pjesme Bježi, kišo, s prozora, Sa tvojih usana, Nek te on ljubi, Dirlija...

U prvom fići, koji je vozio Zlatan Arslanagić, bili su još Dražen Ričl i basist Aljoša Buha. Odmah iza njih u golfu su išli klavijaturist Dražen Žerić i bubnjar Darko Jelčić.

U jednom oštrom zavoju iza Jablanice, fićo se zanio na lijevu stranu ceste i frontalno sudario s kamionom. Vozilo je bilo smrskano. Kad su drugi članovi prošli malo kasnije nisu niti posumnjali da su stradali njihovi prijatelji.

"Mi smo autom prošli kraj slupanog Fiće i nismo ga vidjeli pa smo se onda kasnije vraćali, katastrofa jedna. Sudbina je sve to bila", ispričao je za Blic Žera.

Žurili su se na koncert pa ih nije interesirala okupljena gomila na cesti.

Tek nakon dolaska u Mostar otkrili su stravičnu istinu. Buha je na mjestu poginuo, a Arsanagić i Ričl su bili teško ozlijeđeni. Pjevač je imao posebno teške ozljede glave i liječnici su se borili za njegov život.

Već drugi dan Arsanagiću je bilo bolje. Nažalost, Dražen Ričl se nije probudio iz kome u kojoj je bio dva tjedna. Umro je 1. listopada.

Manje je poznato da je pokojni Ričl glumio u prvoj sezoni serije Top lista nadrealista iz 1984.

Neja Markičević/CROPIX

Nekoliko dana prije tragedije snimio je demo verzije pjesama za idući album - Nema više vremena, Umrijet ću noćas od ljepote, Tugo nesrećo, Uzmi me (kad hoćeš ti), Otrov, Da je samo malo sreće, Ako,ako, Osim tebe ljubavi, Za sve ove godine. Jedan od najvećih hitova s drugog albuma benda, Tugo nesrećo, Ričlu je bila jedna od posljednjih pjesama koju je napisao.

Nakon tragedije menadžeri su poslali glazbenike u Split da idu snimati album koji su već ranije započeli.

"Ja sam otpjevao te pjesme i to je izašlo u spomen njima dvojici. Poslije nije bio plan da se svira dalje, ali bilo je puno pisama u kojima su nas tražili da nastavimo. Poslije dužeg razmišljanja skupili smo se i 1988. izašao je album Sanjati", ispričao je Dražen Žerić, koji i danas pjeva u Crvenoj jabuci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:52