PONOĆNA ZVONA

NENO BELAN UOČI KONCERTA NA ŠALATI Uspješni splitski glazbenik otkrio nam je zanimljivu angedotu o prvoj ljubavi i velikom hitu

 
Neno Belan
 Sandra Šimunović / HANZA MEDIA

Jedan od najuspješnijih hrvatskih glazbenika Neno Belan povodom koncerta na zagrebačkoj Šalati, 9.lipnja, otkrio nam je zanimljivu anegdotu s početka svoje karijere. Naime u kratkom video intervjuu otkriva kako je njegova prva ljubav zaslužna za hit pjesmu „Ponoćna zvona“ koju je napisao nakon ljubavnog brodoloma kada je imao 16. godina.

„To je bilo moje prvo zaljubljivanje, tamo negdje sa 16-tak godina, varijanta galeb jer ja sam Dalmatinac, a strankinje su dolazile na ljetovanje. To je bila Njemica koja je bila starija od mene dvije godine tada i mi smo se nešto smuvali, ali budući da sam ja bio zelen, nisam joj očito odgovarao i već sljedeći dan ona je već sljedeći dan s nekim mišićavim prošetala, a ja sam bio jako tužan i razočaran. Napisao sam pjesmu imena „Strankinja“, i to je bio jedan simpatično naivan pubertetski text, ali melodija je bila jako lijepa, to je bilo napisano za akustičnu gitaru, tu pjesmu sam zaboravio. Nakon 20-tak godina, 1997. godine sam radio novu ploču, sjetio sam se te pjesme, rekao sam si -ovo je prekrasna melodija, šteta da propadne. Napisao sam novi text koji je bio zreliji i u skladu s godinama koje sam imao, a to su „Ponoćna zvona“, pjesma je dakle nastala u mojoj 16 godini života, a završena je u 36-oj.

Uz „Ponoćna zvona“ te još pregršt nezaboravnih i vječnih pjesama kao što su “Pričaj mi o ljubavi”, “Ostani uz mene”, "Vino noći", "Rijeka snova”, “Stojim na kantunu”, “Dotakni me usnama”, "Sunny day", kao i mnogih drugih, Neno Belan osvojit će vas i novim singlovima poput pjesme "Zvijezda moga sna”, koja od premijere na Šibenskom festivalu šansone prošloga ljeta, i dalje osvaja domaći eter i vrhove top-ljestvica.

Kako bi ovaj veliki koncert bio još spektakularniji pridružit će im se i posebni glazbeni gosti. Prvi od njih je Gibonni, jedan iz kruga ‘Splitske dice’ koji sa Nenom, osim dugogodišnjeg prijateljstva, dijeli i kantautorsku fascinaciju Dalmacijom i Mediteranom. Također na velikoj pozornici zagrebačke Šalate nastupiti će i legendarni rockeri iz Županje – Opća opasnost. Osim njih, posebno iznenađenje je Nikolina Belan, kćerka Nene Belana koja će po prvi puta sa Nenom nastupiti baš na ovom, do sada najvećem samostalnom koncertu Belana i Fiumensa u Zagrebu.

Uz iznimno zanimljive goste, sve njegove obožavatelje očekuje vrhunski glazbeni doživljaj koji će produkcijski biti nastavak vrlo uspješne priče koja je na tragu posljednja dva koncerta u Domu sportova. Za scenski dio koncertne produkcije ponovo će biti zadužena kazališna redateljica Nina Kleflin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:30