MILAN STJELJA

RAZGOVARALI SMO S POPULARNIM NOVINAROM NOVE TV 'Bivši nogometaš sam, odrastao sam bez tate i teško sam donio odluku sport ili novinarstvo

 
 Marko Todorov / CROPIX

Odbrojavaju se dani do odlučujućeg dvoboja s reprezentacijom Slovačke, koji je zakazan za 16. studenoga u Rijeci.

I na Novoj TV su “duboko” u pripremama za taj uzvratni ogled, nakon čega ih čeka i prijateljski susret naših “vatrenih” s Gruzijom koji je na rasporedu tri dana poslije na kanalu Doma TV.

Ovog proljeća vjenčao se dugogodišnjom djevojkom Stellom

Očekivanja

Ekipa sportske redakcije Nove TV, koja je prije nešto više od godinu dana, dobila pravo prijenosa utakmica hrvatske nogometne reprezentacije, već dobro zna svoje pozicije. Na Rujevicu će kao komentatori Željko Vela i Milan Stjelja, a u zagrebačkom studiju ovog će puta biti Saša Lugonjić. Gosti se još dogovaraju, ali to su oni zadnji detalji koje treba “ispeglati”, za što redakcija predvođena urednicom Ana-Marijom Vuković ima još sasvim dovoljno vremena.

- Što očekujem? Nakon onih 0:4 u Trnavi i cijelog ovog posljednjeg razdoblja u kojem su se ‘vatreni’ posložili u glavama, zaboravili ‘rusku bajku’, što su uostalom i govorili da im je potrebno, gledajući generalno počeli su odlično igrati. U redu, onaj remi u Azerbajdžanu, pa i ova utakmica protiv Walesa nisu baš neki adekvatni rezultati prema onome što su pokazali na terenu. Zaslužili su više, iako je tome uvijek lako proturječiti onim ‘da su zaslužili, onda bi to i imali’.

No, u svakom slučaju mislim da neće biti toliki pritisak, jer treba nam samo jedan bod. Problem je, naravno, to srce obrane zbog žutih kartona i da toga nema, bio bih uvjeren u pobjedu. Ovako, mislim da bi moglo biti manjih problema. Iako, ‘vatreni’ su nas već sve davno uvjerili da su najbolji upravo kada je situacija najnezgodnija - analizira Stjelja predstojeći duel. To mu je, uostalom, i dio standardnih priprema jer, kako objašnjava, treba biti spreman na sve.

Sa Željkom Velom

- Nikada ne znaš što se može dogoditi na terenu i što ti treba, pa ja na komentiranje stižem s pet, šest listova papira koji su ispunjeni osnovnim informacijama. No, u 90 posto slučajeva utakmice su toliko dobre da ne morate gledati bilješke zbog akcije koja se događa na terenu - ističe. Ovo će mu biti četvrta utakmica reprezentacije koju će komentirati, naravno u tandemu s Velom. Nakon one posljednje koju je radio, kad su naši pobijedili Mađare na Poljudu s tri gola, ovaj dvojac skinuo je “kletvu”, jer su njihove prve dvije suradnje kao komentatora završile porazom za “vatrene”.

Daleko od toga da su oni ikako mogli utjecati na ishod na terenu, ali praznovjerje u nogometu je praktički neizbježno. Inače, prva utakmica hrvatske reprezentacije koju je komentirao bila je također protiv Mađarske, ali ona gostujuća, u ožujku ove godine. Puno mu je tu pomogao upravo Željko Vela.

Fotografija

- Za mene je Vela, a vjerujem i za brojne druge, netko uz čiji ste glas i komentiranja odrasli i zavoljeli nogomet. On je za mene osobno bio oduvijek najbolji, a to ne govorim iz nikakve kurtoazije i zato što smo i privatno jako dobri, nego to uistinu vrlo lako mogu argumentirati. Njegov glas, kao i poznavanje nogometa, su na izuzetno visokoj razini. Iskreno, da mi je netko prije nekoliko godina rekao da ću jednog dana komentirati reprezentaciju i to još u tandemu sa Željkom Velom, ne bih mu vjerovao - uz smijeh uzvraća Stjelja.

S Luisom Figom

Stres zbog tog prvog komentiranja, debija s “vatrenima”, kaže nije imao, već tek jednu dozu treme koja je trajala tek nekoliko uvodnih minuta, sve dok utakmica je nije krenula. Tada je zaboravio na sve, usmjerio se na nogomet i posao mu je, kaže, postao lagan.

