DILEMA

KOJA JE PRAVA MISS HRVATSKE? Razgovarali smo s tri aktualne misice i vlasnicima direkcija hrvatskih izbora...

Cijela ova atmosfera i more izbora nekako podsjećaju na zlatno doba 90-ih, kada je izbora ljepote u Hrvatskoj bilo 17. Znači li to da izbori ljepote proživljavaju renesansu?
Mia Rkman, Helena Krnetić i Katarina Mamić
 Darko Tomas / CROPIX; Tomislav Beroš

Miss Universe Hrvatske, Model Hrvatske, Miss Hrvatske za Miss Svijeta, Miss sporta, Miss Supranational Hrvatske, izbor za Najsnašu, izbor za Najgospođu čija pobjednica ide na svjetsko natjecanje koje se zove Mrs. Multiverse, Miss interneta, izbor za najzorniju seosku ženu, Miss nožnih prstića, Miss turizma, Miss Alpe Adria International, Kraljica Hrvatske... A gdje je još izbor za Miss svake od 21 županije, koliko ih ima u Hrvatskoj.

Čini se da danas svako selo ima svoj izbor ljepote, no ako pitate one upućene, koji se, kako kažu, bave izborima otkad je i Hrvatske, jedini relevantni izbori ljepote, u Hrvatskoj, ali i u svijetu su: Miss Universe Hrvatske, Miss Hrvatske za Miss Svijeta i Miss Supranational Hrvatske.

Tri najljepše Hrvatice - Mia Rkman, Katarina Mamić i Helena Krnetić - koje će nas predstavljati u svijetu već su odabrane i pakiraju kovčege jer se u prosincu održavaju sva tri velika svjetska izbora.

Cijela ova atmosfera i more izbora nekako podsjeća na zlatno doba 90-ih, kada je izbora ljepote u Hrvatskoj bilo 17. Znači li to da izbori ljepote proživljavaju renesansu? Jesu li Mia, Katarina i Helena nove Fani Čapalija, Branka Bebić i Anica Martinović? Puno je izbora, ali koja je od njih prava misica? Mogu li zgrabiti krunu iako primat već desetljećima imaju latino misice i Azijatkinje? Sve to pokušali smo doznati u razgovoru s našim misicama i vlasnicima licencija izbora ljepote.

Miss Universe za koji se sprema 22-godišnja Korčulanka Mia održat će se 8. prosinca u SAD-u, u gradu Atlanti, a samo tjedan dana kasnije u Londonu, 14. prosinca održava se izbor za Miss Svijeta na kojem Hrvatsku predstavlja 23-godišnja studentica novinarstva Katarina koja zasad još, kaže, nema tremu, no što se datum izbora bliži, sve je nestrpljivija. Prvi od ova tri najcjenjenija svjetska izbora je Miss Supranational koji se u poljskim Katowicama održava 6. prosinca, no 19-godišnja Helena iz Prečkog putuje već noćas, točno u ponoć.

- Nadam se da ću uspjeti nagurati svih tih 14 haljina i sve druge potrepštine u tri kovčega – nesigurno će Helena koja će u Poljskoj nositi haljine dizajnerice Mirsade Jureša.

- Ovo će biti moj prvi posjet Poljskoj i velika mi je čast što ću moći predstavljati Hrvatsku među 90-ak djevojaka iz cijelog svijeta. Idem po pobjedu, nemam lažne skromnosti, no znam da će biti teško jer su ostale djevojke prekrasne. Miss Supranational Češke mi se čini kao najoštrija konkurencija – rekla nam je Helena koja se, iako druge djevojke doživljava kao konkurenciju, nada da će u Poljskoj sklopiti prijateljstva za cijeli život.

Zagreb, 081119.
Trg bana Josipa Jelacica 2.
Miss Universe Mia Rkman na modnim je pripremama kod modne dizajnerice Matije Vujice.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
Mia Rkman: 'Ja sam prava misica. Moji aduti su osmijeh i oči. Opuštena sam i ne glumim. Želim žene naučiti da se brinu o svom zdravlju'

Žensko tijelo je umjetnost

Na svjetskoj pisti prošetat će se nekoliko puta, ovisno koliko daleko dospije – prvo su na redu nacionalne haljine, pa večernje, a onda badići. Heleni ne smeta biti oskudno odjevena pred svjetskim auditorijem, jer žensko tijelo je, kaže, umjetnost.

Bit će tu i zajedničkih koreografija, no Heleni to ne bi trebao biti problem jer se bavi ritmikom, zumbom i hip-hop plesom. A onda je u zadnjem i najužem krugu na redu odgovaranje na pitanja, zato Helena ne preskače dnevnike i redovito čita svjetske news portale kako bi bila ukorak s aktualnostima. O ciljevima na koje će se usmjeriti ako pobjedi, Helena nije morala puno razmišljati.

