EDITA KARAĐOLE

LEGENDA KOJU GLEDATELJI OBOŽAVAJU Diva hrvatskog glumišta iza sebe ima 150 uloga, a sada, u 82. godini, odigrala je ulogu života!

 Damjan Tadić / CROPIX

Među više od 150 uloga koje je 82-godišnja Edita Karađole odigrala tijekom iznimne glumačke karijere, jedna je od najupečatljivijih ona zlobne Dubravke Kardum u hvaljenoj i uspješnoj seriji “Novine”, koju je otkupio i američki Netflix, najveća svjetska platforma za gledanje serija i filmova.

Upravo je zato brojne obožavatelje “Novina” iznenadila smrt od infarkta Dubravke Kardum, majke tajkuna Marija Karduma. Unatoč svoj zlobi koju je pokazala u seriji, a između ostalog kriva je i za prometnu nesreću u kojoj je ubila čovjeka, bila je, bez sumnje, jedan od ključnih likova. Edita Karađole gledateljima je poznata iz brojnih filmova, predstava, ali i domaćih serija poput “Larina izbora”, “Zore dubrovačke”, ipak, upravo su joj “Novine” donijele najveću popularnost.

Grijeh na duši

- Stvarno mi je serija donijela dosta popularnosti, pa me prepoznaju i izvan granica Hrvatske. Pitaju me: “Jeste li vi ona gospođa iz ‘Novina’?”. Nažalost, radilo se baš o negativnoj ulozi, a kad čovjek glumi negativne likove, to se reflektira i na privatni život. Ipak ti negativni likovi lošije utječu na čovjeka. Bila sam sablažnjena svime što je žena napravila, ali po drugoj liniji čovjek nosi grijeh na duši i to je strašno, pa i žalite čovjeka kojem se to dogodilo.

Iz onih malobrojnih činjenica o njezinoj povijesti vidite i da je dosta bila osamljena - s opravdanjem govori Edita Karađole o svojoj upečatljivoj ulozi. Dapače, reći će da sa svim ulogama, pa i onom Dubravke Kardum, glumac ima zajedničkih točaka, jer svi smo sastavljeni od plusova i minusa.

- Bilo mi je žao kad smo snimali moj kraj, ali ekipa me lijepo ispratila s prekrasnim buketom i velikim pljeskom, što se obično i radi kad netko snimi zadnju scenu - kaže iskusna glumica te kroz smijeh dodaje da je do “Novina” u serijama uglavnom igrala seoske žene, a Dubravka Kardum joj je prva građanka.

Iako je već godinama u mirovini, Edita Karađole ni najmanje ne miruje i vrlo rado prihvaća nove izazove, kojih nakon “Novina” ne manjka.

- Mnogi mladi redatelji i redateljice zovu me za svoje nezavisne projekte. Nije tu neka zarada, ali gušt je pomoći mladima i bude dosta interesantnih ideja. Treba sve probati i biti otvoren, posebno za mlade. Nema mirovine za mene, naravno samo ako je uloga primjerena mojim godinama, onda je sasvim u redu - objašnjava Edita Karađole.

Kroz sve je uloge prati i njezin suprug Nenad Šegvić, također glumac, s kojim je ove godine proslavila 55 godina sretnog i skladnog braka.

Nikuda bez štikli

- Suprug s interesom prati sve moje uloge, ali ne pada u trans od moje glume. Iza nas je 55 godina braka i prije svega razumijevanja, ali i puno zajedničkog rada, posebno u kazalištu - pohvalila se glumica.

Premda je prešla osamdesetu, na energiji i izgledu pozavidjele bi joj i upola mlađe kolegice, a Edita Karađole, priznaje, nikad ne izlazi bez svojih štikli.

- Nikamo ne idem bez štikli jer želim biti viša nego što jesam. Svatko želi izgledati ljepše i bolje i tako sakriti neke svoje komplekse. Bitan je trud, kad već ne možeš nešto promijeniti - priznaje glumica.

Iako se serija prodala vani, zasad još nema ponuda izvan Hrvatske, no, kako kaže glumica, nikad se ne zna.

- Rad na seriji s Matanićem kao redateljem bio je sjajan, a cijela je ekipa bila super i bilo je lijepo raditi. Ako osjetite da je nešto depresivno, treba dobro odvagnuti jer čovjeku treba biti drago nešto raditi. Ja sam u mirovini i ne moram sve prihvaćati. A kad nešto radite dobro, dobijete krila i kad se poklope okolnosti radite sve bez problema - zaključila je Edita Karađole.

vrlo emotivno A riječkom glumicom oduševljena je i čitava ekipa serije.

- Edita je vrlo ugodna osoba i vrhunski profesionalac. Bez problema je izdržala kišne noći i hladne dane, ali netko u seriji mora i umrijeti. Svima nam je bilo žao kad je snimila zadnju scenu. Bilo je vrlo emotivno - ispričao je producent serije Miodrag Sila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:30