JACQUES HOUDEK

NAJSTROŽI ČLAN ŽIRIJA RTL-OVOG SHOWA ZVIJEZDE ISKRENO O KRITERIJIMA ZA OCJENJIVANJE KANDIDATA: Ne zanima me hoće li netko na sceni pjevati narodnjak

 Najstroži član stručno-ocjenjivačkog suda RTL-ova glazbeno-natjecateljskog showa kaže da u ‘Zvijezdama’ na njegove prosudbe nemaju utjecaj ni dob, ni zanimanje, ni iskustvo, nego samo talent natjecatelja. Reagira na glas, ne na odabir pjesme
 Peđa Milosavljević

Kandidat koji će me natjerati da pritisnem zeleni gumb u showu Zvijezde koji u nedjelju kreće na RTL-u mora imati izražajnost, emociju i jednu posebnu frekvenciju. Ako se naježim, onda je to stopostotna potvrda i ruka sama poleti na zeleni gumb - otkriva Jacques Houdek, najstroži član stručno-ocjenjivačkog suda RTL-ova glazbeno-natjecateljskog showa. Uz njega, u žiriju su još i Tonči Huljić, Nina Badrić, Petar Grašo te Andrea Andrassy, no već je primijećeno da se Jacquesova stolica u showu najrjeđe diže, što, našalio se raspjevani vlasnik vrsnog vokala koji se i inače nerijetko voli šaliti na vlastiti račun, nema veze s kilogramima, nego s onim što se čuje s pozornice.

Zvijezde su koncipirane, tako da članovi žirija ne mogu vidjeti natjecatelje, nego ih samo čuju, a na uvid su im dani i osnovni podaci o kandidatima. Ima li nečija dob ili zanimanje utjecaj na Jacquesa?

- To mi je irelevantno. Bitan je samo talent. U ovom vremenu u kojem živimo više uopće nema pravila za to da netko postane zvijezda. Nisu presudne ni godine ni odakle je kandidat ni čime se bavi, pa čak ni koliko iskustva ima... Postoje ljudi koji su prije dolaska u show doslovno pjevali samo ispod tuša, a onda su se pojavili na audiciji i zadivili nas - kaže Jacques, koji voli soul, r”n”b, i dobar pop. Može li izbor pjesme koju će netko otpjevati utjecati na to hoće li stisnuti zeleni gumb? Konkretno, hoće li dati “zeleno” ako mu netko na sceni dobro otpjeva neki narodnjak ili turbofolk?

Neja Markičević / CROPIX

Mentorski poziv

- Naravno! Reagiram na glas, a ne na odabir pjesme. Kad netko ima glas i talent, onda ima glas i talent bez obzira na to što pjeva. Uz to, narodna je glazba vokalno vrlo zahtjevna pa to treba nagraditi - ističe glazbenik koji smatra da nema dobne granice koja bi nekome priječila da krene u glazbenu karijeru.

Ovo nije prvi put da je Jacques u žiriju nekog glazbenog showa. Što je ono ključno što ga privlači ovakvoj ulozi?

- Vrlo se dobro snalazim u mentorskom pozivu i osim onog najljepšeg osjećaja, a to je biti na pozornici, nema ništa ljepše i bolje od osjećaja kad nekom novom talentiranom biću otvaraš vrata u glazbenu industriju. Osim toga, sve je ovo vrlo zabavno, dinamično i često ističem koliko sam zahvalan jer imam najbolji posao na svijetu - ističe pjevač koji ne smatra da su ovakve emisije surove.

Tankoćutan

- Surove su vjerojatno prema kandidatima koji ne prođu dalje. Realno mislim da su, baš naprotiv, najbolja platforma za demonstraciju talenta pred profesionalcima koji ih usmjeravaju svojim iskrenim komentarima i osvrtom na njihov nastup. Naravno da nije uvijek riječ isključivo o pohvalama, to bi bilo nerealno, ali mjesta za uvrede nema, jer samo konstruktivna kritika dolazi u obzir. Zvijezde su afirmativan show u kojem je bitan samo talent - zato i jesam ovdje. Nikad ne bih pristao biti dio talent showa koji se sudionicima obraća s nedostatkom poštovanja - tvrdi glazbeni mentor koji je dosad u više navrata pokazao da ima “dobar nos” tj. “dobro uho” za prepoznavanje najkvalitetnijih vokala. Kako mu to uspijeva?

- Rođen sam s tom ‘greškom’. Tankoćutan sam. Naprosto osjećam i jako vjerujem tom svojem instinktu. Tko mi je najveći konkurent u prepoznavanju dobrih vokala u ovom žiriju? Nina i Grašo tu se dosta očituju jer imamo slične reakcije. U prvom redu, dakle, tu smo Grašo i ja, a onda i Nina. Reagiramo na slične talente. Tonči sluša nekim drugim osjetilima kao iskusni glazbeni producent i autor, a Andrea opet sluša nekim svojim, “narodskim”, ali često točnim čulima. Zajedno činimo zbilja fenomenalnu ekipu - otkriva Jacques kojeg pitamo kako izgleda prosječni radni dan na snimanju Zvijezda.