- Utjecaj Miss Supranational svijeta iskoristit ću kako bih kroz medije humanitarno djelovala i pomogla djeci. Pomogla bih i životinjama, ali u politiku ne bih ulazila. Ja doista želim mir u svijetu, iako ne smatram da će se ikad moći postići potpuni mir, no svakako mu treba pridonijeti – smatra.

A spas delfinima?

- Pa, iskreno, ja sam više za spas žirafa – kaže pa dodaje da su žirafe ugrožene više od bilo koje gorile, ili gotovo bilo kojeg velikog sisavca na svijetu, a prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode, broj žirafa na planetu pao je za 40 posto u samo tri desetljeća.

- Znali su me prozvati ‘glupom plavom misicom’, ali smatram da su ljudi koji to govore u strahu od lijepih djevojaka. Ljepota ne znači glupost i ja se trudim razbiti taj stereotip – kaže Helena, koja trenutačno nije u vezi, ali priznaje da joj je atraktivan izgled dosad u životu otvorio mnoga vrata, no istodobno, smatra da laskanja muškaraca na račun izgleda otkad je postala Miss Supranational nisu temelj dobre veze, pa ih sve uzima sa zrnom soli. Nakon tjedana priprema, zadnja tri dana u Poljskoj kao podrška će joj se pridružiti sestre Ana i Dora te menadžerice, odnosno organizatorice hrvatskog izbora Miss Supranational Sanja Bjedov Popović i Tamara Roglić.

Tomislav Beroš
Helena Krnetić: 'Ja sam prava misica. Idem po pobjedu i nemam lažne skromnosti. Nisam glupa plava misica. Želim mir u svijetu i spas žirafama'

Isticanje tradicije

– Izbor Miss Supranational organiziramo četvrtu godinu. Sjedište svjetske direkcije je u Poljskoj i taj je izbor, uz Miss World i Miss Universe, jedan od tri najeminentnija izbora u globalnim okvirima. Licenciju su nam nudili godinama i 2015. smo je odlučile prihvatiti. Mi smo zajedno činile direkciju i organizirale izbor Kraljica Hrvatske za Kraljicu svijeta, i to punih deset godina. Zajedno smo okrunile mnoge poznate ljepotice, kao što su Tina Katanić, Ivona Bajde, Kristina Bralo i Ivana Gugić Vida...

No nakon što je ugašen izbor za Kraljicu na svjetskom nivou, nismo vidjele svrhe nastaviti s tim izborom, pa smo se posvetile Miss Supranational – rekle su nam organizatorice Bjedov Popović i Roglić koje i same imaju iskustva na modnim pistama. Ipak, najstariji i po mnogima zbog toga najprestižniji izbor ljepote u Hrvatskoj je Miss Hrvatske za Miss Svijeta. Direktorica direkcije posljednjih pet godina je Maja Vračarić koja je 1996. godine na istom izboru predstavljala svoj rodni Vukovar. Svi oni koji ne prate izbore za Miss, Vračarić se sigurno sjećaju kao voditeljice nekad popularne emisije “Kolo sreće” s legendarnim Oliverom Mlakarom.

- Miss Hrvatske za Miss Svijeta je drugačiji jer mi imamo županijske izbore po cijeloj Hrvatskoj, a ne samo castinge preko kojih se odabiru djevojke. Na taj način njegujemo naše županije, ali i svakoj djevojci damo priliku da se iskuša u natjecanju. Isto tako mi nemamo kupaće kostime nego sam uvela narodne nošnje da se vidi bogatstvo naše kulture. Djevojke se natječu u pet kategorija: sport, multimedija, intervju, top model i talent, što nije nimalo lako – rekla nam je Vračarić.

Za 69. po redu izbor Miss Svijeta Vračarić priprema 180 cm visoku brinetu, Zagrepčanku Katarinu Mamić koja se u konkurenciji od 125 zemalja nada istaknuti osobnošću te velikim iskustvom u modelingu, kojim se bavi od svoje 15. godine.

- Stupila sam u kontakt sa svojom agenticom Tihanom Harapin Zalepugin s kojom i danas radim. Ona me uvijek pratila i podržavala u nastupima na revijama. Kao djevojčica sam pratila izbore ljepote, a najveći dojam ostavila mi je Anica Martinović te njezina ambicija koja je na kraju i rezultirala velikim uspjehom na svjetskom izboru osvojivši lentu prve pratilje Miss World 1995. - ispričala nam je Katarina. Njena platforma je osvješćivanje sugrađana o recikliranju otpada i time će se nastaviti baviti bez obzira na lentu. U Londonu će je podržati obitelj, direkcija i dizajneri.

