KĆERKA LEGENDE ESTRADE

NAOČITA DALMATINKA U 39. GODINI RODIT ĆE SVOJE PRVO DIJETE 'U drugom stanju sam pet mjeseci, nemam nikakvih posebnih tegoba'

Naočita Dalmatinka, koju publika zove ‘ženski Zeko’, po uzoru na splitskoga glazbenika Dražena Zečića, u petom je mjesecu trudnoće. Zbog toga je, dakako, privremeno rekla adio glazbi, no ne i pisanju skladbi. Dok čeka dijete, velika je podrška i mami Aniti koju su deložirali
 Neja Markičević / CROPIX

Prošlog petka na velikom koncertu, što ga je u dvorani Tabor u Mariboru održala uz prijatelja Mladena Grdovića i svog tatu Mišu Kovača, Ivana Kovač rekla je privremeno “zbogom” glazbenoj karijeri. Naočita Dalmatinka, koju publika zove “ženski Zeko” (po uzoru na splitskoga glazbenika Dražena Zečića, inače velikog Ivaninog prijatelja koji joj je napisao i novu pjesmu “Ako si muško”), učinila je to jer će na ljeto prvi put postati mama, a otkrila nam je da nosi djevojčicu.

Dobro se osjeća

- Sve je, hvala bogu, u redu s trudnoćom. U drugom stanju sam pet mjeseci, nemam nikakvih posebnih tegoba, ali sam se odlučila privremeno oprostiti s pozornicom jer mi je sve to postalo pomalo teško. Ja, naime, nisam tip pjevača koji će doći na scenu, pokloniti se, po mogućnosti sjesti i tako ‘odraditi’ cijeli koncert. Ma kakvi! Ja svaku pjesmu koju pjevam proživljavam, skačem, plešem, imam interakciju s publikom, a sve to je, priznat ćete, poprilično teško izvesti u drugom tromjesečju trudnoće - kaže Ivana (39), koja će možda tijekom ove stanke od nastupa više prionuti pisanju skladbi.

Jednostavan tekst

- Piskaram ja cijelo ovo vrijeme, samo imam problem. Ne znam ništa napisati ukratko. Ja pišem eseje. I lijepi su tekstovi, čak i melodije, ali jednostavno nisu za mene, što je čudno jer ipak dolaze iz moje glave i mojih prstiju na klavijaturi od dvije oktave. Volim jednostavnost jer je ona najljepša. Tekst koji nije dug, naizgled jednostavan, a ima priču i emociju. Jako je to teško napisati, da nije tako svi bismo mi već naveliko škrabali - rekla je lani za Jutarnji list Ivana koja, ističe, ima čast da pjesme za nju pišu najveći skladatelji naše zabavne glazbe. Za temperamentnu Dalmatinku koja je svojom pjevačkom karijerom čvrsto utisnula mjesto na domaćoj, ali i regionalnoj glazbenoj sceni pjesme pišu tako veliki hit mejkeri Mladen Grdović, koji Ivanu opisuje kao osobu koja je polako, ali sigurno gradila svoj glazbeni put, te Dražen Zečić koji iznimno cijeni rad i emociju koju Ivana prenosi u svojim pjesmama.

Ivana Kovač glazbenu karijeru počela je 2005. godine kada je snimila svoj prvi duet s ocem “Nema mi do tebe nikoga”, koji je predstavljen na Mišinu albumu “Ja sam kovač svoje sreće”. Na tom istom albumu Ivana je gostovala sa svojom samostalnom pjesmom “Ti si mi sve”. Potom je uslijedila suradnja s Rajkom Dujmićem i pjesma “Gledaj me u oči”, a s Mirom Buljanom je snimila pjesmu “Budi jači od vjetra”. Na poziv Tončija Huljića 2006. godine postaje članica grupe Magazin u kojoj provodi nezaboravne četiri godine i snima dva albuma. No, solo karijera bila je ono što je Ivana oduvijek priželjkivala.

