SASVIM OSOBNO O KARIJERI I OBITELJI

'RAZMIŠLJAM O DRUGOM DJETETU, ALI PRVO BIH HTJELA IMATI VLASTITI STAN' Doris Pinčić Rogoznica iskreno o majčinstvu i egzistencijalnim strahovima

Glumica koju je poznatom učinila serija ‘Larin izbor’ i na RTL-u je angažirana u ‘Zvjezdicama’ i emisiji ‘Tri, dva, jedna - kuhaj!’, govori o povratku u kazalište, gdje će na Sceni Gorica odigrati Snjeguljicu u komediji ‘I živjele su sretno?’. Objašnjava kako ju je ispunilo prvo majčinstvo te kako su i ona i suprug honorarci.
 Neja Markicevic / CROPIX / CROPIX

Što se dogodilo s Trnoružicom, Pepeljugom, Snjeguljicom i drugim ljepoticama legendarnih dječjih bajki nakon što su srele svojeg princa na bijelom konju? Nekima se odgovor možda baš i neće svidjeti, no većinu će bez ikakve sumnje nasmijati. Redateljica Frana Marija Vranković priprema komediju “I živjele su sretno?”, čija je premijera zakazana za 2. prosinca na Sceni Gorica.

Konačno u kazalištu

Riječ je, zapravo, o nastavku jer se Vranković prije četiri godine pozabavila sudbinama već spomenutih prinčeva, točnije što se dogodilo s njima nakon one famozne rečenice “i živjeli su sretno” s kojima bajke završavaju. Kazališna priča “dana poslije” kreće s Trnoružičinom djevojačkom zabavom na kojoj će joj se pridružiti i Snjeguljica, Pepeljuga i Bezimena. Uloga Trnoružice pripala je Jeleni Hadži-Manev, Mia Krajcar je njezina vjenčana kuma Pepeljuga, Selma Mehić Bezimena, dok je Doris Pinčić Rogoznica Snjeguljica.

Za mladu Zadranku sa završenom Akademijom glume i lutkarstva u Osijeku ovo će biti prva nova kazališna uloga nakon dugo vremena. S dobrim prijateljem Robertom Kurbašom igrala je predstavu “Lutka”, koja je postavljena još 2012. u Tetaru Gavran. No zbog brojnih televizijskih obaveza, kako onih glumačkih, tako i voditeljskih, što uključuje i radio, 28-godišnja Pinčić i nije se mogla posvetiti dodatno teatru. Sveprisutno lice na malim ekranima, barem je to tako bilo sve do sredine ove godine, sada je ipak nekoliko mjeseci pauzirala od televizijskih kamera. To, naravno ne znači da je bila bez angažmana jer slušajući je vrlo brzo shvatite da joj je svaki dan doslovno krcat obvezama. Posljednja dva mjeseca, pored svakodnevnog rada na Narodnom radiju i voditeljskih gaža na raznoraznim društvenim događanjima, vrijeme provodi na probama predstave “I živjele su sretno?”.

Skriveno u bajci

'To je sve samo ne bajka. To je potpuna demistifikacija bajke, ono što bajke kao takve nameću. Još na fakultetu imali smo jedan kolegij, govorio je upravo o razgolićenju bajki. Prema toj je teoriji, primjerice, Crvenkapica bila priča o pedofiliji, a strašni vuk seksualni predator. Inače volim bajke jer imaju neke lijepe pouke, ali kada malo bolje razmislite, ima ih dosta koje su stvarno zastrašujuće. Recimo, kako vi objasnite svojem djetetu da Ivicu i Maricu roditelji šalju u šumu jer više nemaju što jesti? Ovi Disneyjevi crtići također su jako lijepi, ali su i neka vrsta zablude jer svijet zapravo tako ne funkcionira. Naime, u njima su oni zločesti jako ružni, a dobri likovi prelijepi', govori Pinčić Rogoznica. No kad stvari izokrenete, kao u slučaju ove predstave, iritantni momenti neke priče mogu postati uistinu zabavni.

