POVRATAK U '80-E

NENO BELAN PRIPREMA GLAZBENU POSLASTICU Mjuzikl 'Bambina' je vrhunac moje karijere. Usudim se reći da će biti uz bok 'Mamma mije' i ABBA-e

U splitskom HNK će odzvanjati songovi Đavola - ‘Bambina’, ‘Pričaj mi o ljubavi’, ‘Stojim na kantunu’...
Neno Belan
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Mjuziklom ‘Bambina’ vratit ćemo publiku u osamdesete godine prošlog stoljeća. Za razliku od čuvenog ‘Splitskog akvarela’ u kojem sam i ja nastupao, a koji donosi priču o Splitu između Prvog i Drugog svjetskog rata, ‘Bambina’ će moju generaciju lansirati u mladost što smo je živjeli osamdesetih godina, a našoj djeci dočarat će atmosferu tadašnjeg Splita.

Drukčije od svega

Jasno, iza svega i iznad svega stoji ljubav, pa će premijera mjuzikla, koja prati romansu između momka iz radničke obitelji s Ravnih njiva i cure iz fine familije s Meja, biti na Dan zaljubljenih, 14. veljače. Ovaj mjuzikl smatram vrhuncem svoje karijere, jer je drugačiji od svega što sam dosad radio, a usudio bih se usporediti ‘Bambinu’ s mjuziklom ‘Mamma Mia’ u kojem je korištena glazba ABBA-e - otkriva Neno Belan prema čijim se pjesmama, nastalim tijekom 30 godina njegova autorskog rada, u splitskom HNK priprema mjuzikl ‘Bambina’. Ideja o tom djelu kuha se već nekoliko mjeseci, a osmislili su je Belan i redatelj Krešimir Dolenčić.

- Priča mjuzikla počinje u splitskom škveru sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća u kojem se za grčkog brodovlasnika gradi tanker ‘Bambina’. Voditelj projekta je mladi neiskusni inženjer, a tu su i ljubavna priča s maturanticom, sindikalni problemi, obiteljske razmirice... Ukratko: tipičan mediteranski kaos s junacima suprotstavljenim društvenim razlikama i predrasudama, koje će na kraju sve spojiti ljubav. Mogu vam otkriti i da će unatoč svemu brod ‘Bambina’ na kraju isploviti - kaže Jelena Bosančić, ravnateljica Drame Splitskog HNK, koja je u mjuziklu angažirana i na poslu asistentice režije.

- Audicije su obavljene, još moramo razmisliti kome ćemo dodijeliti ulogu maturantice jezične gimnazije u koju se zaljubljuje mladi inženjer, a s prvim probama startamo za koji tjedan. Sama forma mjuzikla je vrlo složena, no puni smo entuzijazma i vjerujemo da ćemo publici u veljači ponuditi stvarno sjajnu predstavu - govori Krešimir Dolenčić, redatelj ‘Bambine’, dok autorica teksta Ana Tonković Dolenčić kaže kako ćemo na Valentinovo vidjeti pravu splitsku predstavu u formi jukebox mjuzikla.

Početak proba

- Bit će to nešto poput mjuzikla ‘Mamma Mia’, u kojem se playlista hitova ubacuje u jednu novu priču - objašnjava Ana Tonković Dolenčić. - Na predstavi se još radi, izmjene su moguće, ali kako sada stvari stoje, u ‘Bambini’ će biti 17 songova: ‘Bambina’, ‘Pričaj mi o ljubavi’, ‘Stojim na kantunu’, ‘Dok tebe ljubim’, ‘Dugo toplo ljeto’, ‘Ja volim je’... Osim tih skladbi, nastalih u osamdesetima, bit će tu i pjesama nastalih kasnije, a u predstavu smo ih uvrstili jer sjajno podcrtavaju emocije određenih situacija ili scena, pa će se u splitskom HNK tako čuti i ‘Zar više nema nas’, ‘Ulicama grada’, ‘Divojka s juga’... - kaže Belan, koji će na predstavama uz pratnju svog benda Fiumens, Jakšu Kriletića Jordesa na saksofonu i članove orkestra HNK Split, osobno izvoditi pjesme u novim aranžmanima Olje Dešića.

Što se likova tiče, u mjuziklu će igrati glumci splitskog HNK, poput Ksenije Prohaske i Arijane Čuline. - Podjela uloga je uglavnom obavljena, ali kako su neke manje izmjene još moguće, zasad je prerano govoriti o tome tko će koga glumiti. No, mogu vam otkriti da su tu uz našeg zaljubljenog inženjera i maturanticu i škverski radnici, direktor brodogradilišta, partijski sekretar, članovi nadzornog odbora iz Beograda, ljubavnica grčkog milijunaša koja se zove Bambina i po kojoj je nazvan tanker što se gradi u Splitu, obitelj inženjera s bakom, starom partizankom... - najavljuje Belan.

Glavnu ulogu, onu neiskusnog mladog inženjera koji je postavljen na čelo projekta izgradnje ‘Bambine’ ne bi li se njime zbog njegove mladosti lakše manipuliralo igra Pere Eranović. 29-godišnji Trogiranin prve uloge u splitskom HNK ostvario je još tijekom studiranja, u stalnom angažmanu ove kazališne kuće je četiri godine, a ulogu inženjera dobio je na audiciji.

- Izuzetno se veselim ovom projektu, tim više jer sam veliki zaljubljenik u skladbe Đavola i opus Nene Belana, kojeg slušam od srednje škole.

Split, 080216

U splitskom HNK odrzan je humanitarni koncert u sklopu 10. Memorijala Andrija Bartulic Toni. Na koncertu su nastupili Doris Dragovic, klapa Rispet, Giuliano, Tiho Orlic, Oliver Dragojevic, Giboni te glumac Pere Eranovic. Sav prihod s koncerta namijenjen je udruzi Andjeli.

Na fotografiji: Glumac Pere Eranovic.

Foto: Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkic / Cropix / CROPIX

Nerijetko njegove pjesme doma skupa pjevam sa suprugom, pratim je na gitari. Koje su mi najdraže Belanove pjesme? Teško mi se odlučiti je li to ‘Pričaj mi o ljubavi’, ‘Bambina’ ili ‘Dok tebe ljubim’.

Mjuzikl kao forma mi nije stran i jedva čekam da počnemo s prvim probama - kaže Pere Eranović koji je na audiciji prisutne zadivio svojim izvedbama upravo tih skladbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:59