Zagreb, 270117.
Hypo centar, Dvorana Kornati.
Odrzan 64. Zagrebacki festival na kojem su izvedene 22  nove pjesme, koje je urednistvo festivala odabralo od 270 prijava.
Na fotografiji:  Jacques Houdek.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Na fotografiji: Jacques Houdek

- Budući da su snimanja vrlo naporna, volim dulje odspavati pa preskačem doručak (teška srca) te se odmah krenem spremati za emisiju. Ručak odradim brzinski i onda sam tamo na snimanju pa nema puno odmora. Mi smo ozbiljna ekipa i kad radimo, onda stvarno radimo. A u pauzama se opuštamo tako da se zafrkavamo, podbadamo, pikamo, zekamo i dan nam prođe vrlo brzo. No, kako smo fenomenalna ekipa, druženje nastavljamo za večerom koja onda zna potrajati dugo u noć. Znači, družimo se kao ljudi. Nema filmova, tableta ni mobitela - otkriva pjevač koji je zahvaljujući kolegama upoznao i gastro scenu Beograda, gdje se Zvijezde snimaju.

- Grašo nas uvijek vodi na neka lijepa mjesta, ali i Nina ne zaostaje jer vrlo dobro poznaje Beograd, tako da čak i mene koji sam više “za po doma tip”, lako dobiju van. Što smo konkretno jeli? Grašo nas je nedavno odveo na brizle. S velikim smo oprezom to išli probati, ali i s velikim povjerenjem u Grašu koji je veliki gurman, a brizle su uistinu nevjerojatne! Nina se nešto prijetila sa sushijem, ali to sam glatko odbio - rezolutno govori Jacques kojem tijekom snimanja showa najviše nedostaje njegova obitelj.

- Obitelj mi, naravno, strahovito nedostaje dok sam na putu, na to se čovjek nikad ne navikne, ali tako mora biti. Čak i da su sa mnom ne bismo vrijeme provodili skupa jer moram raditi. No, u finalnoj će fazi snimanja sa mnom biti i moja supruga Brigita i to me silno veseli - kaže Jacques koji je tijekom svoje karijere, što se ovakvih zabavnih emisija tiče, bio i član žirija, ali i natjecatelj. Što je zahtjevnije?

Savjeti pobjedniku

- I jedno i drugo je zahtjevno i specifično. I jedno i drugo je hrabro. Hrabro je stati pred sud, ali i suditi. No, ne mislim da sam zato što sam sad već iskusan sudac i mentor, prerastao natjecanje, jer nikad se ne zna kakve izazove život nosi i bio bih spreman ponovno se i natjecati za nešto na što bi mi srce zaigralo - ističe glazbenik koji je na muzička natjecanja odlazio unatoč respektabilnoj glazbenoj karijeri. Koliko ego pati u takvim situacijama i kolik je rizik u slučaju da ga na takvim natjecanjima netko pobijedi?

- Mislim da je moj glazbeni put upravo pokazao da rizik ne postoji. Barem ga nije bilo u mojem slučaju. Upravo sam zato i spreman na izazove i mislim da to pokazuje koliko je moj ego pod kontrolom, iako neki godinama tvrde suprotno. Ako si iskren, nemaš se čega plašiti. Slijediš srce i ideš glavom kroz zid, a publika to uvijek prepozna - kaže Jacques koji će, kako Zvijezde budu odmicale, zajedno s ostalim mentorima sa svojim kandidatima, po pravilima, morati i zapjevati. Što misli, hoće li kandidatima koji će pjevati s Huljićem to biti otegotna ili olakotna okolnost, jer će u tim slučajevima postojati mogućnost da većina kandidata pjeva bolje od svojega mentora?

Damjan Fiket

Novi singl

- Zar vi želite insinuirati da Huljić nema vrhunski vokal? Pa njegov falset je čuven kao nečuven! Šalim se, ovisi o kandidatu, o izboru pjesme, o sreći u krajnjoj liniji. Mislim da je presudno paziti na suradnju jer duet je upravo to: suradnja. I u tom slučaju nitko neće biti nadglasan, bolji ili lošiji - siguran je Jacques koji uz Zvijezde marljivo radi i na vlastitoj karijeri.

- Upravo mi je izišao četvrti singl i spot s nadolazećeg albuma. Pjesma se zove ‘Bit ću tvoje oči’, za mene ju je napisala Andrea Čubrić, producirao Bojan Šalamon, a spot je režirao Dario Lepoglavec. Album koji će se zvati ‘Glavom i bradom’ izlazi na proljeće. Kao i ova četiri singla, cijeli će album biti izrazito moderan i zapadno obojen i jako mu se veselim jer je to moj prvi album za novu izdavačku kuću RTL Music. Od nastupa bih izdvojio koncert ‘Kad si sretan’ koji će se 2. prosinca održati u dvorani Vatroslava Lisinskog. Uz to, ove me godine očekuje doista puno koncerata od kojih mi prvi na pamet padaju nastup 13. listopada s Doris Dragović u Splitu, nastup 14. listopada u Ludbregu, a nakon toga letimo za Amsterdam - najavljuje glazbenik kojeg pitamo što bi savjetovao budućem pobjedniku Zvijezda?

- Kazao bih mu da čvrsto drži kičmu uspravno, osobito kad je o glazbenim idealima riječ. Da ga u startu već ne slomi ova čudna glazbena industrija u kojoj su svi najpametniji i baš svi znaju što bi trebao pjevati, kako bi trebao izgledati, što bi trebao govoriti... Uvijek govorim svim svojim ‘učenicima’ da zadrže tu mladenačku pozitivnu ludost i svojeglavost i da samo briju svoj film - poručuje Jacques.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:09