TKO JE POBJEDNICA?

NEPOZNATI DETALJI IZ ŽIVOTA HRVATSKE KRALJICE TRANSFORMACIJE: U show Nove TV ušla je kao nepoznati autsajder, a sad je obožavaju stotine tisuća Hrvata

Maja Bajamić: 'Astma me gušila, živjela sam pod staklenim zvonom. Ali sad svi znate tko sam, spremna sam za veliku karijeru'
Maja Bajamić je poznata splitska pjevačica koja je trenutno angažirana u televizijskoj emisiji Tvoje lice zvuči poznato
 Paun Paunovic / CROPIX

Nova kraljica transformacije mlada je splitska pjevačica Maja Bajamić, od malih nogu nepokolebljiva na putu do uspjeha, još otkako je s pet godina sa zborom nastupala diljem Hrvatske.

Kasnije je kao džudašica osvajala medalje i pobijedila astmu izlaskom iz svoje sigurne zone, a sada, nakon pobjede u petoj sezoni popularnog zabavno-glazbenog showa “Tvoje lice zvuči poznato”, jednako entuzijastično planira samostalnu kantautorsku karijeru.

- Zapravo jedva čekam 21. lipnja jer tada izlazi moja pjesma “Propušten poziv” u suradnji sa splitskim reperima Krešom Bengalkom i Juricom Žuvelom, na kojoj je surađivao i Saša Antić iz TBF-a. Bit će to pravi ljetni singl, a paralelno radim i na autorskim stvarima. Napisala sam tekst i glazbu za više od 17 pjesama pa tako u srpnju izlazi i moj prvi samostalni projekt, a ljeto će biti i prepuno koncerata - otkrila nam je Dalmatinka, koju poznajemo po singlovima “Nešto”, “Sada treba mi” i “Kao prvi put”.

Ljeto će provesti u Zagrebu jer bi uskoro trebala i diplomirati na Filozofskom fakultetu. Angažmani na televizijskim projektima u zadnje dvije godine, kaže, malo su je udaljili od fakulteta. Međutim, stići će i malo do splitskog Varoša, uvijek nekako ukrade vremena za posjet svojima, mami Milenki i tati Mladenu, dodala je 26-godišnjakinja koja je završila srednju medicinsku školu, a potom je nastavila u sličnom smjeru.

Maja Bajamić

Najbolji lijek

- Glazba je zapravo najbolji lijek. Kada sam pjevala u udruzi Jak kao Jakov, koja pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti, kasnije sam dobila povratnu informaciju da bi djeca imala bolje nalaze. Glazba liječi - uvjerena je Maja koja volontira u udruzi, pjeva na koncertima udruge, potiče kolege da joj se pridruže te sudjeluje u prodaji predmeta koje djeca izrađuju.

Želi pomoći ljudima na bilo koji način, a glazba prožima cijeli njezin život i daje joj priliku da pomaže.

- Kada god mogu, pokušavam raditi nešto humanitarno i povezivati to sa svojim zvanjem. Evo, i sada sam u showu “Tvoje lice zvuči poznato” imala mogućnost pomoći nizu udruga i to me jako veseli i ispunjava - rekla nam je Maja koja se usmjerila prema volonterskom radu i Zdravstvenoj školi u Splitu zbog vlastitog iskustva, odnosno zbog ozbiljnih zdravstvenih problema u djetinjstvu.

Već su joj se u ranom djetinjstvu javile tegobe s disanjem, a najgore joj je bilo u osnovnoj školi. Kroz pubertet se znala gušiti od bolova u prsima, pila je sve moguće lijekove, a smetali su joj i pelud, prašina i dim cigarete pa je spavala u sterilno čistoj sobi bez tepiha i zavjesa. Živjela je u kontroliranoj i sigurnoj zoni, sve dok se nije odlučila baviti džudom.

Bosonoga i slobodna
Nastup u emisiji Tvoje lice zvuči poznato

- Prije svega su me privlačile bose noge i sloboda kretanja, time sam nadoknadila godine sjedenja u vrtiću i školi. U petom razredu osnovne škole, sa 11 godina, počela sam se baviti džudom, to je bio moj put u slobodu, tada sam se prvi put susrela sa svime što mi je bilo zabranjeno - rekla je Maja, koja je zahvaljujući džudu osnažila i pobijedila kronični alergijski bronhitis i astmu.

Uz osobnu priču vrlo je rano razvila empatiju prema bolesnim osobama, a tada je pokrenut i HNOS program u školama koji je isticao humane vrednote pa je tako od petog do osmog razreda obišla sve domove za djecu i starije u okolici i uvijek im je pjevala.

