HELENA MINIĆ MATANIĆ

POSLALA SAM MUŽA NA PORODILJNI DA MOGU IGRATI IBSENOVU 'NORU' 'On me stalno nešto žica, znam mu reći da nema šanse da više radim s njim'

 
Glumica Helena Minić Matanić
 Neja Markicevic / CROPIX

Nevjerojatna energija, široki osmijeh, zarazno veselje i potpuna otvorenost s dozom autoironije ono je što prvo dolazi do izražaja u razgovoru s glumicom Helenom Minić Matanić, koja, unatoč činjenici što je brižna i posvećena majka dvoje male djece s kroničnim nedostatkom sna, niže poslovne uspjehe. Sa suprugom, uspješnim i nagrađivanim redateljem Daliborom Matanićem, posljednjih je godinu i pol radila na predstavi i psihološkom trileru, točnije hororu “Egzorcizam”, a dok film još igra u kinima, Helena je u srijedu odradila i premijeru predstave “Nora”, nastalu prema kultnom djelu Henrika Ibsena, a u režiji Senke Bulić.

Nora kod Senke

Suradnja sa Senkom počela je na predstavi “Thelma i Louise”, nastavila se kroz “Egzorcizam”, a iako je tijekom snimanja filma Helena drugi put ostala trudna, Senka Bulić jednostavno je jedino nju vidjela u ulozi Nore. Helena je to, pak, objeručke prihvatila. I dok se njegova supruga pripremala za zahtjevnu ulogu, brigu o dvoipolgodišnjoj Loli i 5-mjesečnom Maxu preuzeo je Dado Matanić. Međutim, budući da malenog Maxa još doji, Helena i Dado isprepliću se u slatkim roditeljskim obvezama, a lijepa glumica, priznaje, bez izdajalice ne ide nikamo.

- Oduvijek me zanimalo i privlačilo sve što je Senka radila i bila sam presretna što smo u projektu zajedno. Ona je genijalna kolegica, s toliko ljubavi, podrške i navijanja, koje mi se nikad nije dogodilo na takav način i beskrajno sam joj na tome zahvalna. Kliknule smo odmah na ‘Thelmi i Louise’, a kasnije se u ‘Egzorcizmu’ naš odnos dodatno produbio i njoj je bilo normalno da nastavimo slijed. S time da je ona sad s druge strane, a ja sam ostala na stageu bez nje - opisuje Helena.

Prepreka za suradnju na “Nori” nije bila ni Helenina druga trudnoća.

Doji i dalje
Zagreb, 281117. 
Glumica Helena Minic Matanic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX
Glumica Helena Minić Matanić

- I prije nego što sam ostala drugi put trudna, s Maxom, Senka mi je željela reći da bi voljela da radimo zajedno Ibsenovu ‘Noru’. Onda je par mjeseci vagala hoće li me pitati jer je morala s projektom izaći do kraja ove godine. Na kraju mi je to rekla u pola trudnoće. Osjetila sam da mi je aura zatitrala i sve se raščistilo i rasvijetlilo te sam odmah znala da je to to. Pitala me koliko bi se brzo mogla vratiti raditi. Razmišljala sam kako ću, a onda sam se prepustila životu i svemiru i rekla da će sve biti OK. I zaista, kako sam to pomislila, tako se sve i poredalo. Max je imao četiri mjeseca kad smo počeli raditi. Ja dojim i dalje i Max je isključivo dojena beba. Mojoj ekipi na probama i Senki sam beskrajno zahvalna što mi daju svakih dva i pol sata tih 15 minuta da se izdojim. Ja sam potpuno luda. Imam električnu izdajalicu, mali koferčić i s njom idem svuda. Tako da nitko ništa ne osjeti niti ne pati, pa ni Max. On je mirna beba, iako ne spava noću. Nekako sam i ja smirenija jer sam drugi put mama, sve sam to prošla, i on i Lola su mi dali snagu, umirili su se da ja to sve uspijem napraviti. Zato sam mirna i ja. Sve se posložilo - objašnjava Helena.

Riječ je o uistinu zahtjevnoj predstavi pa je svaki trenutak iskoristila za pripremu.