Solo karijera

- Nikad nisam požalila što sam odabrala solo karijeru i otišla iz benda. To je škola koja se ne može ni naučiti sama od sebe, a svakako ni platiti. Doslovno sam učila i razvijala se na bini pred ljudima jer prije Magazina nikad nisam bila u doticaju s tim svijetom, a da sam u glavnoj ulozi. Bila mi je to velika, velika škola - rekla je jednom Ivana, koja se kao samostalna izvođačica prvi put pojavljuje na Splitskom festivalu 2010. s Huljićevom pjesmom “Ulice života” s kojom osvaja nagradu za najboljeg debitanta. Mjesec dana nakon toga nastupa na Šibenskoj šansoni s pjesmom “Šibenska grandeca” Duška Šarca s kojom osvaja Grand prix (prva nagrada publike i žirija)... Ivana je svoj prvi samostalni album pod nazivom “Crno vino, crne oči”, objavila 2013. godine, a većinski autor albuma je Dražen Zečić, naravno, uz suradnje s Perom Kozomarom, Ivanom Huljićem, Nenadom Ninčevićem, Rajkom Dujmićem, Dušanom Šarcem...

- Velika mi je čast raditi s mojim glazbenim idolima, velikanima naše zabavne glazbe kojoj sam je uvijek bila i ostala vjerna - kaže pjevačica koja je prošlog tjedna, odmah nakon nastupa u Mariboru, pojurila u Dalmaciju, kako bi bila pri ruci svojoj mami Aniti, čija je priča nedavno mnoge potresla.

Ivanina mama i bivša supruga legendarnog Miše Kovača, podsjetimo, prije nekoliko tjedana deložirana je iz svog doma u Tribunju, zbog duga od 100.000 eura, koji je nastao zahvaljujući kreditu što su ga Anita i njen partner Vinko Gulin podigli još 2002. godine. Anita, bivša Miss Jugoslavije, za medije je rekla kako su u međuvremenu uspjeli vratiti 75.000 eura, ali im je onda nestalo novca za plaćanje ostatka duga, zbog čega su deložirani iz obiteljske kuće čija je vrijednost procijenjena na 3,8 milijuna kuna, a prodana je na dražbi za 1,14 milijuna. Nakon što su izbačeni iz doma, još će morati otplatiti dug od dva milijuna kuna. Shrvana Anita privremeno se preselila u majčinu kuću u Split. Zbog cijele ove situacije ima i zdravstvenih problema, no ističe da joj je kći velika podrška u borbi protiv nepravde. A Ivana čvrsto stoji uz svoju mamu.

- Nitko ne bježi od toga da se radi o dugu koji se mora vratiti. Ali, ljuti me što se u ovoj zemlji sve prelama preko leđa običnih ljudi, dok se tajkunima dugovi opraštaju uz veliku pomoć države. Ja ne mogu vjerovati da je moguće da netko ostane bez krova nad glavom zbog iznosa od 20.000 eura. No, ni mama ni ja nećemo sjediti skrštenih ruku. Borit ćemo se protiv te nepravde. Skupa s odvjetnicima borit ćemo se za to da pravda naposljetku ipak pobijedi - kaže Ivana, koja trenutačno ne razmišlja o vlastitoj svadbi.

Zahtjevna uloga

- Ostavit ću to za neka mirnija vremena - kaže pjevačica koja je lani odjenula vjenčanicu, ali za potrebe snimanja videospota za pjesmu “Bila boja”.

- Baš sam se dobro osjećala u ‘bilom’ - kroz smijeh kaže Ivana, koja je već jedanaest godina u ljubavnoj vezi s inženjerom radiologije Elvirom Hasanhodžićem.

- Elvir i ja smo klasika, bez prevelikih uspona i padova. On mi je velika podrška, a naravno da se veseli što će za koji mjesec postati tata - kaže Mišina mala, čijoj majci Aniti pomisao na to da će za nekoliko mjeseci postati baka daje snagu da izdrži teške dane koje upravo prolazi.

Sama Ivana priznaje da još nije svjesna da je uskoro čeka najzahtjevnija uloga u životu.

- Ma mislim da je jedno kad se ti trudiš to shvatiti, a drugo kad prvi put vidiš svoje dijete. Sve mi je to još pomalo nestvarno - kaže pjevačica, koja je priželjkivala da njezino prvo dijete bude djevojčica.

A što kaže Mišo, raduje li se što će ovog ljeta postati djed?

- Mišo? Mišo je presretan što će dobiti unučicu - kaže Ivana Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:06