NOVI ANGAŽMAN

'Organizam mi je rekao - dosta, zato sam otišla s HRT-a. A sad mi recepti svete Hildegarde griju tijelo, čiste krv i otvaraju um...'

 

- Zanimalo me kako zdravo kuhati i hraniti se zdravo, zanimalo me može li se hranu koristiti kao lijek, a sve to po receptima koje je u srednjem vijeku zapisivala sveta Hildegarda.

A najviše me, zapravo, interesiralo jesu li ta jela, zapisana prije više stotina godina, ujedno i ukusna. Kada su me nedavno kontaktirali ljudi iz katoličke televizije Laudato TV koji su mi ponudili da u koprodukciji s mojim blogom ‘Ciao Karmela’ napravimo televizijsku emisiju odnosno ciklus televizijskih emisija s receptima zapisanim u knjizi ‘Sv. Hildegarda i hrana kao lijek’, prvo sam doma sama pripremila nekoliko jela napravljenih prema uputama iz knjige. I, da, priznajem, oduševila sam se - kaže Karmela Vukov Colić.

Pet minuta kuhanja

Televizijsku i radijsku voditeljicu koja je do prošle zime bila jedno od zaštitnih lica HTV-a, od 1. ožujka moći ćemo vidjeti na Laudato TV, tri puta tjedno u petominutnoj kulinarskoj emisiji ‘Recepti svete Hildegarde’, koja će se prikazivati nedjeljom u 16 sati, utorkom u 16.55 i četvrtkom u 8.30 sati. Sama Karmela prezadovoljna je ovim angažmanom, jer je poslovno uspješno spojila nešto što voli i što je interesira sa svojom ljubavlju prema kuhanju i dobroj hrani koju ima odmalena. Prvo svoje jelo u životu napravila je još dok je išla u osnovnu školu.

- Imala sam samo sedam godina kada sam napravila teleće medaljone u umaku od češnjaka i vrhnja po receptu iz nekog dječjeg časopisa. Bilo je fino. Godinu-dvije ranije imala sam nekih izleta u kulinarstvo igrajući se domaćim jajima, kiselim vrhnjem i sirom, ali te je kolačiće, radi voljene unuke, mogao žvakati samo moj djed - prisjeća se Karmela koja je ljubav prema finoj hrani, kao i ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje obitelji.

- Mama je genijalna kuharica, a i obje bake su kuhale za prste polizati. Djed je davno završio hladnu kuhinju u Beču i bio poznati aranžer, a prabake su, pak, bile sjajne domaćice-slastičarke... Imala sam na koga povući... - kaže Karmela koja se pri spravljanju jela koristi i receptima i vlastitim osjećajem.

- Premda će vam pravi majstori kuhari reći da u kuhanju nema improvizacija, ja se kuhajući igram. Služim se receptima, ali uvijek dodam i nešto svoje - govori televizijska zvijezda koja kuha svakog dana. Nalaze li se i recepti svete Hildegarde na njenom meniju?

- Neke sam već i uvrstila. Pogotovo sjajnu Hildegardinu tortu od kestena bez brašna u koju se umjesto šećera stavlja med, ili kuglof s jabukama, čija je baza pirovo brašno, a ukusan je i sočan i peti dan - govori Karmela, listajući knjigu ‘Sv. Hildegarda i hrana kao lijek’.

Pir je hit

Sveta Hildegarda bila je sestra benediktinka. Rođena je 1089. godine u Njemačkoj, a tijekom života je djelovala kao teologinja, umjetnica (dramaturginja i skladateljica). U svojim spisima među ostalim pruža i mnoštvo savjeta o prehrani i bogatstvu što ga sadrže namirnice, te više od 300 zdravih i korisnih recepata.

- Pir je prema Svetoj Hildegardi jedna od glavnih namirnica u prehrani - zagrijava tijelo, daje zdravu krv, otvoren um i dar vedrine. Češnjak je dobar za cirkulaciju, za crijevnu floru, a smanjuje i krvni tlak. Slanutak je koristan za zdravlje bubrega, dok je komorač dobar za želudac - priča Karmela, koja ističe kako je prehrana prema knjizi recepata svete Hildegarde poprilično bazirana na pirovom brašnu.

- Može ga se kupiti u dućanima koji prodaju zdravu hranu, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a ja pirovo brašno koje koristim u svojoj kuhinji, kako onoj doma, tako i onoj televizijskoj, nabavljam iz jednog OPG-a u Aljmašu - otkriva Karmela koja kaže da su svi recepti zapisani u knjizi ‘Sv. Hildegarda i hrana kao lijek’ primjenjivi i u današnje vrijeme.

- U knjizi je mnogo recepata i za slana i za slatka jela, a osim pirovog brašna, u ovoj srednjovjekovnoj kuhinji mnogo se koriste i med, jabuke, voće, povrće... Za one koji vole meso, ima i recepata s ribom, peradi, ali ne i sa svinjetinom. Posebno me oduševio Hildegardin recept za pizzu koji je bez rajčica, jer ih u njeno vrijeme nije bilo u Europi. Umjesto toga, Hildegarda je tijesto za pizzu radila od pirovog brašna, a za umak je koristila sok od cikle, dok je na površini pizze bilo povrće te sir. Isprobala sam i njen fenomenalni namaz od sira i češnjaka, palačinke punjene gljivama... - nabraja Karmela, kojoj kulinarska emisija na Laudato TV nije jedini poslovni angažman.

