KREĆE U KINA

MOŽE LI NOVI BREŠANOV FILM SRUŠITI REKORDE? Premijera godine je napunila pet dvorana, a prvi gledatelji su iznenađeni, očekivali su laku komediju...

 
 HANZA MEDIA

Apsurd kao da je bio glavni motiv premijere novog filma Vinka Brešana “Koja je ovo država” održane u ponedjeljak navečer u pet dupkom punih kinodvorana u Kaptol Boutique Cinema, koju je, među ostalima, pohodilo i stotinjak javnih osoba iz društvenog života.

Film, uostalom, i reklamiran kao komedija apsurda, privukao je pozornost, ali digao puno prašine i medijskom kampanjom punom, kako i sami autori kažu, apsurda. Od najavne konferencije za novinare u Kulmerovim dvorima, preko videoisječka u kojoj srpski KUD pjesmom slavi Tuđmana, pa sve do kadrova koji su procurili uoči premijere, a u kojima se sugerira da je netko provalio u Tuđmanovu grobnicu na Mirogoju. Sam događaj u ponedjeljak vodila je uz Barbaru Kolar i bivša premijerka Jadranka Kosor u, kako je rekla, “najkraćoj nefilmskoj epizodnoj ulozi”, a bilo je tu političara, sadašnjih i bivših, redatelja i glumaca pa i pjevača, književnika....

Sjajna kampanja

Brešan je izrazio zadovoljstvo “najvećom premijerom u povijesti hrvatskog filma”, kako je rekao, te dodao kako će početak 2019. sigurno biti u znaku njegova filma, ali mi smo pitali poznate koji su film pogledali da nam daju svoje mišljenje.

Jadranka Kosor

- Odlazim na sve kino i kazališne premijere, tako da to nisam tretirao kao društveni događaj. No moram priznati da je ekipa, Vinko Brešan, Ivan Maloča i Ana Petričić-Gojanović iz PR agencije, odradila odličan posao što se tiče promocije filma, a vjerujem da će i nakon premijere to učiniti. Odlično su osmislili kako će zaintrigirati publiku, predstaviti joj film, da bi vratili uloženi novac. Što se tiče reakcije publike na svečanoj premijeri, to nisu bile salve smijeha, niti je to cilj filma bio - kaže producent Dubravko Merlić, dodajući kako je, unatoč crnohumornoj dimenziji filma, nakon zadnjeg kadra nastao muk.

- Brešan je pogodio u neke bitne teme. To artističko doživljavanje stanja oko nas i takav stilizirani pristup važnim temama daleko je drastičniji i efektniji od pukog prikazivanja zbilje. Bio je to angažman na pravi način koji me podsjetio u tretiranju problematike, ne doduše iste, na “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića. Kada je crni humor u pitanju, što se mene tiče, pogođen je. Kako se isprepliću tri priče, on je negdje drastičniji, negdje blaži, no no uvijek gađa u naslov i poantu filma - “Koja je ovo država” - ističe Merlić.

Super reakcije

Redatelj Goran Kulenović kaže da nije tip od društvenih događanja pa je ubrzo nakon filma otišao jer se u gužvi ne osjeća dobro.

- Ekipa je odradila odličan posao za promociju filma. Što se tiče reakcije publike, kod one premijerne, s pozivnicama, to nikada ne možete do kraja znati. Pravi efekt znat će se nakon nekog vremena kada film stigne u kina. Osobno mi je bilo stvarno jako zanimljivo, no kako će ga doživjeti šira publika, hoće li je film zbuniti, uistinu ne znam- smatra Kulenović. Daniela Trbović, dugogodišnja TV voditeljica, kaže da joj se film svidio jer jako voli Vinka Brešana i Matu Matišića.

- Film se prikazivao u pet kinodvorana, a publika u “mojoj” dvorani je super reagirala. Sadržaj vam neću otkrivati, to bi bila šteta za ovaj film, ali mogu vam reći da je to jedna sjajna crnohumorna komedija koja završava kao tužna hrvatska tragedija. Brešan vješto plete nekoliko različitih priča i spretno ih vodi prema tužnom kraju. Glumci su također sjajno odradili svoj posao - kaže Daniela, koja svim ljubiteljima crnog humora preporučuje da pogledaju film koji, pretpostavlja, neće baš svima dobro “leći”. Slično je reagirala i Mani Gotovac koja je, kaže, očekivala da će u kinu gledati komediju u stilu najboljih Brešanovih uradaka, ali ju je dočekao umjetnički film sa sjajnim redateljskim i glumačkim kreacijama.

- Krešimir Mikić u ovom filmu po mojem je mišljenju ostvario svoju dosad najbolju ulogu. Ovaj film u sekvencama me podsjećao na djela Davida Lyncha i Luisa Buñuela. Ono što mi se čini bitnim jest kako je sve to smiješno, a zapravo nepojmljivo bolno i tužno, a sve to na temu “Koja je ovo država” koju smo mi sami stvorili - kaže Mani Gotovac.

- Film genijalno ocrtava mentalitet koji najviše poštuje, slavi i brine o mrtvima, a o živima ne vodi računa i ne poklanja im ni sekundu svojeg vremena - dodaje Gotovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:39