Još se bavi džudom, ali rekreativno.

- Sada sam se aktivnije počela baviti plesom. Idem na satove jazz dancea, ali i modernog, scenski prilagođenog plesa - otkriva Maja, koja je u srednjoj školi dobila uvid u drugu perspektivu, zahvaljujući praksi na odjelu, no već je u trećem srednje shvatila da je njezin put ipak glazba.

- Nastavila sam u humanističkom smjeru, ali ne na odjelu jer to čovjeku okupira cijeli život. Liječnici i medicinske sestre i tehničari za mene su anđeli na zemlji, imaju najnesebičnije zanimanje - iskreno će Maja. Za nju se od rođenja znalo da će biti pjevačica.

- Moja mama kaže da je još u rodilištu znala da ću biti pjevačica i svima uvijek prepričava da sam prije pjevušila i gegala se lijevo-desno uz glazbu nego što sam progovorila - dodaje Maja.

Posebno pamti koncert Doris Dragović na kojem je bila sa samo četiri godine, a tko bi pomislio da će se godinama kasnije i sama na pozornici imati priliku baš u nju transformirati, kao i u niz drugih glazbenih zvijezda.

- Već s pet godina bila sam u dječjem zboru Marjanski tići gdje sam doživjela prva studijska snimanja, svjetla reflektora i pozornost, a roditelji su tome svemu odlično pedagoški pristupili. Nisu me ni na što tjerali i pustili su me da sama biram svoj put - ispričala nam je Splićanka koja je u osmom razredu pjevala u crkvenom gospel zboru Gospa od Zdravlja i u pop-rock grupi Samostan. Široj javnosti postala je poznata 2011. godine u showu “Hrvatska traži zvijezdu”, u kojem je završila na četvrtome mjestu. Nakon showa je nanizala nekoliko singlova: “Na kraju ljubavi”, “Za ljubav živjeti” te “Sada treba mi”.

Nastup u emisiji Tvoje lice zvuči poznato

Bila je i dio trija Ladies s Ginom Victorijom Damjanović i Elmom Burnić. Među pjesmama koje su izvodile našle su se i obrade hitova grupe The Supremes, Beyonce i Jessie J, no nakon pet mjeseci Gina je otišla u grupu Detour, a Elma se pridružila FilmMusicOrkestru.

Maja je nastavila pjevati s grupom Kristijana Rahimovskog pa je nakon Lee Mijatović šest mjeseci bila pjevačica u Teškoj industriji, a do lani je za život zarađivala pjevajući hitove poznatih zvijezda poput Tine Turner, Arethe Franklin ili Cher na kruzerima po skandinavskim zemljama. Netom prije audicije za “Tvoje lice zvuči poznato” otkazala put na Kanarske otoke, pa je tako umjesto publike na kruzerima svojim zadivljujućim vokalnim sposobnostima i transformacijama zabavljala domaću publiku ispred malih ekrana.

Transformirala se u Arethu Franklin, Punjabi MC-ja, Doris Dragović, Carla Douglasa, Jasmina Stavrosa, Danijelu Martinović, Sennu M, Johna Legenda, J. Lo, Coloniju, Michaela Jacksona koji joj je bio vokalno i scenski najteži zalogaj sve do finalnog nastupa.

Nastup u emisiji Tvoje lice zvuči poznato

Energija ljudi

- Kao Catherine Zeta Jones iz mjuzikla “Chicago” imala je niz akrobacija, pirueta i špagi, a potom i dijelova koje sam izvodila u zraku gdje sam istovremeno trebala izgledati kao moćna i senzualna žena, a dva dana prije nastupa su me mučile jake migrene i samo sam se molila da izdržim. Doista mi je za posljednji nastup bila potrebna dobra psihofizička priprema - objasnila je Maja.

- Toliko je truda uloženo u svaku masku i nastup, ta energija brojnih ljudi oko mene poticala da budem još bolja i da dam još više od sebe - kaže lijepa Dalmatinka. Zadnji nastup u showu bio je kruna dotadašnjih Majinih nastupa. U odjeći iz 20-ih godina prošlog stoljeća Maja se, osim vokalno, iskazala i svojim plesnim i glumačkim sposobnostima. - Radovala bih se kad bih nastupila u kazališnom mjuziklu, jako me privlači gluma i otvorena sam za svaku suradnju - kaže.

Split, 300117.
Maja Bajamic je pjevacica grupe Teska industrija.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Cropix, Vojko Basic

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:58