BRANKO BUBICA

KLAPA ČIJE HITOVE SVI ZNAJU Uspjeh pjesme ‘Da te mogu pismom zvati’ je fenomen koji nije objašnjiv. Da je, ne bi se prodala u 25.000 komada

Bariton klape Maslina najavljuje koncertni spektakl ‘Klape pod zvjezdanim nebom Šalate’ 15. lipnja na kojem će uz Maslinu nastupiti Tomislav Bralić i klapa Intrade, klapa Šufit te klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Bit će to praznik dobre dalmatinske ‘pisme’ - kaže Branko Bubica iz klape Maslina, najavljujući koncertni spektakl ‘Klape pod zvjezdanim nebom Šalate’ koji će se 15. lipnja održati na omiljenom zagrebačkom otvorenom prostoru koji je upravo idealan za koncerte zbog svoje sjajne lokacije i amfiteatarskog oblika gledališta.

Iznenađenja

- Pogled s tribina na tornjeve katedrale koji se vide u daljini nad pozornicom jedinstveni je doživljaj, a kako bismo ga publici priuštili, koncert će početi još u smiraj dana. Atmosferu Šalate dodatno će pojačati baklje pozicionirane oko pozornice, scenografija s videozidovima i vrhunska produkcija.

klapa Maslina

Neće to biti tipični klapski koncert, jer za publiku spremamo mnoga iznenađenja - najavljuje Branko Paić iz ‘Scardone’, iza kojeg je organizacija mnogih koncerata klapa koje su krajem 90-ih godina počele osvajati publiku zbog sugestivnih izvedbi standarda dalmatinske a cappelle pjesme baštinskog materijala, ali i neponovljivih interpretacija pop-rock materijala Zlatana Stipišića- Gibonnija, Harija Rončevića i drugih poznatih autora na festivalu u Omišu. Klape su na glazbenu scenu tada donijele svježinu i originalnost i pokazale raskoš klapske pjesme, približivši je tako novim generacijama kojim je to bilo glazbeno otkriće.

- U Zagrebu su klape već nastupale u Areni, Domu sportova, Ciboni... Za Šalatu smo se odlučili jer smo ljubiteljima klapske glazbe i ovaj put poželjeli ponuditi nešto novo i originalno, pa će ovaj put na klapski koncert na ‘mala vrata’ ući i teatar. Naime, naši su klapaši u privatnom životu redom svi ljudi prepuni duha te eminentni prezenteri dalmatinskog mentaliteta i humora. U skladu s time bit će i večer na Šalati, a sve po scenariju i ideji zadarskog scenografa i kreativca Nevena Stojakovića koji ovaj put ima trostruku ulogu.

Pored scenografije i scenarija za ovu klapsku poslasticu, Neven će se pojaviti i u ulozi suvoditelja i konobara-glumca u jednoj konobi u Dalmaciji u kojoj se ovaj koncert fiktivno događa i to u tandemu s voditeljem ovog koncerta, Franom Ridjanom, pa stoga očekujemo jednu jako zanimljivu i zabavnu večer.

Klapa Šufit

Ovo je možda i prvi put da se jedan klasičan klapski koncert predstavlja u kombinaciji sa stand-up skeč programom. Satiričan pristup manama turizma u Dalmaciji glavni je forte tog, nazovimo ga, ‘dramskog’ dijela ovog koncerta a da biste doznali o čemu se točno radi, morat ćete 15. lipnja potegnuti do zagrebačke Šalate - poziva Paić na koncert na kojem će nastupiti Tomislav Bralić i klapa Intrade, klapa Šufit, klapa Cambi (K. Kambelovac), te klapa Maslina, predvođena tenorom i solistom klape, Brankom Bubicom.

