JELENA PAJIĆ

OMILJENA VODITELJICA NIJE DUGO RAZMIŠLJALA O ODLASKU S HTV-a Za Jutarnji je progovorila o novim izazovima, ali i privatnom životu

Dugogodišnja radijska i televizijska novinarka voditeljsko je pojačanje informativne emisije RTL Danas koja se emitira svaki dan u 18.30 na RTL-u. Gledatelji su je do jučer rado gledali kao simpatičnu voditeljicu HRT-ove mozaične emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska’

Jelena Pajić, dugogodišnja radijska i televizijska novinarka, voditeljsko je pojačanje informativne emisije RTL Danas koja se emitira svaki dan u 18.30 na RTL-u. Zagrepčanka (33) koja je novinarsko iskustvo gradila kroz brojne priče, reportaže i intervjue, a vodila je i razne radijske i televizijske emisije, trenutačno se priprema za nove profesionalne izazove u kojima će je gledatelji uskoro pratiti. Ima li tremu uoči starta u RTL Danas?

Sve ide kako treba

- Trema uvijek postoji, ali je pozitivna i motivirajuća. Kod mene je uvijek tako: trema na početku svake emisije, ali nakon prvih nekoliko rečenica sve sjedne na svoje i onda prodišem. Volim to što radim, stalo mi je da dobro i kvalitetno odradim posao pa onda i treme uvijek ima. Ili, možda bolje rečeno, ima kod mene želje da to što radim bude dobro, kvalitetno, zanimljivo i korisno - kaže Jelena koja se lako i brzo uklopila u novu radnu sredinu.

- Moram priznati da sam sretna što imam dovoljno vremena za temeljitu pripremu, za upoznavanje s novom redakcijom, novim ljudima, njihovim načinom rada, sustavom. Sastanci, razgovori, dogovori, probe... Sve ide kako treba! - ističe Jelena koja je novinarsku karijeru otpočela kao radijska reporterka pa joj Informativni program nije stran.

Ipak, koliko je ulazak u RTL Danas promjena u odnosu na posao koji je dosad radila kao voditeljica mozaične HRT-ove emisije “Dobro jutro, Hrvatska”?

- Ovo je ipak jednim dobrim dijelom sadržajno i po formi drugačiji program, tako da mi predstavlja izazov. Ali, kolege s kojima radim odlični su u svom poslu, vrlo rado dijele svoje znanje i iskustva, i znam da će mi pomoći oko svih dvojbi. Ono o čemu moramo razmišljati jesu gledatelji jer za njih radimo to što radimo. Moramo biti korisni, informirati ih, potaknuti razmišljanje, jednim dijelom ih i zabaviti - kaže Jelena koja se pomno priprema za svoj novi radni zadatak.

Vrijedni reporteri

- U posljednjih nekoliko tjedana aktivno pratim emisiju RTL Danas, i finalnu verziju koju vidimo na malim ekranima i ono što se zbiva iza kamera dok je emisija u nastanku. Jako mi se sviđa ono što vidim. Iako je puno detalja koje bi valjalo istaknuti, ovom prilikom posebno bih izdvojila reportere koji se iz dana u dan iznimno trude pokazati ono najvažnije s terena.

Zaista je poticajno vidjeti njihov trud, rad i želju da naprave najbolja moguća javljanja, da snime ljude koje nitko drugi nije imao prilike snimiti i da slikom na najbolji mogući način dočaraju priču koju žele ispričati - hvali naša sugovornica svoje nove kolege koji su je, naglašava, fenomenalno prihvatili.

- Prihvatili su me odlično, sa smiješkom na licu, srdačno, uz zaista toplu i lijepu dobrodošlicu. Zahvalna sam im na tome! Još se upoznajemo, ćakulamo koliko stižemo uz kavu ili ručak... - govori Jelena koja zasad ne zna kako će joj izgledati prosječni radni dan s njenim voditeljskim startom u RTL Danas.

- Zasad se polako uhodavam, a mislim da moji trenutačni dani na RTL-u neće tako izgledati nakon što počnem s RTL-om Danas. Još sam u nekom ‘slow motionu’ u koji spada upoznavanje sa svim što treba, programima koji se koriste u poslu, kada se što snima i kako, odakle sve stižu materijali, kako izgleda televizijski studio, kako raditi s ‘blesimetrom’, kako funkcioniraju montaže... Jednom kad krene ludnica oko emisije, mislim da će moji dani izgledati bitno drugačije - svjesna je novinarka oko čijeg se transfera na RTL podignula velika prašina u medijima. Je li očekivala da će ta vijest toliko odjeknuti?

