NEĆE BITI NASTUPA

OGORČENI MATKO JELAVIĆ OTKAZAO VELIKI SLAVLJENIČKI KONCERT U SPLITU 'Nevjerojatno je što se događa u gradu koji je rasadnik hrvatskih zvijezda'

 Ante Čizmić / CROPIX

Prošlog ožujka Matko Jelavić na velikom je slavljeničkom koncertu povodom 30 godina pjevačke karijere tri sata pjevao u prepunoj zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog, piše Slobodna Dalmacija. Koncert je tada sam financirao, a upravo su financije glavni razlog zbog kojeg je glazbenik otkazao skorašnji koncert u Splitu koji se trebao održati na samo Valentinovo i nositi naziv "Trideseti rođendan pjesme Majko stara".

- Otkazujem jer od nikoga ni u Splitu ni u Hrvatskoj nemam financijske podrške za moj koncert. Kao što sigurno znate, radi izgubljenog povjerenja publike u hrvatsku glazbu, sada su potrebni sponzori za velika događanja. Nevjerojatno je kako ostali gradovi i županije Hrvatske ipak pomažu svoje pjevače, a još nevjerojatnije kako Grad Split i Županija to izbjegavaju. U gradu koji je rasadnik hrvatskih zvijezda. Ali, bez brige. Tog dana će se u splitskoj Areni održati drugi koncert, na kojem će se sigurno pjevati Majko stara, napisao je pjevač na društvenim mrežama.

Iako je na Valentinovo u Splitu trebao nastupati srpski glazbenik Saša Matić, kako se doznajem, taj koncert je ipak odgođen. Na njegovom se repertoaru redovito nađe upravo Matkov veliki hit Majko stara, no Splićanin je kazao kako mu to ne smeta.

- Drago mi je kad moji srpski kolege pjevaju tu pjesmu, jednako kao što mi je drago kad vidim da to rade i 2 Cellos po cijelom svijetu. Ne dijelim ljude po krvnim zrncima, zašto ne bi i Srbi to pjevali.

Svoj koncert nisam otkazao radi Saše Matića jer Split je moj grad i ne bojim se nikoga. Jednostavno se, nažalost, dogodilo da u svom rodnom gradu nisam naišao na potporu. Ne govorim tu isključivo o novcu, već o popustu na neke troškove koji idu gradu Splitu poput najma dvorane na Gripama i slično. Obratio sam se za pomoć političarima, poduzetnicima i menadžerima, ali nitko mi od njih nije dao neko konkretno rješenje. Ili ne žele ili ne mogu pomoći.

A u isto vrijeme dolaze uvozni pjevači, a mi se ne znamo ponašati niti čuvati hrvatsku glazbu kako treba jer 90 posto Hrvata sluša cajke. Dogodilo se ono o čemu sam upozoravao godinama. Pogledajte samo splitski festival nekad i sad, kaže Jelavić kojeg su reporteri Slobodne upitali može li živjeti od glazbe.

- Mogu zbog redovitih turneja koje imam u inozemstvu, od Amerike, Kanade do Novog Zelanda i Australije. Pjevam hrvatskoj dijaspori i stalno me zovu da se vratim. Živim od glazbe zahvaljujući našim iseljenicima, zaključio je u nadi da će splitski koncert naposljetku ipak uspjeti realizirati.

- Jako sam žalosna i razočarana da se takvo nešto u Lijepoj Našoj događa. Gospodine Jelaviću, nastavite pjevati i dalje jer vaše se pjesme nikad neće prestati svirati. Nisam nacionalista, ali ne mogu vjerovati da domaći pjevači imaju manja prava od ostalih. Što je hrvatskom narodu, Bože prosvijetli nam pamet. Bitno da će se održati Ninin koncert, žalosno na što je Split spao, neki su od komentara koji se mogu naći ispod Matkove objave o neodržavanju koncerta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 18:28