- Naravno, na Šalati ćemo izvesti ‘Da te mogu pismom zvati’, ‘Maslina je neobrana’, ‘Ostala si ista’ - kaže Bubica, frontmen šibenske klape, čiji je put u vremenu najbolje opisao Arsen Dedić sada već kultnom izjavom da je ‘klapa Maslina legitimni sljednik najboljeg u šibenskom pjevanju - od taverne do koncertne dvorane’. Arsen nikad nije krio da mu je Maslina omiljena klapa. Za Maslinu je pisao pjesme, Maslinu je posebno tražio da interpretira njegove stihove na svojim autorskim večerima...

Klapa Cambi

Arsen i Čolić

- Arsenove sam pjesme pjevao još u klapi Šibenik, iz koje je s vremenom izrasla naša današnja klapa Maslina. Što je to u Šibeniku da ima toliko dobrih glazbenika? Ne znam, valjda je podneblje takvo - govori Bubica, koji ne zna od koga je naslijedio ljubav prema glazbi.

- Roditelji su pjevali u crkvi, zborovima, ali to su činili iz hobija. Iskreno, bili su malo zabrinuti kada su shvatili da ću se ja u životu baviti pjevanjem. Dotad su mislili da ja to, onako, usput radim, premda su rano prepoznali da imam talent za glazbu, pa sam prije osnovne škole upisao glazbenu školu u kojoj sam učio violinu - koji je u prvi bend ušao kad je imao petnaestak godina.

- Koju godinu kasnije, početkom sedamdesetih, postao sam član klape Šibenik, koja je prva klapa koja je probila okvire Šibenika i Dalmacije, postavši glazbeni fenomen. Mi smo uz ansambl Lado predstavljali Hrvatsku i kao takvi obišli dobar dio svijeta, bili smo na turneji po Rusiji, nastupali smo s Mišom Kovačem, Zdravkom Čolićem... Prva smo klapa koja je 1979. godine nastupila u dvorani ‘Lisinski’, a gosti su nam bili Arsen i Gabi - priča Bubica o klapi Šibenik koja se raspala uoči rata. No, par godina kasnije oformila se klapa Maslina, koja je zahvaljujući hitovima ‘Maslina je neobrana’, ‘Šibenska balada’, ‘Šibeniče, ti si stina’, ‘Da te mogu pismom zvati’... već navikla pjevati na koncertima pred više tisuća ljudi.

- Pjesma ‘Da te mogu pismom zvati’ teško je objašnjiv fenomen. Pitaju me često da pojasnim zašto baš ta pjesma, ali kad bih znao odgovor na to pitanje, onda bi ova euforija vjerojatno odavno splasnula, a možda do nje ne bi ni došlo. ‘Da te mogu pismom zvati’ savršen je spoj melodije, stihova i naše interpretacije - govori Bubica o najslušanijoj dalmatinskoj pjesmi svih vremena, zahvaljujući kojoj je Maslina album s ovom pjesmom prodala u više od 25.000 primjeraka.

Zanimljivo je da se pjesma intenzivnije počela slušati i tražiti tek 2001. godine, pune dvije i pol godine nakon što je premijerno izvedena na Prvim večerima dalmatinske šansone u Šibeniku 1998. godine.

Klapa Intrade

Karte i balote

- Znamo reći da je ta pjesma rasla poput masline - kaže Bubica čiju klapu čini devet ljudi: pet pjevača i četiri svirača.

- Sastajemo se jedanput do dva puta tjedno i održavamo probe koje traju dva sata. Perfekcionisti smo, pa ćemo se sada, uoči koncerta na Šalati, sastajati i tri do četiri puta tjedno, jer želimo da koncert bude savršen - govori Bubica kojeg pitamo nalaze li se članovi Masline i mimo pjevačkih proba.

- Znamo se naći, kako da ne. Pa mi smo svi prijatelji. Što radimo kad se nađemo? Igramo li karte, bacimo li balote? Ma, zapravo, i onda najčešće zajedno zapjevamo - kaže Branko Bubica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:59