BETA SUDAR I ROKO VUŠKOVIĆ

NEKAD PERSPEKTIVNA NOGOMETAŠICA I MAGISTAR GLAZBE NAJBOLJI SU MLADI PAR NA ESTRADI Njihov duet poharao top ljestvice, prešišali su Ninu i Jacquesa

Iako se njihova pjesma zove ‘Ima boljih’, u hrvatskom eteru zabavne glazbe od Roka i Bete trenutno boljih nema, barem kada je mladi estradni tandem u pitanju. Na Top 10 i Unisonnove i HDU liste prešišali su Ninu Badrić i Jacquesa Houdeka

Ona je elokventna plavuša, on tajanstven i samozatajan. Ona je u srednjoj bila perspektivna nogometašica, dok se za njega može reći da je intelektualni tip. Da se suprotnosti uistinu privlače, pokazuju Beta Sudar i Roko Vušković, mladi glazbenici čija suradnja trenutno pokorava hrvatske top ljestvice. Toliko različiti, a opet toliko skladni, Roko i Beta čine savršen duet. Iako se njihova pjesma zove ‘Ima boljih’, u hrvatskom eteru od Roka i Bete trenutno boljih nema, barem kada su u pitanju mladi estradni glazbenici. Na Top 10 i Unisonnove i HDU liste prešišali su Ninu Badrić i Jacquesa Houdeka.

Pjesmu Predraga Martinjaka prvi su put izveli početkom rujna na Aurea festu u Požegi i već tada osvojili srca publike svojim vokalnim umijećem.

Violina i saksofon

Iako su oboje surađivali s Martinjakom te snimali u istom studiju, 27-godišnji Roko Vušković i 20-godišnja Beta Sudar nisu se poznavali. Susreli su se tek na snimanju refrena.

“Ovakva suradnja veliki je rizik. Nije uobičajeno da dvoje mladih glazbenika napravi duet. Uvijek se igra na sigurno, odnosno na duet mlađeg pjevača sa starijim. Bili smo svjesni da je pjesma odlična i da smo je dobro otpjevali, no nismo očekivali da će postati toliki hit u tako kratkom roku”, uzbuđeno nam govori Beta Sudar dok pijuckamo kavu u Kazališnoj kavani. Talentirane mlade pjevače najviše raduje to što su primijetili da je publika prihvatila pjesmu.

“Javio nam se jedan slušatelj koji je svojoj zaručnici darovao uokviren tekst naše pjesme. Takve su nam stvari najveća nagrada. Nema boljeg osjećaja nego kad čujemo tako nešto”, govori Roko Vušković, a Beta dodaje da su razlog uspjeha prvenstveno stihovi pjesme.

“Danas se u moru svega teško probiti do publike, a naša pjesma je u tome uspjela najviše zbog stihova. Tekst mora biti emotivan i jednostavan da bi se što lakše probio do srca naših slušatelja”, kaže nam mlada glazbenica.

Baš kao i pjesmama do publike, mladim se glazbenicima danas teško probiti do vrhova top ljestvica kojima uglavnom dominiraju naši etablirani glazbenici i gdje rijetko ima mjesta za one mlađe od 30. Roko i Beta ne mare mnogo za to. Kažu da njihovo vrijeme tek dolazi.

“Hrvatska glazbena scena spremna je za smjenu generacija. Mladi donose novi zvuk i treba im dati priliku da kreiraju kvalitetnu glazbu. Zasad još uvijek nemaju dovoljno prostora, no to se polako mijenja”, zaneseno govori Roko Vušković, kantautor iz Samobora koji je prije tri godine magistrirao na Muzičkoj akademiji.

Glazbenu školu pohađala je i Beta Sudar gdje je svirala violinu, no život joj je iz temelja prije tri godine promijenio nastup na Supertalentu Nove TV.

Hrvoje Banić

“Imala sam 16, to mi je bilo ogromno iskustvo. Natjecateljske emisije poput Supertalenta omogućuju ljudima poput mene da pokažu što znaju. Međutim, nakon nastupa, uspjeha nema bez puno rada i truda, dobre pjesme i tima iza tebe”, kaže nam 20-godišnja Slavonka koju zli komentari na internetu ne obeshrabruju. Baš suprotno, znaju je dobro nasmijati i zabaviti.

“Jedan od mojih omiljenih trolova mi je napisao da se okanim pjevanja i vratim nogometu”, smije se mlada pjevačica koja je u rodnoj Slavoniji sedam godina trenirala najvažniju sporednu stvar na svijetu, najprije u ŽNK Slavonka, a potom i u Valpovu.

“Još u osnovnoj školi sam pod odmorima igrala nogomet s dečkima. Subotom popodne su nam bili treninzi i utakmice, a navečer nastupi pa bih nerijetko iz kopački uskočila ravno u štikle. Zbog toga sam prije dvije godine prestala trenirati i potpuno se posvetila glazbi”, otkriva nam bivša nogometašica. Njen kolega Roko trenirao je neko vrijeme rukomet, a bavio se i jogom, aikidom i krav magom.

Klima u nas

“Od svega, ja sam najviše trenirao glazbu. Ona mi je oduvijek bila na prvom mjestu. Sve ostalo je popratni sadržaj”, govori nam samoborski glazbenik dalmatinsko-slavonskih korijena koji potječe iz glazbene obitelji. Sestra mu je znamenita flautistica, a djed dirigent.

Najprije je svirao klavir, a potom specijalizirao saksofon, a s uspjehom svira nekoliko instrumenata uključujući gitaru. Mladi će glazbenik 24. listopada nastupiti s bendom u zagrebačkom Saxu, a na koncertu će promovirati svoj novi singl.

U Komediji će 4. listopada biti prikazan mjuzikl ‘Šuma Striborova’, zajednički projekt Muzičke akademije, TTF-a, Fakulteta političkih znanosti i ADU-a. Umjetnički ravnatelj projekta je Roko Vušović koji predaje na Muzičkoj akademiji. U budućnosti, mladom je glazbeniku velika želja nastupiti na Dori.

“Dora je odlična prilika za pokazati što znaš. Imam malu zamjerku na format od tri minute jer je prilično limitirajući, no prilagodit ću se”, govori glazbenik.

Beta Sudar na Dori je nastupila lani s pjesmom ‘Don’t give up’ Predraga Martinjaka i Šveđanke Maline Johanson, a ljeto koje je iza nas začinila je zaraznim ljetnim hitom ‘Ja sam ta’.

Odlazak iz Hrvatske nije im ni na kraj pameti. Čak i ako dobiju neku primamljivu ponudu iz inozemstva, kažu da bi u tom slučaju snimili pjesmu i vratili se kući.

“U Hrvatskoj je klima podnošljivija, hrana ukusnija i kvaliteta života podnošljivija nego u inozemstvu. Ovdje su nam obitelj i prijatelji pa se nemamo namjeru seliti”, kažu nam u glas Beta Sudar i Roko Vušković, mladi glazbenici čije ćemo hitove s guštom slušati u godinama koje dolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:50