NA PROLJEĆE

JEDNA OD NAJGLEDANIJIH ZABAVNIH EMISIJA VRAĆA SE NA EKRANE Mijenja se i televizija i voditelji, a jednu članicu žirija sigurno nećemo više gledati

 
Finale HTV-ovog plesnog showa Ples sa zvijezdama prije 9 godina
 Goran Mehkek / CROPIX

Popularni show "Ples sa zvijezdama" više nećemo gledati na HRT-u. Državnoj ga je televiziji preotela Nova TV, a nakon odlaska mnogih poznatih televizijskih lica s Prisavlja, ovo je još jedan udarac za HRT, piše Slobodna Dalmacija.

Kako saznaje Slobodna, "Ples sa zvijezdama" na Novoj TV će se početi prikazivati s prvim danima proljeća u udarnom teminu nedjeljom, koji je na ovoj komercijalnoj postaji i inače rezerviran za najgledanije formate poput Supertalenta i Tvoje lice zvuči poznato.

Potonji show zbog plesa će neko vrijeme na čekanje, a s Nove TV posljednjih dana intenzivno zovu naše zvijezde da sudjeluju u showu.

Koncepija će i dalje ostati više manje ista, s time da će doći do promjena voditelja i članova žirija. S obzirom da su glumci Igor Mešin i Rene Bitorajac već godinama zaštitna lica kad su veliki zabavni projekti Nove TV u pitanju, najvjerojatnije ćemo upravo njih gledati kao voditelje "Plesa sa zvijezdama", koji će se emitirati iz studija na zagrebačkom Velesajmu.

Jedna od omiljenih članica žirija, uz Davora Bilmana, Dinka Bogdanića i Elia Bašana, bila je legendarna umirovljena sportska novinarka i bivša atletičarka Milka Babović. Kako nam je kazala, poziv da svojim komentarima opet začini emisiju, nije dobila.

'Ja sam svoje napravila'

- To je normalno, ja sam svoje napravila i sad dolazi nova generacija koja će donijeti nešto novo, kaže Milka koja je u listopadu napunila 90 godina.

Vrlo je vjerojatno da će učitelj plesa Davor Bilman, poznat kao najstroži član žirija, opet sjesti u udoban stolac "Plesa sa zvijezdama", jer ga upravo gledamo u Supertalentu, gdje također komentira i ocjenjuje kandidate.

Za razliku od HRT-a koji je dopuštao svojim zaposlenicima da sudjeluju u emisiji, poslovna praksa Nove TV je nešto drugačija, pa njihova lica iz informativnih i zabavnih projekata vjerojatno nećemo gledati u novom "Plesu sa zvijezdama".

Svih osam sezona show se prikazivao subotom navečer na Prvom programu, a vodili su ga Barbara Kolar i Duško Ćurlić. Veterani javne televizije nisu imali komentar na to što ih više nećemo gledati u mnogima omiljenoj emisiji, čija je prva sezona počela s emitiranjem 2. prosinca 2006.

Upit smo poslali i Odnosima s javnošću HRT-a koji su odgovorili da se "Ples sa zvijezdama" na Hrvatskoj televiziji emitirao se uživo punih osam sezona, zadnji put na našem programu bio je 2013. godine, piše Slobodna Dalmacija.

- U međuvremenu je licencu za ovaj format otkupila jedna druga televizija s nacionalnim koncesijom i to na razdoblje od pet godina, no unatoč tome Ples sa zvijezdama nije emitiran na toj televiziji, a njihove poslovne poteze ne komentiramo. Što se tiče Hrvatske radiotelevizije, u tijeku je naš projekt A strana subotom u prime timeu na HTV 1, a od iduće godine na male ekrane vraćaju se 'Zvijezde pjevaju', te 'The Voice - Najljepši glas Hrvatske', vrlo atraktivni i gledani formati", poručili su s Prisavlja.

'Zvijezde pjevaju' i 'The voice'

U Plesu sa zvijezdama plesala su najpoznatija imena domaće javne scene, od pjevača, glumaca i sportaša do meteorologa i televizijskih voditelja. Prva pobjednica bila je Zrinka Cvitešić koju su na tronu naslijedili Luka Nižetić, Mario Valentić, Franka Batelić, Nera Stipičević, Barbara Radulović i Mislav Čavajda.

Kad je tek počelo emitiranje produkcija jedne emisije navodno je stajala vrtoglavih 700 tisuća kuna, zvijezde su imale honorar od 1000 eura po emisiji, članovi žirija 'skromnih' 2200 kuna, a za jednu haljinu i kostim znalo se izdvajati i po 3000 kuna.

Kasnije su honorari bili nešto niži, ali još uvijek veliki. Puno je kandidata kasnije otkupilo svoje kostime što se u američkoj i engleskoj verziji showa ne može.

Gledateljima je posebno simpatično bilo gledati one koji se i nisu dobro snalazili na plesnom podiju, poput Davora Gobca i Žarka Radića, pa su ih baš zato nagrađivali glasovima i dovodili skoro do finala.

Demantij s Nove TV

Svake subote "Ples sa zvijezdama", koji je postavljen prema uspješnom formatu BBC-a "Strictly Come Dancing", pred male bi ekrane privukao više od pola milijuna gledatelja te je u kratkom razdoblju postao najgledaniji zabavni show u Hrvatskoj, ujedno i najskuplji, a HRT je njime vratio gledanost kakvu je nekad imao s kultnom emisijom Sedma noć.

'"Riječ je ipak o showu koji je proglašen najboljim svjetskim TV formatom. Ima svoj šarm, nije opterećujući, i idealna je zabava za cijelu obitelj subotom navečer. Još uz to, kod nas zapravo nema ni konkurencije jer su na programu u udarnom terminu serije i filmovi ili političke emisije" - pričao je prije pet godina za Jutarnji list Tomislav Štengl, koji je show radio od samog početka.

Ipak, HRT se odrekao jednog od svojih najdugovječnijih projekata, a što je tome razlog: financije ili jednostavno nedostatak interesa za pokretanjem nečega što su gledatelji koji im redovito plaćaju televizijsku pristojbu voljeli gledati – može se samo nagađati.

Iako se šuškalo kako bi na Novoj TV zbog nedavne promjene vlasničke strukture uskoro mogli gledati i srpski reality show "Zvezde Granda", to su nam demantirali.

S obzirom da je jedan od proljetnih aduta HRT-a još jedna gledana emisija, Zvijezde pjevaju, svakako će biti zanimljivo vidjeti hoće li dojučerašnji projekt državne televizije na Novoj TV odnijeti prevagu i pobijediti u ovom televizijskom duelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:56