POBOLJŠANO IZDANJE

PROFESOR MATEMATIKE KOJEG VOLE ĐACI Toni Milun za Jutarnji: 'Nova verzija mog portala donosi i online kviz s Joškom Lokasom'

Popularni portal www.tonimilun.hr, koji u poboljšanom izdanju starta danas, dosad već bilježi preko 60 tisuća pratitelja
 CROPIX

Toni Milun, omiljeni profesor koji učenicima i studentima objašnjava komplicirane zadatke i olakšava shvaćanje matematike, u suradnji s Algebrom danas pokreće novu verziju portala www.tonimilun.hr.

Milun je dulje vrijeme prisutan u digitalnom svijetu komunikacije, a učenicima kroz priče iz realnog života na svom portalu objašnjava i najteže zadatke. U razgovoru za Jutarnji Toni Milun najavljuje novosti koje sprema za učenike u novoj školskoj godini.

Vaš portal bilježi preko 60 tisuća pratitelja, ostvarili ste i preko 39 milijuna pregleda videolekcija iz matematike. Kako tumačite takav interes učenika?

- Kad smo počeli snimati videe mislio sam da ćemo imati stotinjak pratitelja i pedesetak pregleda dnevno. Prilično me je iznenadilo kad je vijest o nekom profesoru koji snima videe iz matematike postala viralna. Ovako veliki brojevi pregleda znače da interes za matematiku postoji, ali i da mlađe generacije više vole komunikaciju i učenje online.

Savladavaju lakše gradivo kroz videoigre?

- Današnje generacije učenika sve više vole raditi online, pa tako i učiti. Sjećam se kad sam jednom došao prehlađen na nastavu i jedva pričao od grlobolje i baš za nesreću studenti su bili malo više brbljavi nego inače. I što ću? Počnem pričati, ne ide. Pustim svoj video, studenti se odmah zainteresiraju. Tu sam shvatio kolika je ljubav učenika prema internetu i da to zaista možemo upotrijebiti tako da učenici steknu veća znanja.

Kakve povratne informacije dobivate od učenika?

- Od učenika i roditelja najčešće dobivam zahvale, mnogi kažu da su gledajući videe poboljšali ocjene u školi, a znao sam dobiti na dar paket slatkiša. Ponekad me zaustave na cesti da mi i osobno kažu - hvala.

Što ih najčešće muči kad je riječ o matematici?

- Najviše ih muče ona gradiva koja traže dublje predznanje. Znamo da su današnji učenici više kampanjci nego što smo mi bili, ali recimo logaritmi i trigonometrija ih malo više muče.

Što na to kažu nastavnici, kakve su njihove reakcije na vaš način poučavanja?

- Imam odličnu suradnju s velikim brojem nastavnika. Neki koriste videomaterijale na svojoj nastavi ili čak daju učenicima da za domaću zadaću samostalno pogledaju par videa i onda ih komentiraju na nastavi. Neki nastavnici su mi bili gosti u videima. Sve u svemu, povratne informacije su vrlo dobre.

Kako se rodila ideja o novome portalu? Što ćete ponuditi učenicima?

- Kako već godinama imam davno snimljene materijale, ideja je prvo krenula od želje za ponovnim snimanjem videa u boljoj rezoluciji, ali i dopunom novih videa. Tehnologija ide nezaustavljivo naprijed, tako da moramo ići ukorak s njom. Kad već pred sobom vidite tu ogromnu bazu snimljenog materijala i kad već idete raditi svojevrsni makeover, onda je neki logičan zaključak bio iz temelja promijeniti i stranicu.

U pripremi je i kviz “Toni Milun liga”. Možete li otkriti o čemu je riječ i kako se rodila ideja?

- Kako to kod nas najčešće ide, ideja se rodila na jednoj kavi u ležernoj atmosferi. Joško Lokas, kojeg ne treba posebno predstavljati, Hrvoje Balen iz Algebre i ja pili smo kavu i tako Hrvoje kaže: ‘Ajmo napraviti kviz znanja, Joško ti si tu maher’. Joško odgovara: ‘Idemo’, i to je to. Nekoliko dana poslije razradili smo ideju, okupili tim, pozvali nastavnike da nam se pridruže i eto - ‘Liga’ je rođena. Prvo kolo ‘Lige’ kreće u subotu, 28. rujna, a sastoji se od šest online kvizova koji će se igrati u šest subota do kraja godine, zadnje kolo je ujedno i finalno natjecanje u kojem igrači uživo testiraju svoja znanja.

U subotu, 28. rujna, nešto prije 11 sati učenici na stranici tonimilun.hr moći će kliknuti na ikonu “Liga” i u 11.00 sati kreću pitanja iz primijenjene matematike, popularne znanosti, digitalnog društva i engleskog jezika. Učenici su prema uzrastu podijeljeni u četiri kategorije. Bitno je točno odgovoriti na postavljena pitanja, a boduje se i brzina. Najbolji u sve četiri kategorije dobit će priliku sudjelovati na završnom događaju, gdje će se dijeliti stvarno vrijedne nagrade najboljima: playstationi, mobiteli i vrijedne edukacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:47