IGOR KOVAČ

NOVA ZVIJEZDA DVIJU DOMAĆIH SERIJA 'Oba lika su voljeni, usamljeni, pa i ostavljeni. Privatno ljubim kolegicu i mogu reći da za nas ljeto još traje'

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

Glumac Frano Mašković, glavno lice filma “Osmi povjerenik”, nedavno je izjavio da se na audicijama, kad dođe do užeg kruga, uglavnom za istu ulogu natječe s Igorom Kovačem i Goranom Bogdanom.

- Frano i Goran odlični su glumci, uvjeren sam da bismo u istom projektu, u zajedničkim scenama, mogli zaigrati zanimljive uloge - kaže glumac Dramskog kazališta Gavella, najmlađi u spomenutoj trojki Igor Kovač.

Zagreb, 271018. 
Trg Francuske republike. 
Igor Kovac - glumac. 
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Trenutačno na televiziji igra u dvije serije. U dramskoj seriji “Novine” na HTV-u tumači Davora Simića, supruga novinarke koju glumi Helena Minić. U RTL-ovoj sapunici “Pogrešan čovjek” je liječnik, nefrolog koji se brine za Zoe, bolesnu kći glavne junakinje Lee. Liječnik se želi približiti Lei (Ivana Roščić), no u tome je profesionalan, etičan i ne navaljuje. Ovdje je riječ o prvim većim angažmanima glumca u televizijskim serijalima…

- Likovi Davor Simić i dr. David Mišetić karakterno imaju neke dodirne točke, međutim, razlikuju se po okolini koja ih određuje. Obojica su voljeni, usamljeni pa i ostavljeni. Pronalaze odnose kroz koje se ostvaruju kao obiteljski muškarci. Prvi kuhar, a drugi liječnik, dakle obojica s noževima u ruci, a opet mekog srca. Za lik Davora Simića nisam siguran kako će se razvijati. Sve ovisi o tome hoće li lik ući u treću sezonu serije. Što se tiče dr. Davida Mišetića, on je čovjek suptilnijeg izraza, prikrivenih emocija i nenametljiva djelovanja - govori glumac.

Zagreb, 271018. 
Trg Francuske republike. 
Igor Kovac - glumac. 
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIC

Begovićeva Giga Barićeva iz istoimenog romana imala je sedam prosaca, a Igor Kovač kao da uglavnom igra uloge slične Giginu proscu Miki koji je odvjetnik, solidan, poželjan, lojalan….

- Pa da, sad je vrijeme da prosim hahahaha. Da, točno, Mišetić je nešto poput Begovićeva junaka, ali u ovoj priči ipak iskazuje ljubomoru prema suparniku - uspoređuje.

Vrata za svijet

“Novine” su važan projekt, serija koja se prodaje u cijelom svijetu, koja ima američki remake, koja je na Netflixu. Nada li se novim prilikama na tržištu zahvaljujući sudjelovanju u Matanićevu projektu?

- Silno sam ponosan što i mi imamo ‘konja za utrku’. Sjećam se prve uloge koju sam ostvario u suradnji s Drugim planom u seriji ‘Mamutica’. Nakon što su se prikazale prve epizode ‘Mamutice’, otvorila su mi se mnoga vrata filmskog svijeta. Možda tako bude i s ‘Novinama’. Želim ‘Novinama’ uspješnu treću sezonu - poručuje glumac kojeg smo u matičnom kazalištu Gavella posljednji put gledali u koprodukciji sa šibenskim HNK u predstavi “Kako je počeo rat na mom otoku”. Uloga je to koju u filmu uspješno igra Goran Navojec još kao mladi glumac.

- Ne znam je li Navojec bio na predstavi, ako nije, pozivam ga . Poslije predstave imat ćemo o čemu raspravljati - drago bi mu bilo vidjeti kolegu.

Zagreb, 271018. 
Trg Francuske republike. 
Igor Kovac - glumac. 
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Katolički film

Snimio je i novi film, “Glas” Ognjena Sviličića. Kako je redatelj dosad objašnjavao, u filmu je riječ o tome da dječak dolazi u katolički dom za nezbrinutu djecu i odbija se moliti Bogu jer je bijesan na cijeli svijet. Što ga više na to prisiljavaju, on je sve buntovniji. Međutim, u toj borbi učini mu se da mu Bog ipak pomaže i dječak se počinje nadati….

- U filmu ‘Glas’ glumim lika koji okuplja mlade ljude u vjeri, bivši sam nogometni navijač koji se zbog problema u životu preobratio, prosvijetlio, shvatio stvari. Ovakve su teme svima zanimljive, ne samo meni, jer traganje za istinom i svrhom dug je put koji treba izdržati - razmišlja Kovač, rođen 1983. u Bapskoj pokraj Vukovara. Kad je buknuo rat bio je izbjeglica u Njemačkoj, proživio je šok adaptacije, a 1996. vratio se u Osijek jer mu je rodna kuća bila zapaljena. Dosad je javno znao isticati kako su ga rat i izbjeglički dani naučili skromnosti i da je nakon svega najsretniji kad se vrati kući očevim lipicancima.

- Sva ta događanja oko rata nešto su čega se ne prisjećam rado. U životu se mora dogoditi patnja da bi se moglo razumjeti ono dobro i tako u krug. Disciplina duha vjerojatno je najteži put, bez odricanja i prihvaćanja ne može se spoznati nešto više od samog opipljivog, materijalnog. Zato sam spomenuo skromnost, zaista je malo potrebno da bismo živjeli - reći će.

Zagreb, 271018. 
Trg Francuske republike. 
Igor Kovac - glumac. 
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Stvaranje Tina

Primjer skromnosti o kojoj govori je i karijera koju postupno gradi, bez preuzetnih i nerealnih ambicija. Bilježi 26 uloga na filmu i televiziji, više od 30 uloga u teatru; prije Gavelle bio je član HNK Ivana pl. Zajca. Bio je na malom i velikom ekranu Rato Tvrdić, Tin Ujević, Pero Kvesić... Što je s velikim ulogama u teatru?

Zagreb, 271018. 
Trg Francuske republike. 
Igor Kovac - glumac. 
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

- Velike će se uloge u teatru tek dogoditi. Znam što se danas dobro prodaje u teatru, ali mene to ne uzbuđuje - govori glumac koji je odigrao Tina Ujevića u dokumentarno-igranoj TV seriji o pjesniku. Boemski svijet, Tinova poezija, melankolija, gdje je tu osobno?

- Htio sam graditi ulogu Tina Ujevića izvanjskom tjelesnom metodom, proučavati gestu, hod, govor, skidanje šešira, dakle sve, ali onda sam doznao da postoji vrlo malo arhivskih snimki o Tinu. Morao sam se osloniti na njegova djela i zapise o njegovu bogatom boemskom i političkom životu. Kad me pitate za melankoliju, mogao bih je pronaći i kod sebe, no ne i njegov politički angažman kojem se divim. Ne želim se, niti smijem uspoređivati s genijem. A poeziju ću početi čitati kad me napusti racio po stare dane, kad mi se duša oslobodi svjetovnog - promišlja. Trenutačno je u ljubavi s kolegicom Gloriom Dubelj, koja igra u “Novinama” Tomaševićevu ljubavnicu.

- O Gloriji mogu reći samo ovo: kod nas ljeto još traje i nećemo pomaknuti sat unatrag - nasmijao se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:18