- To je jako težak komad, a ja sam teški štreber i perfekcionist. Prvih mjesec dana vozila sam Maxa u kolicima oko parkića i zgrade, a tekst mi je stajao na košari od kolica i hodajući sam učila. Mislim da susjedi misle da sam luda. Još kad vide ‘Egzorcizam’... Naime, naša draga susjeda koja živi kat ispod nas i trpi našu djecu išla je pogledati film i na premijeri me pitala: ‘Je l’ se trebam bojati što spavam i živim ispod vas dvoje luđaka? Za Dadu sam si još nekako mislila, ali za tebe nisam mogla vjerovati da si takva. Ne znam mogu li više mirno spavati’ - priča kroz smijeh glumica.

Kako će u šali reći, majčinstvo i trudnoću provela je u sjeni vraga.

- Porodiljni s Lolom odradila sam skroz i bila sam godinu dana doma. Tako sam i htjela, a kad sam se vratila na posao, prvi projekt koji me dočekao je bio onaj mojeg dragog supruga, i to nimalo romantična pričica, nego se bavimo egzorcizmom. Mislila sam, OK. U tom trenutku su me još ‘šusali’ hormoni, to tek sada kužim. Mislila sam da to nije tako teško. No tek sam se vratila, samo mjesec dana nisam dojila, radila sam projekt i ostala sam ponovno trudna. I to za vrijeme “Egzorcizma”! Naš mali Max je sa mnom odigrao premijeru predstave “Egzorcizam”, kompletno odradio film jer me Dado iskoristio od početka do kraja, s trbuhom do zuba, da snimim neke scene. Familijarno si priuštimo lijepe tematike. Netko ide na Sljeme, na egzotična putovanja, a mi u podrume - smije se Helena.

Zagreb, 231117.
KUC Travno, plato Mamutica.
Reportaza s probe predstave Nora, kazalista Hotel Bulic, koja je radjena prema Ibsenovoj knjizi.
Na fotografiji:  Lucija Serbedzija, Helena Minic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Reportaža s probe predstave Nora, kazališta Hotel Bulić, koja je rađena prema Ibsenovoj knjizi. Na fotografiji: Lucija Šerbedžija, Helena Minić

Još kao dijete je, kaže, bila puna strahova, većine ih se nije riješila ni dandanas, a tijekom “Egzorcizma” svi su oni izašli na površinu.

- S nekima sam se uspjela i suočiti. Svaku ulogu u koju ideš počinješ je živjeti. Svim silama sam se pokušavala zaštititi, sve nas. Bilo me frka, iskreno, uopće se baviti tom tematikom i prizivati takve stvari. Bilo je strašno. Dok još nisam ni znala da sam trudna. Ali imala sam dijete od godinu dana doma. Nije mi bilo baš neka špica. S druge strane, valjda sam neka luđakinja koju takve stvari ‘rajcaju’. Ne znam što bih rekla. Neka bi normalna žena svojeg muža koji joj takvo nešto predloži poslala u neku stvar, ali mene je zaintrigiralo. No stvarno nije bilo lako - iskrena je glumica.

Dodatnu težinu cijelom projektu dala je i činjenica što su film radili prema priči koja se uistinu dogodila u Vodnjanu.

Baka i nona

- Uvijek se stvari počnu poklapati. Teško mi je o tome uopće razgovarati jer sve zajedno mi ne ostavlja dobar dojam ni osjećaj. OK, bavimo se takvim pozivom i privlači me sve to, ali u tom trenutku sam bila luda žena pod hormonima. A problem je bio i to što se nakon snimanja ili probi ne bismo isključili iz priče. Naravno, ja sam se morala isključiti, a Dado je trebao potegnuti sve jer on je ipak dirigent od početka do kraja. Trčala bih doma i u međuvremenu se pravila najnormalnija majka koja šeta s djetetom po parku i razgovara s drugim mamama o uobičajenim stvarima. A u tom trenutku sam izašla iz nekog podruma, u paranoji pogledala 20-ak užasnih hororaca, čula te neke istinite stravične priče. Međutim, beskrajno sam zahvalna Loli jer ona me centrira. A sada i Max. Ne daju mi da skliznem. Nju baš briga što smo Dado i ja. Ona hoće mamu i tatu, da joj je toplo, da je presvučena, nahranjena, prošetana i gotovo. Briga nju što smo nas dvoje luđaka involvirani od 0 do 24. I sad sam u procesu, ja ne znam izaći iz procesa. Ne znam drugačije raditi - tvrdi glumica.

