'NESTALI'

JOŠKO LOKAS SNIMA RATNU TV SERIJU O AKCIJI 'OLUJA' Šestorica hrvatskih vojnika nađu se u neprijateljskom obruču...

 

Vrijeme nas ne mazi, svako malo pada kiša, razmjerno je hladno i, iskreno, nismo očekivali da će ovako izgledati sredina svibnja.

No, snimili smo prve scene u zadarskom zaleđu, kod Jasenica, i zadovoljni smo onim što smo napravili - kaže Joško Lokas, scenarist i autor serije ‘Nestali’ koja se jučer počela snimati u zaleđu Zadra. Mini dramsku serija od četiri povezane epizode u trajanju od 50 minuta snima HRT u suradnji s producentskom tvrtkom Clinica studio, a redatelj je Kristijan Milić, u čijem se opusu ističe nekoliko značajnih filmova ratne tematike (‘Živi i mrtvi’, ‘Broj 55’, suradnja na projektu ‘General’...).

- Ideja za seriju rodila se u meni prije desetak godina, no zapravo je u sebi nosim puno duže iz vremena kada su mnogi moji frendovi umjesto na studij otišli u rat. Ja sam kao student Hrvatskog jezika i književnosti slušao njihove priče i upravo su me te njihove priče inspirirale da napravim seriju sasvim drugačiju od drugih - govori Lokas, koji je u svojoj bogatoj poslovnoj biografiji zabilježio i rad na serijama ‘Mamutica’ i ‘Operacija Kajman’.

HRT

Početna trema

- ‘Nestali’ su ipak nešto sasvim drugačije za mene. U prethodnim serijama bio sam u ulozi producenta, a ovdje sam autor i scenarist, čime je moja odgovornost još veća, pa sam, priznajem, na početku snimanja imao i tremu u smislu da sam se pitao hoće li sve ispasti onako kako sam planirao - otkriva Lokas čija serija priča storiju o šestorici hrvatskih vojnika, koji su desetak dana uoči Oluje, nakon vojne operacije ograničenog zahvata, ostali iza neprijateljskih linija odsječeni od ostatka svoje jedinice.

Duboko u neprijateljskom položaju jednim će nepromišljenim, ali odlučnim potezom pretvoriti svoj povratak na hrvatski teritorij u nemoguću misiju. Daleko od glavnih ratnih sukoba, pokušavaju pronaći put kući, te svjedoče o životu koji su ostavili iza sebe, ali i razmišljaju o budućnosti koja ih čeka kada rat završi...

U ‘Nestalima’ nema glavnog lika, odnosno ima šest glavnih likova. Glume ih Goran Navojec, Bojan Navojec, Alan Katić, Vedran Živolić, Marko Cindrić i Filip Križan. Uz njih u seriji igraju još i Marinko Prga, Tarik Filipović, Sandra Lončarić, Marija Škaričić, Enis Bešlagić, Enes Vejzović... Osobe koje glume progovaraju o izgubljenoj generaciji, preskočenoj i zakinutoj za normalan život zbog nametnutog rata. Likovi šestorice glavnih junaka inspirirani su stvarnim osobama, koje su umjesto fakulteta odabrale rat.

HRT

U ratu su postali svjesni važnosti prijateljstva, žrtvovanja i ovisnosti o prvome do sebe. Priča je to o ljudima koji nisu kalkulirali kada je trebalo braniti domovinu, ističe Lokas. - Snimanje serije trajat će, prema planu, oko četrdeset i pet dana, odnosno do kraja lipnja. Seriju ćemo snimati podno Velebita, na Velebitu, u Jasenicama, Starigradu Paklenici, Ražancu, Novigradu, Paljuvu, iznad Obrovca, u Rovanjskoj, Modrićima...

Prije početka sn imanja obišli smo stotinjak lokacija i odabrali njih pedesetak na kojima ćemo raditi, i to zahtjevno raditi jer smo zamislili da cijela serija bude snimljena u eksterijerima - kaže Lokas, koji dodaje da je očekivani rok dovršetka ‘Nestalih’ početak 2020. godine.

Želimo napraviti gledanu, kvalitetnu i uzbudljivu seriju čiji su glavni likovi tzv. mali ljudi, koji su po meni bili pravi, istinski junaci rata.

Ova serija, između ostalog, progovara i o prijateljstvu, a naši junaci nisu crno-bijeli likovi nego ljudi od krvi i mesa, sa svojim nedaćama, sa smislom za humor... - kaže Lokas.

Ključna akcija

Direktor fotografije ove serije je Mirko Pivčević, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Vedrana Rapić, slikarica maske Nana Bulajić Črček, montažer Veljko Segarić, dok produkciju potpisuju Vedran Kasap, Domagoj Jović i Joško Lokas iz producentske tvrtke Clinica studio. Urednica serije je Zinka Kiseljak.

- Serijom ‘Nestali’ HRT želi dati doprinos obilježavanju 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, kojom su oslobođena okupirana područja, ključne akcije koja je dovela do kraja Domovinskog rata - kaže Zinka Kiseljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 16:17