VEČER RETROSPEKTIVE MIŠE KOVAČA

MIŠO KOVAČ PORUČIO GRDOVIĆU 'Slušaj, nemoj mi doći u riflama. Dođi u odijelu, kao gospodin'

U večeri “Split pjeva Mišu” legenda će sjediti u publici na Prokurativama: prvi festival osvojio je ‘71. s “Proplakat će zora” autora Stjepana Mihaljinca i Drage Britvića

Pjesma ‘Noćas ćemo zemlji ko materi reći’ jedna je od meni najdražih Mišinih pjesama. Često je izvodim i na svojim koncertima, a večeras ću je otpjevati na Prokurativama, tati u čast. Meni je ova pjesma sve.

U njenim stihovima opisana sam ja sama, moj odnos s ocem, moja ljubav prema Dalmaciji, cijeli moj život... - govori Ivana Kovač koja će večeras, na drugoj retrospektivnoj večeri Splitskog festivala, nastupiti na manifestaciji “Split pjeva Mišu” u sklopu koje će, uz nju, najpopularnije Mišine pjesme izvesti Mladen Grdović, Goran Karan, Vlado Kalember, Željko Bebek, Jole, Giuliano, klapa Rišpet...

Velikani

- Posljednjih smo godina u sklopu festivala uspostavili retrospektivnu večer u kojoj se izvode skladbe izvođača koji su obilježili Splitski festival. Bila je tu večer Momčila Popadića, Krste Jurasa i Jakše Fiamenga, a sada je red na Miši, koji je također dijete Splitskog festivala s kojeg je nebrojeno puta otišao doma s nagradama. U večeri nazvanoj ‘Split pjeva Mišu’ moći ćemo čuti ‘Drugi joj raspliće kosu’, ‘Najljepše su oči moje majke’, ‘Dalmacija u mom oku’, ‘Ostala si uvijek ista’, ‘Proplakat će zora’... - otkriva direktor festivala Tomislav Mrduljaš kojemu je posebno drago što će u Split, na ovu festivalsku večer, doći i sam Mišo Kovač. Legenda iz Zagreba put voljene Dalmacije kreće danas, a premda je predviđeno da glazbeni program prati iz publike, nije nemoguće da se i sam Mišo još jednom popne na scenu koju je odavno osvojio.

Iz publike

- Bude li se Mišo poželio uspeti na binu, možda u trenutku dok će svi glazbenici, predvođeni njegovom kćeri Ivanom, pjevati ‘Dalmacija u mom oku’, mi ga u tome sigurno nećemo sprečavati. Velika nam je čast što je jedna od iznimnih glazbenih legendi danas tu, među nama, što god poželi, mi ćemo mu to nastojati omogućiti - kaže direktor Mrduljaš koji nam otkriva kako je zamišljeno da Mišo retrospektivnu večer njemu u čast prati iz prvog reda publike, tik do scene na kojoj će nastupati izvođači kojima je, barem većini njih, bio uzor.

Koliko Miši znači večer u kojoj će se pjevati neki njegovi najveći hitovi - svi Mišini hitovi ne bi stali u jednu festivalsku večer, nego bi se retrospektiva šibenskom glazbeniku u čast morala protegnuti na najmanje tjedan dana - govori i to što je unatoč visokim temperaturama (Dalmaciju, za razliku od kontinenta, jučer nije zahvatila hladna fronta pa se Split kuhao na 33 stupnja u hladu) pristao doći na Prokurative. Mišo Kovač, naime, po liječničkom savjetu već osam godina izbjegava vrućine. Podsjetimo, kralju hrvatske estrade 2011. godine liječnici su tijekom operacije “zaustavili” srce na četrdesetak minuta i ugradili mu tri stenta. Otad Mišo svoj rođendan, koji pada 16. srpnja (ove godine proslavit će 78. rođendan), slavi u planinama. Sa suprugom Lidijom tijekom ljeta se odmara na nešto nižim temperaturama, a Lidija i on nerijetko zajedno slave rođendane jer je njezin 14. srpnja. No, ove godine srpanj za Mišu ponovno počinje kao u stara vremena kada je početkom ovog ljetnog mjeseca dolazio u Split gdje je na festivalu uvijek dobivao ovacije publike. Prvi je put ovaj festival osvojio davne 1971. pjesmom “Proplakat će zora” Stjepana Mihaljinca i Drage Britvića. Na ovom festivalu pobjeđivao je i pjesmama “Noćas ćemo zemlji ko materi reći”, “Dobra ti večer, mati moja”, “Vraćam ti se, Dalmacijo mati”...

Pedeset tisuća ljudi

- Mišo je svojim pjesmama definitivno obilježio Splitski festival, a koliko ga Splićani vole i smatraju svojim, najbolje svjedoče veliki koncert ‘Noć svijeća’, kada je nastupio pred 50.000 ljudi na splitskom Poljudu 1993. godine, kao i spektakularni koncert što ga je lani održao u Spaladium Areni - podsjeća Tomislav Mrduljaš i dodaje da je Mišo, baš poput Hajduka, zaštitni znak Dalmacije.

Od glazbenika koji će danas sudjelovati na spektaklu “Split pjeva Mišu” doznajemo da je Mišo pomagao u slaganju repertoara ove festivalske večeri te da se osobno složio sa svakom pjesmom koja će se danas izvesti na Prokurativama.

- Meni je dodijelio da pjevam pjesme ‘Još i danas teku suze jedne žene’ i ‘Proplakat će zora’. Pitao me, onim svojim glasom, jesu li mi to njegove najdraže skladbe, a ja sam mu rekao: ‘Mišo, nisi puno falija’. Meni je teško izdvojiti najdražu Mišinu pjesmu jer ih sve obožavam i nitko nije bio sretniji od mene kada me on prije mnogo godina primijetio i prvi put pohvalio - kaže Mladen Grdović koji otkriva da se Mišo zanimao u kakvom će se izdanju popularni Zadranin pojaviti u Splitu.

- Rekao mi je: ‘Slušaj, nemoj mi doći u riflama. Dođi u odijelu, kao gospodin’. I ja ću, naravno, doći danas na Prokurative u odijelu. Kad Mišo kaže, onda tako treba i biti - kroz smijeh kaže Grdović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:27