A kako bi se mogla posvetiti novoj predstavi na porodiljni dopust nedavno je otišao njezin suprug.

- Dado je sad na porodiljnom, ali to kod njega podrazumijeva još 200-tinjak drugih poslova. No preuzeo je većinski dio pa sam se mogla posvetiti ‘Nori’. Tu je stvarno fer i svaku sekundu koju ima uskače mi i pomaže i ravnopravno sa mnom sudjeluje. Sad je morao meni dati više prostora i super se poklopilo da se ‘Novine’ još ne snimaju. Iako, da je trebalo, ja bih potegla. Beskrajno sam zahvalna baki i noni, kojima mogu dići spomenike. Bez njih je svakom tko ima dijete jako teško i da njih nema, ne bih mogla ništa, osim sjesti na klupu i puhati u zrak. Da nemam logistiku oko sebe i mogućnost da si to složimo, džaba bi mi bilo ovo sve zajedno - priznaje Helena.

S osmijehom na licu nam priča i kako posljednje dvije godine nije prospavala nijednu noć u komadu, a sve to “ludilo” uspješno je, kaže, utkala u lik Nore i baš zato joj je ta uloga odlično sjela. A kad je u pitanju neki novi projekt sa suprugom, tvrdi da bi sljedeći put ipak dobro razmislila prije nego što se upusti u novu suradnju.

Zajedno u poslu

- On me stalno nešto žica. Godinu dana nakon ‘Egzorcizma’ sam mu govorila da mi ne prilazi i da nema šanse da više radim s njim. Ne zato što je meni s njim loše raditi, nego zato što je to ludilo kad smo oboje u istim stvarima. Netko mora biti roditelj, a ja sam tu stvarno ‘poriktana’. Ali otkako sam mu rekla da više neću s njim raditi pokušava me dobiti na razne načine. Čak mi je predložio i komediju. Onda sam u jednom trenutku rekla da može pa je samo rekao: ‘Evo, dobio sam te!’. Vidjet ćemo. Makar je to zeznuto. Iskreno, imam taj problem, iako je možda glupo, jer sam sad njegova supruga. To ne volim. Do ovog trenutka, i prije Dalibora Matanića, sve što sam u životu napravila postigla sam sama, na svojim plećima, nikad me nitko nije nikamo gurao i pripomagao. Ja sam fajterica, solo igrač. Nekako mi je to malo previše svega. Ako bude prilike za nešto, vidjet ćemo, ali baš a priori da radimo sve projekte zajedno, ne. To mi ne leži. To mi je hrvatska realnost, a ja sam previše kontra toga. Mame, tetke, kćerke... - napominje Helena.

Široj publici postala je poznata kroz dvije uspješne sapunice, no najveća joj je ljubav oduvijek kazalište.

- To su bile stvarno dvije udarne serije. Otada je prošlo više od deset godina. Isključivo sam se zatvorila u taj kazališni svijet i stvarno uživam u tome - sigurna je Helena.

Brojna putovanja

Prije Lole i Maxa, ali i za vrijeme prve trudnoće, Helena i Dado prilično su se naputovali promovirajući Matanićev nagrađivani film “Zvizdan”, a ljubav prema putovanjima s djecom nije ni najmanje splasnula, samo je odgođena na neko vrijeme.

- Kako volim reći, u tih dva i pol dana, koliko smo Dado i ja zajedno, svašta se dogodilo. Ali putovat ćemo i s klincima. Lola je sad već super po tom pitanju. Maxu se još baš ne sviđa auto i putovanja, ali polako. Imamo neke opcije da odemo malo i sami nekamo, bar na jedan dan, no vidjet ćemo. Još su premali. Sad smo s njima i to je to. Za jedno 18 godina možda ćemo otići jedan dan do Plitvičkih jezera, popiti kavicu i pojesti lički hamburger - šali se glumica.

U svakom slučaju, treće dijete, barem uskoro, nije opcija.

- Dado je prvo rekao da ću se vratiti s porodiljnog sa 65 godina, što bi značilo da u međuvremenu imamo jednu malu nogometnu momčad. Ne razmišljam na takav način. I Lola i Max su nam se dogodili. To su dva anđela koji su nam poslani i to je super. Beskrajno smo na tome zahvalni, ali mislim da ipak moramo malo stati na loptu i malo odspavati koji časak - priželjkuje Helena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:14