60 DANA DOMA

POPULARNI TV VODITELJ IDE NA RODITELJSKI DOPUST 'Kolege su oduševljeni, nitko me ne zafrkava. Nisam ja prvi, i neki kolege su to napravile'

 
 Krasnodar Peršun

Omiljeni radijski i televizijski voditelj Frano Ridjan, od ponedjeljka, 5. studenog, ide na “porodiljni” - točnije, iskoristit će 60 dana roditeljskog dopusta koliko mu omogućava zakon i to nakon što se njegova supruga Lea (koju je, svi se sjećaju, kleknuvši, javno zaprosio na Zrinjevcu i oduševio Hrvatsku) vratila na posao u marketingu jedne velike tvrtke.

A puno je toga Frano isplanirao za sebe i 15-mjesečnog sinčića Maura.

- Odlučili smo da Mauro i dalje ide u jaslice jer je trebalo vremena da se prilagodi na njih. Bila su to mukotrpna četiri tjedna, teško je gledati dijete u suzama. Ne želimo sada zeznuti to što smo postigli ali ja ću dolaziti po njega što ranije i onda ćemo se mi, dečki, družiti i guštati - kaže Frano, koji će, vjeruje, usavršiti svoje kuharske vještine.

Sjajna ekipa

- Mauro obožava meso, voli i variva. Ponekad ga moramo malo nagovarati da jede povrće, ali uglavnom uspijevamo. Vidi se da voli pojesti, vrlo je snažan, ima 12 kilograma, ali je i visok. Voli i voće, ali, zanimljivo, ne voli slatko. To je dobro i za mene jer ako ne pripremam slatko, ni ja ga neću jesti. Mislim da ću se koncentrirati na variva - objašnjava Frano, koji nije previše sretan što je vratio dio kilograma koje je izgubio nakon velike zdravstvene krize pretprošle godine. Tada je završio u bolnici zbog problema s crijevima pa na savjet liječnika potpuno promijenio način prehrane i izgubio silne kilograme.

- Nažalost, vratio sam dio toga iako ne bih smio... No, tako je to u našem poslu, jedeš i ono što ne smiješ i u neka čudna vremena, a trebao bi biti strog prema sebi. Nadam se da ću sada to malo popraviti - kaže voditelj, koji je prije nekoliko mjeseci, nakon 15 godina rada na Prisavlju, napokon dobio stalan posao na Drugom programu Hrvatskog radija.

Ostavio je Radio Sljeme i svoju autorsku emisiju “Etno, fletno!”, koja ide dalje bez njega. Sada, uz vođenje emisije “Dobro jutro, Hrvatska” te reportaže za emisiju “Kod nas doma”, vodi jutarnji program, svakog utorka i petka od 6 do 10 ujutro, s Davorom Dretarom Dreletom.

- Drele je plakao kada je čuo da me nema sljedeća dva mjeseca - šali se Ridjan.

- A moram posebno pohvaliti cure s Drugog programa HR-a, koje će morati preuzeti dio mojih smjena, ali nisu se žalile. Dugujem im kolače ili ćevape. A može i oboje - dodaje.

Ustvari, svi su mu kolege i kolegice dali veliku podršku kada je odlučio otići na roditeljski dopust.

- Nije bilo nikakvog zafrkavanja, naprotiv, svi smatraju da je to što radim odlično. Uostalom, nisam ja prvi, samo sam dio te elite. Kolega Ognjen Golubić išao je na ‘porodiljni’, Branko Uvodić bio je uzeo dopust zbog unučice.

A mislim da će biti još očeva poput mene na HRT-u, da sam neke potaknuo ili nagovorio da iskoriste svoje zakonsko pravo i provedu više vremena sa svojom djecom - kaže Frano, koji često ističe da mu se od rođenja sina život jako promijenio, i to nabolje.

Muško druženje

- Sada mi je još teže ne biti kod kuće. Stalno mislim da sam nešto propustio. Nevjerojatno je kojom se brzinom djeca mijenjaju i napreduju - objašnjava Frano.

- I inače koristim svaku priliku za druženje sa sinom, čitam mu knjige, razgovaramo i mislim da se to i vidi na njemu.

Ima fantastičan rječnik, raspoznaje ljude, životinje, sve ga zanima... Sličan mi je i po tome što je jutarnji tip, u šest ujutro otvara oči i odmah je spreman za avanture. Ja sam navikao ustajati jako rano zbog posla, pa mi to nije problem - priznaje.

Uz muško druženje, kaže, on i Mauro ispunit će i neka obećanja koja je davno dao supruzi Lei.

- Iskreno, puno mi je lakše voditi neki događaj pred pet tisuća ljudi koje traje tri sata nego se baviti majstorijama po kući, tipa zakucati nekoliko čavala. Ta tri čavla su otprilike kao uspon na Mount Everest. E, sad ćemo Mauro i ja i to riješiti, čvrsto sam obećao!

Moramo srediti njegovu ogradicu i obaviti neke druge poslove - kaže voditelj koji će, siguran je, naći vremena i za razmišljanje o novim projektima, novim reportažama koje će napraviti kada se vrati s roditeljskog dopusta, na radiju i na televiziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:56