Odluka o odlasku

- Iskreno, nisam. Ustvari, nisam niti razmišljala o tome - kaže Jelena koja ne želi konkretno otkriti zbog čega je rekla “zbogom” HRT-u.

- Prilika na RTL-u i rad u emisiji RTL Danas je odlična prilika. S jedne strane, zahvalna sam svim kolegama s kojima sam radila na Prisavlju na svim prilikama, projektima i emisijama na kojima sam imala prilike raditi. S druge strane, zahvalna sam RTL-u na njihovoj poslovnoj ponudi i želji za suradnjom. Veselim se novim izazovima i emisiji koju imam priliku raditi - kaže Jelena.

Ipak, je li joj bilo teško donijeti odluku o odlasku s HRT-a?

- I da i ne. Bilo je teško razmišljajući o činjenici da sam na HRT-u napravila prve korake, odrasla, radila stvari koje su mi itekako prirasle srcu, a iznad svega zbog činjenice da su mi mnogi ljudi s Prisavlja ne samo kolege, nego i prijatelji. Razmišljati o tome da ih više neću svakodnevno vidjeti, dijeliti s njima dobro i loše, to je bilo teško.

Ali, s obzirom na priliku koju mi je ponudio RTL, nisam dugo razmišljala. Ovo je jedna nova stepenica, nadogradnja, prilika za poslovni i osobni rast. I zahvalna sam na toj prilici i iskazanom povjerenju. Dat ću sve od sebe da ispunim očekivanja - obećava Jelena koja je završila studij kroatistike i fonetike. Koliko joj to pomaže u njezinu novinarskom odnosno voditeljskom poslu?

Dikcija, naglasak

- Dakako da pomaže! Mislim da lijepo oplemenjuje praktična znanja i vještine koje sam stekla tijekom godina rada na radiju i televiziji. Znam često čuti komentare na račun vlastitog ili tuđeg glasa, izgovora, dikcije, naglasaka... Zato znam da je ljudima to važno - kaže televizijska voditeljica. Ima li uzore u svom poslu?

- Cijenim kolege koji rade ovaj posao. Svatko ima neke svoje posebnosti i nešto čime se posebno ističe. Nadam se da ću i ja naći neki svoj način i pristup ili poziciju u kojoj ću se osjećati dobro i zadovoljno, a s kojom će i gledatelji biti zadovoljni - priželjkuje brineta koju su televizijski gledatelji zavoljeli praktički od prvoga dana, i to zbog njezine pojave, ali i spontanosti i profesionalnosti. Gode li joj takve pohvale?

- Naravno da gode. Kome ne bi? - smije se novinarka koju pitamo koliko se Jelena koju gledamo na televiziji razlikuje od Jelene privatno?

Kuha pristojno

- Joj, nemam pojma... Ponekad se ne razlikuje previše, ponekad se bitno razlikuje. Ovisi o raspoloženju. Ima dana kada mislim da mogu sve, da mogu svladati sve izazove, preskočiti brda i doline. A onda su tu i oni dani kada mi ništa ne ide od ruke, kada mi sve lađe potonu, a svjetlo na kraju tunela ne postoji. Na svu sreću, više je onih prvih. A kad se i dogode ovi drugi dani, tu su uvijek moji prijatelji - ističe nesuđena balerina (kao mala je maštala o tom zanimanju), koja se odnedavno ponovo zaljubila u plesni pokret.

- Apsolutno me oduševljava salsa! Počela sam ponovno plesati prije pet mjeseci kada sam počela učiti salsu. Tek sad vidim koliko mi je ples nedostajao. Apsolutno uživam na treninzima, plesnjacima, veselim se festivalima... Što još radim u svoje slobodno vrijeme? Volim kino, filmove, glazba prati velik dio mog privatnog vremena, a tu je i druženje s dragim ljudima, čitanje i obavezno uživanje u malo tišine na početku svakog dana uz prvu kavicu - otkriva Jelena koja samu sebe smatra dosta dobrom kuharicom.

- Mislim da kuham čisto pristojno. Zna biti odlično, no zna mi se omaknuti i kakva katastrofa. Moj brat će se sigurno sjetiti jednog pire krumpira i pohanog mesa otprije puno godina (smijeh). Volim kuhati i isprobavati nove recepte, ali trenutačno nemam previše vremena za eksperimentiranje - priznaje Jelena Pajić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:59