SJEĆATE LI JE SE?

PRIJE 15 GODINA BILA JE ČUDO OD DJETETA, A GDJE JE DANAS? Pjevala je s Oliverom i Tonyjem pa otišla u London: 'Sad sam spremna za pohod na našu scenu'

 
Nika Turković

- Znam da većina mojih vršnjaka napušta Hrvatsku, no ja sam, dok sam živjela u Londonu, uvijek znala da ću se vratiti doma. I onda sam se prije godinu i pol dana i vratila, a učinila sam to jer sam prije svega “obiteljski tip” i smatram da se u Hrvatskoj može jako lijepo i uspješno živjeti, jasno, ako si čovjek u glavi posloži svoje prioritete - kaže Nika Turković (24), koju publika pamti kao našu predstavnicu na dječjem Eurosongu 2004. godine.

Nika Turković

Nika je tada imala devet godina, pjevala je pjesmu “Hej mali”, a na natjecanju u Norveškoj osvojila je sjajno treće mjesto. Djevojčica je poslije uspjeha na Dječjoj pjesmi Eurovizije snimila CD “Alien”, na kojem se nalaze i dueti s Tonyjem Cetinskim i Oliverom Dragojevićem, a nastupala je na brojnim događanjima i televizijskim emisijama.

Puno naučila

Četiri godine provela je u Londonu, gdje je studirala na Institutu za modernu glazbu (ICMP), na smjeru Songwriting u pop glazbi. Što je tamo naučila?

- Kažu stariji da čovjek uči dok je živ, ali mislim da sam stvarno naučila sve što se može naučiti o pop glazbi. Četiri godine učila sam o produkciji, muziciranju, žanrovima, gradnji imidža... Što sam naučila o gradnji imidža? Da čovjek, ako želi uspjeti, mora ostati konzistentan i svoj, da mora ponuditi nešto drugačije od drugih, ali to što nudi mora biti iskreno - priča Nika, koja publici nakon petnaestogodišnje stanke nudi svoj novi singl “U mraku”, koji je napravila u suradnji s Ivanom Pešutom.

Moderan pop

- Odlučili smo se za ovaj singl premda smo svjesni da glazba i lirika ne podsjećaju na ništa što postoji na domaćoj glazbenoj sceni. Pjesmu sam napisala za klavirom i tada je imala sasvim drugačiji sound. No, onda sam ju dala u ruke Ivanu Pešutu koji je od nje napravio kompletnu magiju i pretočio svaku moju emociju u neki poseban zvuk. Tada sam znala da imamo nešto svoje, originalno - priča Nika koja “U mraku” karakterizira kao moderan pop zvuk.

Nika Turković

- To je ono u što vjerujem, što želim raditi - govori djevojka, koja će u dogovoru sa svojim izdavačima iz Aquarius Recordsa uskoro na tržište izbaciti još dva singla koji, poput prvog, također ne zvuče “hrvatski”.

- Vjerojatno je boravak u Londonu utjecao na moja glazbena razmišljanja, a u tom gradu, uz četverogodišnje učenje o glazbi, imala sam priliku vidjeti svu trenutačnu glazbenu ponudu. London je centar glazbe, muzika se može čuti na doslovno svakom koraku, i to raznovrsna muzika - priča Nika koju je London očarao, ali ne toliko da bi tamo doživotno živjela.

Ispunjenje

- Ali, dok sam tamo živjela, bilo mi je čarobno. Glazbeno, modno... Ma, ludnica! Eto, sviđala mi se čak i njihova hrana - kroz smijeh govori Nika, koja se po povratku u Hrvatsku zaposlila u jednoj PR agenciji, ali je razmjerno brzo shvatila da je taj posao u potpunosti ne ispunjava i da će sretna biti samo ako se u životu bude bavila glazbom. U tome ima veliku podršku svog dečka, glazbenika Matije Cveka.

Nika Turković i Matija Cvek

- U ljubavnoj smo vezi godinu dana, lijepo nam je zajedno - govori Nika, koja kaže da je sama sebi u životu najveći kritičar. - Jako sam posvećena glazbi koju stvaram, mogu mjesecima ‘sjediti’ na nekoj pjesmi, a puštam je van tek kad sam ja sama u potpunosti zadovoljna - govori djevojka, koja svoje pjesme uglavnom piše na engleskom jeziku. - No, otkad sam se vratila doma, počela sam stvarati pjesme i na hrvatskom jeziku, na što su me ohrabrili brojni mladi domaći autori koji svojim djelima hrabro mijenjaju domaću scenu. Vjerujem da sam pjesmom ‘U mraku’ pridonijela tome - smatra Nika, koja je za pjesmu snimila i video spot koji potpisuje produkcija Sestrice, odnosno dvojac koji čine redatelj Luka Sepčić i producentica Ana Badurina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:29