NOVA AKCIJA

KREĆE SPORTSKA LUTRIJA ZA BEBE Janica nam je dala kacigu, Zajec kopačke, a Francesco Totti dres sa svojim potpisom

Mnoge zvijezde priključile su se akciji, između ostalih, izbornik Zlatko Dalić, nogometaš Dario Šimić i košarkaš Filip Zubčić...
Dres Darija Šimića iz 1998.

U grupi “Vratimo palčiće u Petrovu” u posljednjih se malo više od mjesec dana odvija vjerojatno najljepša akcija na Facebooku koje smo svjedoci.

Pokušaj prikupljanja četiri milijuna kuna za inkubatore, respiratore i monitore za prerano rođene bebe u Petrovoj u međuvremenu je uvelike prerastao svoju prvotnu ideju i cilj, pa je uz to rodilište već opremljena i neonatologija KB-a Merkur.

Idemo dalje

Gotovo četiri i pol milijuna kuna donirano je za opremu bolnici u Petrovoj, a na inkubatore, fototerapijske lampe, zaštitne paravane od zračenja i transkutani bilirubinometar u KB-u Merkur otišlo je malo više od 800.000 kuna. Na računu koji su za tu humanitarnu akciju otvorili Klub roditelja nedonoščadi Palčići i udruga Dinamo - to smo mi trenutno je još 200.000 kuna, a dvije su organizacije najavile da se akcija nastavlja te da im je novi cilj opremiti sve bolnice u Hrvatskoj.

Sve se “zakotrljalo” u Facebook grupi u kojoj ljudi na aukciju stavljaju svoje omiljene sportske rekvizite, od dresova, kapa i šalova do kopački i ostale opreme, a zainteresirani ih otkupljuju donirajući taj novac za Palčiće.

Ta akcija, koja je poprimila gigantske razmjere, danas dobiva još jednu dimenziju - nagradnu igru koja se odvija online, na web adresi www.palcici.dinamotosmomi.com.

- Još od samih početaka akcije imali smo u planu to pokrenuti, a sada smo uspjeli urediti pravne tehnikalije i krećemo - govori nam Juraj Čošić, predsjednik udruge Dinamo - to smo mi, pa detaljnije objašnjava o čemu se radi.

- Na web stranici naše udruge za 30 kuna prodaju se kuponi sa serijskim brojem, čija će kupnja biti garancija za ulazak u bubanj za nagradnu igru u kojoj će se moći osvojiti vrijedni predmeti koje su nam donirali poznati sportaši- govori Čošić. Doznajemo i koji će predmeti biti nagrade. - Dario Šimić daje dres koji je 1998. godine nosio na utakmici Dinamo - Porto.

Dres Darija Šimića iz 1998.

Dario je tada bio kapetan, a radilo se o prvoj Dinamovoj pobjedi u Ligi prvaka. Dinamo je pobijedio Porto rezultatom 3-1 - priča Čošić.

Naslov prvaka

Tu su i kopačke Velimira Zajeca. - Godine 1982. Dinamo je osvojio svoj legendarni naslov prvaka Jugoslavije, a Zajec je igrao baš u tim kopačkama - kaže Čošić.

Kopačke Velimira Zajeca

Janica Kostelić odlučila je dati kacigu sa svojim potpisom koja ju je čuvala kada je osvajala medalje na Olimpijskim igrama u Torinu, a njezin brat Ivica daje pancerice u kojima je osvojio Svjetski kup.

Kaciga s potpisom Janice Kostelić

Filip Hrgović uključio se sa rukavicama koje je nosio kada je osvajao prve medalje u danas respektabilnoj karijeri.

Majica za trening Zlatka Dalića

- Blanka Vlašić dat će dres koji je nosila kada je skočila 208 centimetara, što je bio drugi najbolji rezultat u povijesti. Svoj nam je dres dao i Ivica Zubac - priča Čošić, pa nabraja dalje: svoje rekete dat će Ana Konjuh i Marin Čilić, Zlatko Dalić poklanja svoju majicu za trening iz Rusije, tu je i dres legendarnog Francesca Tottija s njegovim potpisom, a bit će još i nekoliko dresova iz nogometnog kluba Roma u kojem je proveo karijeru.

Dres Francesca Tottija

Uz Čošića, na pridruživanje nagradnoj igri poziva i predsjednica Kluba roditelja Palčići Željka Vučko. - Vratili smo Palčiće u Petrovu, pa i u Merkur, a i dalje ostajemo ujedinjeni za sve bolnice u Hrvatskoj koje imaju odjele za novorođenčad - govori nam Vučko te napominje da je takvih bolnica u Hrvatskoj ukupno 30-ak.

- Još ne znamo koliki je točan iznos koji nam je potreban da opremimo sve bolnice jer najprije sa svakom od njih zasebno trebamo vidjeti što im je od opreme potrebno te kakve su ponude za uređaje, do kojih i nije tako lako doći jer su specifični.

Reket Ane Konjuh

Nije to lak posao, no očekujemo da bismo ga mogli odraditi za iduća dva ili tri tjedna - kaže Vučko i dodaje da se iznimno ponosi ovom akcijom. - Ponosna sam na ovaj pothvat, ali i na cjelokupno djelovanje naše udruge koja se bavi humanitarnim radom već osam godina.

U tom smo razdoblju rodilištima diljem Hrvatske donirali više od 15,5 milijuna kuna. I ne planiramo stati - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:31