VELIKI PLANOVI

MIA RKMAN 'Tata mi je liječnik i želim njegovim putem. Voljela bih pomagati bolesnim ženama'

 
 Mia Rkman / Instagram

Iznenađenje, šok, sreća i uzbuđenje pa onda opet sav taj vrtlog emocija ispočetka – tako nam je Mia Rkman, koja je ove subote proglašena Miss Universe Hrvatske 2019., opisala trenutak u kojem su voditelji Jelena Lešić i Mario Sedmak u prijenosu uživo proglasili ovogodišnju pobjednicu tog prestižnog izbora ljepote.

- Prvo nisam vjerovala kad sam čula svoje ime. Je li moguće da su zaista mene prozvali? Onda sam vidjela svoju obitelj i prijatelje u publici. To me preplavilo i krenule su suze. Zaista divan osjećaj, pamtit ću ga do kraja života – istaknula je 21-godišnja Korčulanka koja s ponosom ističe da je “morsko dite”.

- Htjela sam pokazati ljudima da ako se žena želi prijaviti na ovakva natjecanja i ako se želi baviti modelingom, to ne znači da joj je to jedini cilj u životu. Česte su te predrasude o ljepoti i pameti, zato sam svim mladim curama koje se možda brinu o tome što će drugi reći htjela pokazati da se ne obaziru na to, jer bitno je da sama znaš tko si i da uvijek pratiš svoje snove.

Jer, evo, meni se isplatilo – ističe Mia koja se modelingom počela baviti prošle godine, ali samo iz hobija, jer joj faks oduzima puno vremena. Naime, nova Miss Universe Hrvatske studira sanitarno inženjerstvo na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.


- To je raznoliko područje i htjela bih se bazirati na epidemiologiju i specifično se baviti ženskim bolestima, rakom grlića maternice i rakom dojke. Mislim da se o tome premalo govori i premalo ulaže u to, a radi se o velikom problemu, ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu. Želja mi je na ovaj način pokušati mlade žene i mlade majke potaknuti da se više brinu o sebi i o svojem zdravlju. Isto tako, Ministarstvo zdravstva i cijelu državu želim potaknuti da više ulažu u to.

Potrudit ću se ovim temama baviti i u svom mandatu Miss Universe Hrvatske jer ipak mi je to buduće zanimanje i dat ću sve od sebe – otkrila nam je šarmantna Mia prodornih očiju koja potječe iz liječničke obitelji, no školovanje u području medicine bila je, kaže, isključivo njezina želja.

- Brat mi je prenio tu ljubav prema medicini. On je sada na šestoj godini i kada sam vidjela koliko je on strastven i uspješan u tome, zaključila sam da to i ja želim. Tako da sam, zapravo, krenula njegovim stopama.

A u obitelji, i moj je otac Nenad liječnik opće medicine na Korčuli, a i djed je bio doktor, infektolog zapravo. Tako da smo cijeli život preko tate bili u medicini, no on nas nikada nije forsirao da nastavimo u tom smjeru, podržavao nas je što god smo odlučili. Ali, jednostavno, nama je to bilo prirodno, pa smo se i brat i ja odlučili za medicinu i nije mi nimalo žao – ističe Korčulanka koja zbog fakulteta trenutačno živi s bratom u Zagrebu.

- Ne znam koliko ću često uz obaveze Miss Universe Hrvatske imati vremena ići kući, na Korčulu, no sigurno ću na ljeto otići doma. Jedva čekam. Cijela Korčula me podržala u ovih mjesec dana.

Zagreb, 270419.
Htv, Prisavlje.
Finale izbora Miss Universe Hrvatske 2019., za titulu najljepse natjecalo se osamnaest djevojaka iz cijele Hrvatske. U glazbenom dijelu programa nastupio je hrvatski predstavnik na Pjesmi Eurovizije Roko, Jacques Houdek, Goran Karan i gost iz Slovenije Samuel Lucas. Izbor se prenosio na Hrvatskoj televiziji uz voditelja Maria Sedmaka i Miss Universe Hrvatske 2005. Jelenu Lesic.
Na fotografiji: Mia Rkman Miss Universe.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
CROPIX

Dobila sam podršku i onih koje znam i onih koje ne znam. Podrška mojih sugrađana, mojih otočana, bit će najljepša uspomena na ovaj izbor, tako da jedva čekam to veliko slavlje. Vjerujem da će biti i doček jer boduli su takvi, oni će sigurno napraviti slavlje – smije se Mia, koja kaže da je jedina mana života na otoku premalo sadržaja u zimskom periodu.

Mia je svoju titulu zaslužila izgledom, osobnošću, karakterom i trudom, ali i odgovorom koji je oduševio žiri i publiku kad je nastupila serija pitanja za ljepotice koje su ušle u top pet.

- Pitanje je, istina, bilo malo tricky. Nisam očekivala baš takvo pitanje o ravnopravnosti žena u politici, ali bila sam spremna na sve. Ipak, koliko god se pripremaš, u tom trenutku odgovoriš ono što ti dođe na pamet i nemaš puno vremena za razmišljanje. Rekla sam da žene i muškarci trebaju biti ravnopravni i da su žene dosta energičnije te da žene imaju majčinski instinkt, pa bi svoj narod zagrlile kao dijete i čuvale ga na taj način. Doista mislim da bi žene mogle mnogo pridonijeti u politici i da bi se trebale zalagati u tom spektru, to bi bio napredak za cijeli svijet - objasnila je Mia. Iako je prvenstveno u medicini, tko zna, kaže, možda je put nanese i u politiku.

U elegantnoj večernjoj haljini La Perla i sa zapanjujućom krunom na glavi, Mia je izgledala uglađeno, kao prava dama. No već je na prvi pogled jasno da je lijepa Korčulanka ujedno i jednostavna djevojka koju je lako zavoljeti.

Ona preferira prirodan izgled i ne šminka se svaki dan, kaže. Kada se sprema za izlazak ili neku drugu prigodu, onda joj treba oko 30 minuta za transformaciju u damu s piste. U torbici uvijek ima labelo, kremu za ruke i parfem, a vitku liniju duguje sportu kojim se bavi, kaže, otkad zna za sebe.

U slobodno vrijeme puno čita, voli pogledati dobar film ili seriju, ali najdraže su joj šetnje s prijateljicama.

- U zadnje vrijeme ne izlazim često, najdraži mi je chill navečer s prijateljicama vikendom uz film, kokice i pizzu. To mi je bolje od bilo kojeg kluba - priznala nam je Mia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:41