JURICA JELAČA I NOA RUPČIĆ

'Kad smo zajedno u garaži, prašimo samo heavy metal'

Alexander Malis (bubnjar), Ivan Penava (bas gitara), Jurica Jelača (gitara), Ante Škurla (gitara) i Noa Rupčić (vokal)

Zagrebački student elektrotehnike Jurica Jelača (18) oduševio je žiri u četvrtoj epizodi glazbenog showa “Zvijezde” svojom izvedbom hit pjesme Georgea Ezre iz 2014. godine - “Budapest”.

Prvi mu se u svojoj fotelji podignuo Jacques Houdek, a poslije njega i Tonči Huljić te Nina Badrić, Petar Grašo i, naposljetku, Andrea Andrassy, koja nije izdržala a da mu ne dobaci kako je sladak.

Bilo ga je strah

“Ti si baš pravi svježi umjetnik, bez muke i panike i strahovito šarmantno. Meni se ti sviđaš i ja te uzimam!” rekao mu je Jacques, njegov budući mentor u showu.

“Vrlo sam zadovoljan i sretan što me Jacques odabrao, sad s njim idem dalje, do vrha”, rekao nam je samouvjereno mladić koji će priznati kako je zapravo veliki tremaš.

“Inače u životu i nisam neki tremaš, ali ne odolijevam tremi u situaciji kada sam na bini i okružen kamerama”, govori Jurica, koji se glazbom aktivno započeo baviti u trećem razredu osnovne škole. Kaže kako ga je u glazbene vode uvukla obitelj. Započeo je svirati gitaru i ljubav prema glazbi je, tvrdi, samo nastavila rasti.

Da i danas obitelj ima veliku ulogu u njegovu glazbenom razvoju, dokazuje i činjenica kako se na ovogodišnje “Zvijezde” prijavila i njegova sestra, drugi put, samo kako bi ga riješila treme.

“Ona je već nastupala prošle godine i došla u prvih 40, a sada je opet tu, kao podrška meni. Ona je godinu i pol starija od mene, sluša totalno drugačiju glazbu, ali u svemu me podržava i daje dosta dobre savjete”, govori glazbenik koji je u zasad privatnom glazbenom životu - metalac! Naime, dio je benda Magnar, a Magnar je, inače, često norveško ime. Označava “snagu”.

Traže se

“Nedavno smo počeli aktivno raditi s bendom. Dobra smo ekipa. Još slažemo repertoar, i sebe kao muzičare. Bubnjara poznajem još iz glazbene škole, neke članove benda našli smo i preko oglasa, a upravo nam se pridružio i Noa Rupčić (sin glazbenika Hrvoja Rupčića i Tine Kresnik op.a.) kojega sam upoznao na “Zvijezdama”.

Odmah smo kliknuli, družili se non-stop i sada je on preuzeo ulogu pjevača u bendu, a ja ga podržavam s back vokalima”, rekao nam je Jurica Jelača, koji s bendom tek namjerava snimati autorske stvari, a osim njega i Noe, u bendu su još i Ante Škurla te Ivan Penava i Alexander Malis.

Fini džeparac

“Svirat ćemo covere, ali i naše autorske stvari. Mi smo heavy metalci. Gitarist Ante piše nam tekstove, ali zapravo zajedno dolazimo do ideja za stvari. Kao i svaki bend, sjednemo, svatko donese nešto svoje i potom nastane stvar”, pojašnjava glazbenik širokih nazora koji, primjerice, ljeta provodi svirajući po otocima, kako kaže, klasične domaće i strane hitove.

“Vrlo dobar džeparac”, kratko komentira heavy metalac.

Odakle uopće heavy metalac na “Zvijezdama”?

“Volim svirati metal, ali ja nemam glas za heavy metal ili rock, zato pjevam ostale žanrovske pravce, a mjesto vokala u našem bendu sam prepustio Noi. Pjevački se vidim u pop glazbi, a moram reći da slušam sve. Odmalena sam, recimo, slušao Hladno pivo, za koje me zainteresirao tata. Ako govorimo o pjevanju, na mene je najviše utjecao Eddie Vedder iz Pearl Jama, a ako govorimo o sviranju, utjecali su bendovi kao što su Metallica ili Avenged Sevenfold”, pojašnjava Jelača, koji s bendom tek namjerava zauzeti mjesto na hrvatskoj glazbenoj sceni.

“Nadamo se da ćemo malo suzbiti ovu pomamu za narodnom glazbom i svojom energijom i svirkom privući ljude da čuju malo dobrog metala”, kaže Jurica, kojega tek očekuju novi izazovi u “Zvijezdama”, o budućim željama za bend i heavy metal glazbu u koju su se žanrovski odlučili uklopiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:08