Pitamo ga što mu je draže - voditi studijsku emisiju (u čemu se izmjenjuje s Lugonjićem) ili komentatorski posao?

- Iznenadit ću tu većinu, volim i jedno i drugo. U studijskim emisijama ti si moderator, određuješ teme, čak nekada taj posao zna biti življi od same utakmice. Tko bi rekao da ću jednog dana sjediti s Marijem Stanićem i gledati utakmicu ili družiti se tako s Nenadom Bjelicom? - govori Stjelja. Oduševljenje ovog 33-godišnjeg Zagrepčanina ili bolje rečeno dečka s Ferenščice vjerojatno je tim veće budući da je i sam prije bio nogometaš.

Počeo je igrati prilično kasno, bilo mu je već 13, no u nogometu se zadržao sve do svoje 24. godine igrajući u drugoj, a potom trećoj i četvrtoj ligi.

- Oduvijek sam volio nogomet i moja mama i dan-danas čuva moju fotografiju snimljenu na treći rođendan na kojoj udaram loptu. Ali, kako tate nije bilo u mom životu, te muške figure, nije me imao tko usmjeriti na vrijeme. Na kraju sam se sam u 7. razredu upisao u HAŠK. Došao sam tamo na neku probu, nisam imao ni kopačke, ništa. Na tom treningu su mi rekli da ostajem, iako sam im rekao da nemam ni kopačke, ništa od opreme, da sam samo došao ovako, no odmah su mi sve riješili. I tako sam nekih mjesec, dva odlazio na treninge sa stvarima za francuski na koji me mama Duška upisala u školi.

Onda je učiteljica pozvala mamu na sastanak da je pita zašto Miki ne dolazi na satove, pa je meni uslijedilo sučeljavanje doma s mamom. Shvatila je da nema šanse da odustanem od nogometa pa je otišla u HAŠK vidjeti kako to izgleda - prisjeća se Stjelja. Zanimalo ga je i novinarstvo, pa je nakon što je završio 16. jezičnu gimnaziju upisao Fakultet političkih znanosti i s 19 godina počeo raditi u Sportskim novostima.

S reprezentacijom sportskih novinara

Izbornik Lipovac

- To je bio strahovito naporno razdoblje jer nisam želio odustati od ničega i pokušavao sam ugurati sve, iako su mi mnogi govorili da se moram opredijeliti ili za novinarstvo ili za nogomet. Ispitni rokovi i pripreme su mi se poklapale, ja sam dva puta dnevno imao trening, a navečer šihtu u Sportskima, koje su mi izašle u susret da radim u to vrijeme. I onda kad bi mi smjena završila oko ponoći, jedan sat ujutro, još sam nakon toga učio.

Tako sam gurao sve do svoje 24. godine, dok nisam došao na Novu TV - govori Stjelja. Već je osam godina dio tima Nove TV, a u međuvremenu su mu se dogodile i neke životne promjene. Ovog proljeća vjenčao se sa svojom dugogodišnjom djevojkom Stellom, studenticom ekonomije. Igrom slučaja, datum svadbe pao im je baš na 8. lipnja, kad je Hrvatska igrala s Walesom.

- Nismo to mogli uopće predvidjeti jer smo vjenčanje počeli pripremati godinu dana prije, a tada nismo znali da će Nova dobiti utakmice reprezentacije. Moj jedini uvjet je bio da to bude lipanj, kako bi moji prijatelji nogometaši mogli doći na svadbu. Na kraju su stigli samo moji golmani Ivan Kelava i Matej Delač jer je Marko Pjaca morao na pregled u Juventus zbog ozlijede koljena, a Filip Krovinović zapeo je na aerodromu zbog štrajka aerodromskog osoblja - kaže Stjelja.

S Robertom Prosinečkim

Inače, nogomet i dalje igra, ali rekreativno, i to onaj mali, kao dio Reprezentacije hrvatskih sportskih novinara, koja se brončana vratila s turnira u Banskom 2015. godine.

- Izbornik nam je Nikola Lipovac koji je sve i pokrenuo, a zahvaljujući kojem jednom godišnje proživljavamo mini maturalac u državama regije, kao i u Bugarskoj, Rumunjskoj, gdje nas već turniri odvedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:48