MIŠO NE ODUSTAJE

MIŠO KOVAČ U DOBI OD 75 GODINA ODLAZI NA SICILIJU Pjevačka legenda u novom zaletu

 CROPIX

"Neću stati, još ću pivat, dok iz duše pisma teče, oću pivat sve dok sunce ne ugasi tamna večer. Cili život, otkad ćutim miris mora ispod svoda, cili život, pismo moja, bila si mi kruv i voda" - pjeva 75-godišnji Mišo Kovač u svojemu aktualnom singlu "Pismo moja" za koji mu je, na tekst Dinka Škevina, glazbu napisao Dušan Šarac, njegov dugogodišnji suradnik i prijatelj, koji nije mogao ostati imun na želju šibenske legende.

Upravo je nezaustavljivi Kovač bio inicijator novog ulaska u studio Croatia Recordsa u zagrebačkoj Dubravi, premda je prije sedam godina, okarakteriziravši ga kao posljednji studijski, objavio album "Ne tražim istinu" - piše Slobodna Dalmacija.

Nije izdržao

Ipak, nije izdržao – zov publike i želja za pjesmom prevagnuli su, pa je, prije nešto više od godinu dana, pred više od 11.000 obožavatelja održao koncert u zagrebačkoj Areni, a potom sve iznenadio objavom singla "Takav sam rođen" želeći publici dati do znanja kako kuje planove koji uključuju "nove pjesme, a moguće i novi studijski album".

– Ma, on je htio snimiti nešto novo. Iskreno, bio sam skeptičan jer nisam vidio razloga za to. Eto, ipak smo napravili... Isto je uspio da ne zvuči katastrofa. Što, uostalom, znači mišljenje nas glazbenika? Jedno smo mi, a drugo je puk, stoput sam se u to uvjerio.

Ipak je on Mišo, on vjeruje u to što radi. Nije folirant, zato ga publika toliko i voli – kaže Mišin šibenski prijatelj Dušan Šarac, tvorac njegovih brojnih hitova, inače autor stotina i stotina pjesama od kojih su mnoge postali dalmatinski klasici i u izvedbama Mila Hrnića, Tereze Kesovije, Jasne Zlokić, Ive Pattiere, Meri Cetinić..., klapa Šibenik, Teuta, Luka Ploče, Jadrija, Šufit, Cambi

– Zato sam i rekao Miši: "Ja ću provat nešto napravit." U pitanju je izlet, koji meni ništa ne znači. Nema tu velike pameti... Namjerno sam htio taj zvuk dalmatinskog Meksika. To je Mišo, to je njegov izričaj. I to zdravo zvuči, bez obzira što tko mislio. Kad su prateći vokali došli u studio snimiti svoj dio, pitali su je li u pitanju neka stara snimka – smije se Šarac ne želeći pridavati previše pozornosti komentarima kako "Pismo moja" nalikuje Mišinu evergrinu "Dalmacija u mom oku" s njegovim autorskim potpisom.

– Svaka pjesma podsjeća na neku, teško je danas biti originalan – šeretski će Šarac o novom singlu najpopularnijeg pjevača zabavne glazbe u Hrvata, a i šire.

Hoće na Siciliju

Mišo je za cijele svoje po mnogočemu jedinstvene karijere ostao vjeran Dalmaciji, pjevajući o njenoj ljepoti i običajima. Njegove pjesme o neprežaljenim ljubavima poput "Ostala si uvijek ista" i "Proplakat će zora" odavno imaju kultni status, a njegovu dosljednost i bogatu glazbenu karijeru, koja traje više od 50 godina, i danas prati velik broj štovatelja - navodi Slobodna Dalmacija.

Zato se popularni Šibenčan i u osmom destljeću života ne oprašta od pjesme obraćajući joj se, u aktualnom singlu, riječima "kako ću te ostaviti, kad si sa mnom suze lila, veselila, tugovala i uvik mi virna bila. Kako ću te ostaviti, pismo moja, sve smo dali i danas mi korak pratiš, jer mi tvoja duša fali".

I nikako, dodaje Šarac, od nje ne misli odustati, još bi ulazio u studio i snimao nove pjesme.

– Sad mu mašta radi, sad hoće Siciliju, želi zvučati kao talijanski pjevač Luciano Tajoli. Baš želi taj sicilijanski zvuk. A što reći?! Nemam ja tu više što reći – uz smiješak će Dušan Šarac, jasno dajući do znanja kako neće moći odbiti prijatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:02