UMRO DUBRAVKO VORIH

PRLJAVCI SE PRISJEĆAJU SVOG BASISTA DUBRAVKA VORIHA 'Bio je veliki umjetnik, znalac, profesionalac, ali velika strast bila mu je i nogomet'

 
Mladen Bodalec, Dubravko Vorih, Jurica Leikauff i Mario Zidar u studiju
 Bruno Konjevic / CROPIX

Jutros je u Zagrebu u 59. godini nakon teške bolesti preminuo Dubravko Vorih, legendarni basist Prljavog kazališta. Vorih je bio jedan od najboljih hrvatskih basista, a s Prljavcima je svirao više od desetljeća.

Stižu i prve reakcije od njegovih najbližih kolega. Pjevač Prljavog kazališta istaknuo je kako je s Vorih prošao puno radosnih trenutaka.

- Sabiremo još emocije, tisuće misli, doživljaja koje smo kao bend proživjeli zajedno s našim Dudom Vorihom, ja još posebno jer bili smo dugogodišnji cimeri na turnejama. I to od samog početka kada je stigao u Prljavo kazalište. Puno smo radosnih trenutaka prošli zajedno, ali i strepnji kada se doznalo za njegove zdravstvene probleme. Jako je sve to tužno, još je svježe, znam da život ide dalje jer mora, ali.. - vrlo potresen govori pjevač Prljavog kazlišta Mladen Bodalec.

U bend je stigao prije Voriha, no njihovo poznanstvo datira još iz tinejdžerskih dana, kada je Vorih svirao u grupi Parlament. Sretali su se u Kavkazu, Zvečki, svim kultnim zagrebačim destinacijama. A onda je Vorih stigao u Prljavo kazalište.

Zagreb, 310518.  
Stadion u Kranjcevicevoj.
Koncert Prljavog kazalista povodom cetrdesetog rodjendana.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

- Bio je veliki umjetnik, radnik, znalac, profesionalac i to je zahtjevao i od drugih. Pored glazbe druga velika ljubav mu je bio nogomet i strastveno je navijao za Brazil. Kada je na pretprošlom Svjetskom prvenstvu Brazil izgubio od Njemačke sa 7:1 nismo mu godinama dali mira jer je i dalje teška srca proživljavao taj debakl. No i inače je bio vrlo temperamentan. Iako je volio šalu, zastupao je svoje stavove vrlo intenzivno, nepokolebljivo pa smo već znali da nam je bolje ne upuštati se u raspravu - govor Bodalec. A onda je doznao za bolest. Bodalec kaže kako je dijagnozu prihvatio pozitivno, izbjegavajući crne misli, defetizam. Nije dao da se njegovo psihičke stanje, raspoloženja odrazi na bend.

- Pozornica mu je bila svetinja. Ovozemaljske probleme ostavljao bi iza sebe kada bi kročio na nju, jer dobro je znao da za ta dva sata svi živimo.

Menadžer i bubnjar Prljavaca Tihomir Fileš također je progovorio o tragediji.

- Znali smo svi što se sprema, utjeha je samo da se nije dugo mučio. Tragedija je jer smo izgubili prijatelja, a ne samo člana benda. Profesionalno, kao grupa ostvarili smo zajedno sve što se moglo, u poslu postigli sve. Poslije prve operacije, nakon prošlogodišnjeg koncerta Prljavog kazališta u Kranjčevićevoj, Dudo mi je rekao da je ostvario životnu želju. Silno je želio stadionski koncert, da ostavimo i taj trag, da nešto ostane iza njega - ispričao je Tihomor Fileš, menadžer i bubnjar Prljavog kazališta.

*Kad si početkom '80-ih nekome "iz grada" rekao da si iz Pruđa, pa ti oni vele "Aaa, zapruđanska škola bluza! Poznaš Voriha?" a ti se sav istopiš od sreće, objava u Facebook grupi Zapruđanci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:05