DISKOGRAFSKA NAGRADA

PORIN U RIJECI U ROCK AND ROLL RUHU: Stiglo 2007 prijava, u prijenosu deset kategorija

 
 CROPIX

26. dodjela diskografske nagrade Porin, koja će se u petak održati u dvorani Zamet u Rijeci, bit će rokerskija nego inače. Time pokazujemo da smo svjesni da se Porin ovog proljeća održava u najrokerskijem gradu u Hrvatskoj.

Glasnogovornik

U skladu s tom vizijom odabrali smo glazbene brojeve, a ove godine na Porinu, kojeg će televizijska publika moći pratiti na HTV 1 u izravnom prijenosu s početkom u 20.05 sati, bit će više glazbe nego priče. Što se priče tiče, sve najave naših voditelja, Ive Šulentić i Ivana Vukušića, kao i prezentera koji će se na pozornicu uspeti u parovima, bit će kratke i onako, rokerski, jasne - govori Mario Kovač, scenarist i redatelj dodjele Porina, koji na HRT šalje svoju uigranu ekipu na čelu s urednikom Mariom Sedmakom.

- U Rijeku stiže ekipa od stotinjak ljudi, a sama dodjela Porina snimat će se s četrnaest kamera. Prijenos uživo trajat će 120 minuta. U izravnom prijenosu bit će izvedeno trinaest glazbenih brojeva, od toga pet medleyja. Također, u izravnom prijenosu bit će proglašeni pobjednici u deset kategorija, a ostalih dvadeset i šest u pretprijenosu - otkriva Sedmak.

Na pozornici Porina nastupit će: Antonela Doko, Branimir Gazdik, Detour, Igor Geržina, Josipa Lisac, Kensington Lima, Lana Janjanin, Marko Tolja, Massimo, Mile Kekin, Neno Belan, Nina Badrić, Ogenj, Parni Valjak, Petar Grašo, Vatra, Vojko V, Zbor Hrvatske radiotelevizije i Zvjezdan Ružić. Prezenteri će biti zanimljive i poznate osobe iz svijeta sporta, glazbe, radija i televizije. Između ostalog na bini će nagrade dodijeliti Miroslav Ćiro Blažević i Marko Šapit, Robert Ferlin i Mario Lipovšek Battifiaca, te Damir Urban i Josipa Lisac...

Ovogodišnji dobitnici nagrade za životno djelo su kantautor i legendarni šansonijer Ibrica Jusić te dirigent i renomirani jazz skladatelj Silvije Glojnarić. Upravni odbor Porina odlučio je također, u ime hrvatskih glazbenika i glazbene javnosti, uručiti Porin za posebna dostignuća jednom od najistaknutijih “glasnogovornika” hrvatske glazbe i hrvatskih glazbenika, članu Glavnog odbora HGU-a i savjetniku njegova Predsjedništva te dopredsjedniku UNISON-a, Hrvatskog glazbenog saveza, Paolu Sfeciju. Inače, nedavno je na inicijativu Unisona - Hrvatskog glazbenog saveza i HRT-a, počelo snimanje dokumentarnog serijala “A Porina za životno djelo dobiva...”.

Riječ je o prvih 12 dokumentarnih filmova o dobitnicima te prestižne glazbene nagrade, dakle o životu i djelu nekih od najcjenjenijih hrvatskih glazbenika u povijesti. Scenarist i redatelj Toni Volarić te snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina oslikat će 12 dobitnika u 12 dokumentarnih filmova. O njima će do sada malo poznate pojedinosti, fotografije i video materijale života velikih glazbenika otkrivati rodbina, prijatelji i suradnici... Emitiranje serijala, koji će se snimati u Hrvatskoj i inozemstvu, trebalo bi početi u ovogodišnjoj jesenskoj shemi HRT-a.

Dva kruga

No, vratimo se dobitnicima Porina koji će biti poznati nakon prebrojavanja online glasova i onih pristiglih poštom, a statue će im biti uručene na svečanoj dodjeli u Rijeci. Glasačko tijelo u prvom krugu glasovanja svoje favorite je biralo među ukupno 2007 ovogodišnjih prijava raspoređenih u 36 kategorija. Najviše prijava i ove godine pristiglo je za kategoriju Pjesma godine, za koju su prijavljene čak 272 skladbe, a velik je interes i za kategoriju Album godine, za koju su prijavljena 104 albuma.

Po broju nominacija predvode reper Vojko V i Massimo Savić, koji imaju po šest nominacija. Massimo konkurira u kategoriji Pjesma godine za singl “Nama se nikud ne žuri” izveden u suradnji s grupom Vatra, za Najbolji album pop glazbe, za Najbolju vokalnu suradnju s grupom Vatra, dok je producent Nikša Bratoš nominiran u kategoriji Najbolje produkcije za pjesmu “Lice varalice” te još jednom u konkurenciji Najbolje snimke s Domagojom Perišićem. Album “Sada” također je nominiran u kategoriji Najboljeg likovnog oblikovanja, a autori su Walter Sirotić, Dinko Tolić i Massimo. Vojko V nominiran je u kategoriji Album godine, Pjesma godine, Najbolji album klupske glazbe, Najbolja muška vokalna izvedba, Najbolji video broj kojeg potpisuje Rino Barbir te u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje autora Mate Žaje.

Za Album godine nominirani su Mile Kekin s albumom “Kuća bez krova”, Goran Bare i Majke s albumom “Nuspojave”, Detour s albumom “TourDetour”, Vojko V s albumom “Vojko” i Parni Valjak s albumom “Vrijeme”. U kategoriji Najbolje pjesme godine bore se “Ako te pitaju” autorskog dvojca Tončija i Vjekoslave Huljić u izvedbi Petra Graše, “Bez tebe” grupe Detour, “Nama se nikud ne žuri” autora Ivana Dečaka u izvedbi grupe Vatra s Massimom, “Rekao si” autora Ante Pecotića koju izvodi Nina Badrić te pjesma “Ne može” Vojka V. U kategoriji za Najbolju žensku vokalnu izvedbu nominirane su Josipa Lisac, Nina Badrić i Antonela Doko, a za Najbolju mušku uz Vojka V nominirani su Petar Grašo i Marko Tolja.

Poruka Tonyja Cetinskog

Ljubimac publike Tony Cetinski, koji je lani objavio album “Kao u snu” s kojeg su mnogi singlovi “poharali” top-liste, ove godine nema nominaciju za Porin. O bojkotu porinovskih glasača Tony se oglasio na društvenim mrežama.

“Čestitke svima uz želje da se koji put sretnemo i na terenu, koncertima ili turnejama! Svima želim da imaju tako vjernu publiku poput moje, eto već 30 godina. Meni ne treba nakon uspjeha pjesama kod publike nikakva dodatna potvrda da bih znao da imam najbolji album do sada. Bio sam jedan od pozvanih izvođača na jubilarnom 25. Porinu u Splitu prošle godine, ali zbog bolesti nisam mogao biti prisutan, no izgleda da se to nekome nije svidjelo.

Dok se neke stvari ne promijene svoje buduće albume i djela neću davati na glasanje za nominacije, jer nema smisla boriti se protiv vjetrenjača i nekih glazbenih lobija koji nemaju veze s realnošću. Neki su spremni sve oprostiti, ali uspjeh nikako. Jednostavnije rečeno, nisam podoban i time se ponosim! #samoljubav turneja ide sjajno i to mi je jedino važno. Širiti ljubav i činiti dobro je moja jedina svrha! (K. R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:15