RUKOMET

NAŠI ZLATNI OLIMPIJCI U ULOZI TELEVIZIJSKIH KOMENTATORA 'Ohladili smo se od terena, strah nas je da u eteru ne ispalimo nekakvu glupost'

Rukometne legende Petar Metličić i Drago Vuković pridružuju se Nikši Kalebu koji ima TV iskustvo. Zbog SP-a u rukometu brane boje RTL televizije
 RTL

Ostalo je još točno pet dana do početka Europskog prvenstva u rukometu za muškarce, koje se održava u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. Kao i proteklih 11 godina otkako je RTL preoteo taj sport HTV-u, prijenose utakmica hrvatske i ostalih reprezentacija imat će ta komercijalna nacionalna televizija. Više od 50 rukometnih duela emitirat će se na glavnom kanalu RTL-a, na RTL2 te na online platformi RTLplay.

Nostalgija

Kako u našoj reprezentaciji, tako i na RTL-u, ekipa je već raspoređena na svoje pozicije. Utakmice iz Graza komentirat će Filip Brkić s proslavljenim rukometašem Nikšom Kalebom, gdje naši na dan otvorenja igraju svoju prvu utakmicu prvenstva protiv Crne Gore. Za to vrijeme poziciju u zagrebačkom studiju držat će novinar Marko Vargek u društvu Petra Metličića i Drage Vukovića, kojima će ovo biti debi kada je u pitanju uloga stručnih sukomentatora.

- U ovom trenutku nemam tremu, iako ne sumnjam da će je biti kako se približava prva emisija, ali sigurno će biti lakše nego igranje nekih važnih utakmica - govori Metličić kojemu je ovo zapravo prvi ozbiljniji TV angažman. Inače, od njegova umirovljenja od aktivnog bavljenja rukometom prošlo je šest godina i danas radi kao trener, pa ne čudi njegov odgovor da mu teren ne fali.

- Nakon posljednje sezone mog igranja bilo je još neko vrijeme malo nostalgije, ali s vremenom je i to prošlo iako je rukomet i dalje ostao dio mog života - kaže Metličić. Među ovim trojcem Drago Vuković je najmlađi, pa se tako prije samo šest mjeseci oprostio od igračke karijere u klubovima.

- Neće mi biti teško gledati utakmice iz studija, prošlo je već šest godina da nisam u reprezentaciji, tako da to s godinama ohladi, ali uvijek se čovjek sjeti lijepih vremena iz reprezentativnih dana. Inače, pokušavate se na oproštaj od aktivnog bavljenja sportom pripremiti zadnjih par godina karijere, ali moram priznati da nema pripreme za to.

Prošle godine kada mi je pukla Ahilova tetiva u tom trenutku kad sam pao na parket sam sam sebi rekao - to je to. Sad imam malo više vremena za obitelj koja mi je bila najveća potpora u mojoj karijeri, uživam s djecom i suprugom - rekao je Vuković koji pak priznaje iskreno da ima tremu jer ga je malo strah da ne kaže neku glupost jer je sve uživo. Nervoza je, nastavlja, kao prije utakmice, ali malo na drugačiji način. I Metličić i Vuković nisu se dugo dvoumili kada im je stigao poziv od RTL-a za ovaj Euro.

- Objasnili su mi cijeli projekt i kad su rekli da bi trebao biti u tandemu s legendom Petrom Metličićem nisam mogao odbiti - odgovara Vuković.

- Već smo u prošlosti imali kontakte o tome da budem komentator, ali svaki put sam odbijao, tako da je bio red da ovaj put prihvatim - govori pak Metličić. Inače obojica su jako dobri prijatelji još iz dana kada se Vuković kao najmlađi u reprezentaciji “nanosao” kava kolegama iz ekipe. Tko će sada nositi kavu?

- S Dragom se znam praktički cijeli moj život, on nam je uvijek bio kao mlađi brat. Odličan suigrač i prijatelj. A kave će i dalje morati nositi jer ipak reda mora biti - uz smijeh uzvraća Metličić.

Priznanje

Nikša Kaleb s Filipom Brkićem otputovat će na lice mjesta.

- Naravno da se Filip i ja pripremamo, koristim svoja poznanstva za prikupljanje informacija o reprezentacijama s kojima ćemo se susresti, a odlazak je planiran dan prije prve utakmice kako bismo se upoznali s novim radnim mjestom - odgovara Kaleb koji je u “rukometnoj mirovini” već 12 godina.

- Rukomet će mi uvijek nedostajati, ali ne onaj natjecateljski dio. Svjestan sam odavno da koljena ne mogu izdržati takve napore. Umjesto toga nedostaje mi veći broj veteranskih turnira poput Vlašića, Vodica, Osijeka, Tivta, Sombora i sve ono što nismo smjeli u profi karijeri, a to je odigrati treće poluvrijeme - kaže Kaleb. Utakmice mu je dodaje, lakše pratiti kao komentator, a to doživljava i kao jednu vrsta priznanja za iskustvo i znanje kojim može približiti rukomet ostalim ljudima, a da ga pritom nitko ne udara, grebe, vuče...

Što se tiče ponude RTL-a, ona mu je, kaže, stigla neočekivano, ali se nije se dvoumio jer mu je ovo jedna vrsta izazova.

- Ne znam je li bila presudna preporuka Gorana Šprema, ali mi je satisfakcija predstavljati tako mali grad kao što je Metković, kolege iz reprezentacije, kao i šest olimpijskih medalja koje su osvojili igrači iz Metkovića. Inače, kada je rukomet u pitanju, zaista nemam tremu kao što je nisam imao ni kao igrač. Hvala što me niste pitali da nešto otpjevam. E, koji bi to znoj bio, majko mila... - smije se Kaleb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:20