Kuhinja u Bostonu

U sklopu udruge Mozaik na Studentskom radiju Unios, koja se može čuti u Osijeku, Dubrovniku, Splitu... u emisiji ‘Ljudi smo’ ugošćuje, ističe, ljude od formata. Gost prve emisije bio joj je osnivač udruge ‘Fajter’ Mile Mrvalj, u drugoj je emisiji razgovarala s Antunom Ponošem, čovjekom koji je spasio, udomio i zbrinuo stotinu tisuća životinja, dok je u trećoj emisiji ugostila Nenu Šahbazović, koja je slušateljima otkrila može li se uskladiti rad u školi, podizanje obitelji, putovanje svijetom i pisanje poezije.

Uz to, Karmela se dodatno angažirala i na svom blogu ‘Ciao Karmela’, nastalom jedne davne zime u bostonskoj kuhinji njene prijateljice Irene.

- Tamo smo je osmislili, jer nam se činilo da bi sve recepte koje sam do tada prijateljima pisala rukom, bilo dobro staviti na jedno, svima dostupno mjesto, pa neka svatko koristi što mu treba. Kako sam još od djetinjstva kreativna i vještih ruku, dodala sam i onaj ‘uradi sam’ dio koji danas ‘Ciao Karmelu’ razlikuje od ostalih gastronomskih blogova, govori Karmela koja kaže da ni trenutka nije požalila što je krajem studenoga nakon više od tri desetljeća staža rekla ‘zbogom’ HTV-u.

- Ja danas mogu reći da sam sretna žena! Svoj hobi, sve ono što me zanima i što me veseli, uspješno sam pretvorila u svoj posao. Poboljšalo mi se i zdravlje, jednom riječju, odlično sam!

Kad sam se opraštala od HTV-a, kuće u kojoj sam provela više od trideset godina, mnogi su mi govorili da sam napravila hrabri potez. A ja sam tako odlučila jer mi je organizam poručivao da je dosta, da treba stati, da se treba početi u životu baviti nečim drugim. Meni to nije hrabro. Meni je to normalno - kaže Karmela Vukov Colić.

TORTA OD KESTENA

● 500 g kuhanih i oguljenih kestena (ili 500 g nezačinjenog kesten-pirea)

● 5 žlica narančina soka (ili malo ruma ili likera od badema)

● 5 žlica bagremova meda

● 6 jaja (odvojite žumanjke od bjelanjaka)

● 1 žličica vanilije

● 250 g mljevenih badema

● prstohvat soli

● prašak za pecivo

● Preljev: 50 g čokolade

● 100 ml slatkog vrhnja

● listići badema

---------------

Od kestena napravite pire u koji dodajte 4 žlice meda i liker, sok ili rum (što više volite).

Pećnicu zagrijte na 180 °C.

Dno kalupa za tortu promjera 22 cm prekrijte papirom za pečenje, a stijenku namažite maslacem.

Žumanjke tucite sa 1 žlicom meda, vanilijom i praškom za pecivo. Kad se zapjene, dodajte kesten-pire. Izmiješajte pa lopaticom umiješajte i mljevene bademe.

Bjelanjke sa solju istucite u čvrst snijeg pa ga polako i pažljivo lopaticom umiješajte u smjesu kestena i badema.

Tom smjesom napunite pripremljeni kalup. Poravnajte površinu.

Pecite 40-45 min.

Napravite preljev: vrhnje i čokoladu zagrijavajte nad vatrom dok se čokolada ne rastopi (pazite da ne zavrije!).

Mlaku tortu izvadite iz kalupa na rešetku i prelijte preljevom.

Po želji ukrasite kestenima (koje ste napravili od malo pirea) i listićima badema.

Ohladite.

KUGLOF SVETE HILDEGARDE

● 250 g maslaca

● 180 g šećera

● 250 g pirova brašna

● 120 g mljevenih badema

● 120 g naribane čokolade

● 5 jaja (odvojite bjelanjke od žumanjaka)

● 1 vanilin šećer

● 2 žličice praška za pecivo

● 2 oguljene i naribane jabuke

---------------

Pećnicu zagrijte na 165 °C.

Kalup za kuglof namastite i pobrašnite.

Maslac pjenasto tucite s 1/3 šećera. Dodajte žumanjke i tucite da postane jednolično.

Posebno istucite snijeg od bjelanjaka lagano mu dodajući preostali šećer.

Kad je snijeg čvrst, polako ga, lopaticom, umiješajte u maslac sa žumanjcima.

Sad dodajte bademe, jabuke, čokoladu, vaniliju, brašno i prašak za pecivo.

Pažljivo sve umiješajte pa tom smjesom napunite pripremljen kalup.

Poravnajte površinu.

Kuglof pecite 1 sat, a zatim isključite pećnicu i ostavite ga da se hladi zajedno s njom.

Hladni kuglof preokrenite na tanjur i pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:20