OTVORENI MIKROFON

PROJEKT KOJI JE POKRENUO HRVATSKU STAND UP SCENU ŽIVI VEĆ 10 GODINA 'Jedan je komičar dolazio samo zbog cuge, a jedan je dobio zabranu prilaska'

Na fotografiji: Marko Dejanović, Tin Sedlar, Jelena Mandarić, Marina Orsag, Joža Vrban, Goran Vinčić i Saša Turković
 Darko Tomaš / CROPIX

Prije deset godina nasmijavali su nas pričama o Ivi Sanaderu i sada već prastaroj Nokiji 3310. Par godina kasnije šale su se zbijale o zabavnoj emisiji Srcolovka, potom se prešlo na Šeherezadu i Inspektora Rexa, a tokom svih godina uvijek se moglo pričati o vjeri, ženama, prometu, seksu i o uvijek aktualnom odnosu Hrvata i Srba. Ovo su samo neke od tema koje su brojni komičari koristili u svojim počecima na Otvorenom mikrofonu koji je u ponedjeljak proslavio svoj deseti rođendan. Stotine komičara, i onih koji su mislili da to jesu, stali bi ponedjeljkom na pozornicu i u sedam minuta pokušali nasmijati publiku pritom izvodeći svoje orginalne fore.

Od početka je uz sve njih bila Marina Orsag, začetnica 'I hate Monday’s' Otvorenog mikrofona, koja kaže kako je skoro svaki današnji stand up komičar svoje prve korake napravio upravo u sklopu tog projekta.

- Sve je započelo u Purgeraju, a moj cilj je bio da se proširi hrvatska stand up scena jer je bilo apsurdno da se sastoji od samo pet komičara - kaže Marina.

Zagreb, 071116.
Hebrangova 10.
U Studiju smijeha pojedinacnim nastupima, obiljezava se 10 godina od prvog Open mic natjecanja stand up komicara.
Na fotografiji: Marina Orsag.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
Na fotografiji: Marina Orsag

Za posebno jubilarno izdanje, iskusni komičari i open micovci su izveli svoj prvi nastup, prisjećajući se time kako je izgledao njihov početak. Tin Sedlar je svoj prvi nastup upisao prije šest godina i kaže kako ima snimku svog prvog nastupa gdje je pričao o svom imenu i visini, ali mu je previše neugodno da bi je opet pogledao.

Osim onih koji se srame, postoje oni koji se ni ne sjećaju svog prvog puta, koliko je davno bio. Josip Vrban je prvi puta na pozornicu kročio 2007. godine u Purgeraju, a jedini razlog njegova prijavljivanja je bio kupon za besplatno piće na šanku.

- Nisam imao baš srama tada, tako da sam se prijavio samo zbog pive. I to bih uvijek uzeo onu najskuplju, crnu točenu za 20 kuna - prisjeća se Josip, kojega na pozornici znaju kao Jožu. Nakon dvije godine nastupanja, Joža je uzeo pauzu, tako da se stand up komedijij vratio tek 2014., kada je ponovno pronašao inspiraciju za svoje šale. Ipak, kaže kako se u tih nekoliko godina humor nije promjenio.

Svoju sreću na pozornicu iskušali su razni izvođači, a Marina kaže da je bilo nekih koje nikada neće zaboraviti.

- Bio je jedan koji je dolazio sam zbog cuge pa bi se popeo na pozornicu i samo rekao da nema ništa te bi se zatim spustio. Tako je napravio tri puta, sve dok smo mu jednostavno dali kupon bez nastupa - rekla je Marina, a dodaje da je bilo još osebujnih kandidata poput jednog koji je dobio zabranu prilaska Studiju na 500 metara.

- U ovih deset godina došli su nam ljudi od 18 do 60 godina, stvarno je svakakvih bilo, ali mi je bilo izuzetno drago gledati neke od njih kako se razvijaju kao komičari - kaže Marina.

Zagreb, 071116.
Hebrangova 10.
U Studiju smijeha pojedinacnim nastupima, obiljezava se 10 godina od prvog Open mic natjecanja stand up komicara.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
Na fotografiji: publika u Studiju smijeha

Svoje umijeće su u ponedjeljak predstavili i Goran Vinčić te Jelena Mandarić koji su svoje prve nastupe upisali prošle godine. Goran je student koji svoju inspiraciju pronalazi u stranim komičarima, a za sebe kaže da je pun energije koju negdje mora potrošiti tako da je svoju prvu točku otvorio s podosta crnim humorom.

- Prva šala mi je bila da mi je baka umrla na rođendan - ispričao je Goran, ali je i kroz takvu temu uspio nasmijati publiku.

S druge strane, Jelena koja je po struci laborantica, a dolazi iz Srbije, došla je u Hrvatsku volontirati u Studiju Smijeha, ali se ubrzo i sama okušala kao komičarka, a svoje šale temelji na iskustvima i doživljajima iz vlastitog života. U specijalnom izdanju su još nastupili Marko Dejanović, bivši novinar koji analizira situacije iz života te Saša Turković, najstariji član postave koji se stand up komediji pridružio iz ljubavi prema psihologiji i proučavanju utjecaja smijeha na ljude. Nastupio je i Tihomir Paravina koji je već stalni član Studia Smijeha, a svakog izvođača karakterizira osebujni stil nastupa, ali Marina zaključuje kako se u ovih deset godina nije ništa promjenilo.

- Humor će uvijek biti isti, mijenja se samo pristup stand up komediji. Ovaj projekt zaslužan je za stvaranje stand up scene kakva je danas i nadam se da će publika i dalje ponedjeljkom podržavati nove mlade nade kako bi scena rasla sve više i više - kaže Marina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 04:19