- Scensku haljinu mi je napravio Ivica Skoko, nacionalnu haljinu Zoran Aragović, a za top model imam dizajnericu Džemilu Dilberović. Za sve ostale potrebe uskočili su mi dizajneri Antonia Jakšić, Ivan Friščić te Duchess. Spremna sam za izbor i putujem na pripreme u srijedu – rekla nam je Katarina koja je od niza izbora odabrala baš Miss Hrvatske zato što ga, kaže, smatra najozbiljnijim u Hrvatskoj, jer štuje tradiciju.

Jedan od najstarijih svjetskih izbora je i izbor Miss Universe. To je natjecanje održano prvi put 1952. u Kaliforniji, a od 1997. održava se i u Hrvatskoj. Prva je naša Miss Universe bila Splićanka Kristina Čerina. Vlasnik licencije tog izbora od 1997. je Vladimir Kraljević, a među misicama bilo je nekoliko i danas poznatih imena. Primjerice voditeljica Jelena Lešić bila je Miss Universe 2005., a tri godine prije nje tu je titulu osvojila Ivana Paris. Najveći uspjeh na svjetskom izboru osvojila je Splićanka Sarah Ćosić, koja je ušla u top 15. Među 16 najboljih ušle su i Elizabeta Burg 2012. godine te Shanaelle Petty 2017.

Zagreb, 151119.
Ulica kneza Borne.
Miss Hrvatske, Katarina Mamic, u hotelu Sheraton odrzala je konferenciju za medije povodom odlaska na izbor za Miss svijeta.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Katarina Mamić: 'Ja sam prava misica. Moje iskustvo u modelingu dovest će me do pobjede. Idol mi je Anica Martinović. Želim vas sve naučiti recikliranju'

- Možda Miss Svijeta ima više zemalja sudionica, ali Miss Universe je najrelevantniji izbor na svijetu zbog najveće gledanosti, a i prvi je imao satelitski prijenos. Pa, pogledajte samo broj pratitelja njihovih i naših misica na društvenim mrežama, kod Miss Universe se govori o milijunima, a kod Miss Svijeta u tisućama. K tome, pobjednici se život u potpunosti mijenja na godinu dana jer tada živi u New Yorku i može se u potpunosti posvetiti svojoj platformi – rekla nam je Marija Kraljević, supruga Vladimira Kraljevića, iz direkcije izbora.

Platforma nove Miss Universe Hrvatske, Mije Rkman, je ono što sama i studira - sanitarno inženjerstvo na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

- To je raznoliko područje i htjela bih se bazirati na epidemiologiju i specifično se baviti ženskim bolestima, rakom grlića maternice i rakom dojke. Mislim da se o tome premalo govori i premalo ulaže, a radi se o velikom problemu, ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu. Želja mi je na ovaj način pokušati mlade žene i mlade majke potaknuti da se više brinu o sebi i o svojem zdravlju – otkrila nam je Mia čiji su glavni aduti, kaže, osmijeh i oči. Na izboru će biti prirodna i opuštena, bez glume i pretvaranja, a s kovčezima punim haljina s potpisom Matije Vuice na avion ide već 28. studenoga kako bi stigla na pripreme. Neće joj to biti prvo putovanje u SAD-u.

- Bila sam već u Phoenixu, u Arizoni, imam tamo rodbinu, što je odlično jer će me svi oni doći podržati na izbor. Tetak, tetka, rodice i rođaci su mi tamo, a iz Hrvatske će doći mama Nada - rekla je Mia koja nam je objasnila da se prije prijave na Miss Universe Hrvatske dobro informirala o svim izborima.

- Odlučila sam se za najpoznatiji i najveći izbor koji vode krasni ljudi s kojima sam baš željela raditi. Drugi vlasnici direkcija nisu mi odgovarali – rekla nam je Mia.

Doba društvenih mreža

Marija Kraljević vjeruje da danas ljudi i dalje prate izbore ljepote, ali više kroz društvene mreže gdje ih mogu komentirati.

No, Sanja Bjedov Popović i Tamara Roglić, vlasnice licencije Miss Supranational, nisu toliko optimistične. Po njihovu mišljenju, do renesanse zlatnog doba izbora ljepote ne može doći jer danas televizija i internet nude razne oblike zabave s kojima se moraju boriti za popularnost dok su nekad u sferi zabave postojali samo izbori za Miss i glazbeni festivali. Upućeni sugovornici smatraju da se kvaliteta izbora danas srozala jer ima previše izbora koji se organiziraju zbog osobnog profita.

- Imam svoj cilj za ovaj izbor i ne opterećujem se drugim izborima jer smo potpuno drugačiji. Vjerujem da izbori ljepote mogu doživjeti preporod, ali samo ako imaju vodeće ljude koji vjeruju istinski u ono što rade – poručuje Maja Vračarić, vlasnica licencije Miss Hrvatske za Miss Svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:49