Sin Donat

'Spisateljica Nina Horvat sada je napravila žensku verziju priče. Slatko je napisala što se zapravo dogodi poslije te slavne rečenice, nakon koje u stvarnosti tek počinje borba i život, kada krenu pravi problemi s kojima se neki ne mogu nositi', govori Doris. No bajke su razgolićene uz puno humora, na potpuno uvrnuti način. Uloga Snjeguljice Doris je dopala slučajno, no zbog nje ipak neće morati obojati svoju svijetlosmeđu kosu u crnu niti nositi periku, jer to uostalom u ovoj predstavi i nije presudno.

'Umjetnička ravnateljica Scene Ines Bojanić me pozvala jer je netko odustao. Na prvu sam mislila da se radi o dječjoj predstavi. A onda mi je Ines rekla da nije za klince, već za velike. Nije ni čudo da je za odrasle jer nakon što su živjele sretno, započele su svoj život gdje piju, varaju muževe i ne mogu ostati trudne', objašnjava Pinčić Rogoznica.

Njoj je osobno najdraža priča “Dama i Skitnica” te “101 Dalmatinac”, baš kao i njezinu uskoro trogodišnjem sinčiću Donatu. Ipak, Doris i njezin suprug, glazbenik Boris Rogoznica, nastoje ne izlagati previše Donata televizijskim programima.

‘Larin izbor’

'Čak i s crtićima imamo princip davati ih malo ili nikako. Kad već gleda, trudimo se da to bude ono što poznajemo, da to nisu neki u kojima se puno viče, tuče, puca. Takve izbjegavamo maksimalno. Voli 'Mašu i Medvjeda', 'Jurića' i sve sa životinjama. Od tih novih ‘Frozen’ mi je jako dobar jer glavni lik ne spašava njezin princ, već sestrinska ljubav. To je univerzalna priča o ljubavi, koja odstupa od onih stereotipnih bajki i zato mi se sviđa', zaključuje.

Razgovor vodimo u jednom od zagrebačkih kafića izvan centra grada. Za promjenu možemo ga raditi na miru, što uopće nije bilo moguće prije nekoliko godina kada je oko Doris vladala prava histerija zbog serije 'Larin izbor'. Ta sapunica bila je toliki hit da Pinčić nije mogla ni skoknuti u trgovinu a da je ne zaustavi pet, šest ljudi. Bila joj je to prva serija u karijeri, imala je glavnu ulogu i samo 22 godine. No, te dvije godine života pod ogromnom medijskom pozornošću nisu je puno izmijenile. Srećom, nije doživjela sudbinu nekih svojih kolega vršnjaka, koji su nakon jedne glavne uloge, koja ih je toliko obilježila, ponovno utonuli u anonimnost. U međuvremenu se udala i rodila, no nastavila je raditi punom parom.

'Stvarno imam sreću da sam do sada mogla birati projekte. Zapravo ne toliko birati koliko su mi sami po sebi stizali lijepi projekti. Nijedan mi nije ostavio gorak okus. Bilo je i onih koje, nažalost, nisam mogla prihvatiti, no ova predstava stigla mi je baš u pravo vrijeme. Otvoreno sam pristupila tome i drago mi je da nisam pogriješila jer je uistinu sjajna ekipa', ističe Doris.

Njezin je prelazak na RTL televiziju, s obzirom na to da je kotirala kao zvijezda Nove TV, bio jedan od najvećih televizijskih transfera. Prvo je dobila epizodnu ulogu u RTL-ovoj sapunici 'Vatre ivanjske', uslijedili su 'Horvatovi', show 'Zvjezdice' i 'Tri, dva, jedna - kuhaj!'. U tom nizu projekata pojavila se i u hvaljenom filmu Anđela Jurkasa 'Zbog tebe'.

'Ma, to sam više statirala. Nisam zato ni htjela doći na premijeru filma, jer mi je bilo neugodno davati izjave dok su drugi napravili ozbiljan posao. No radila sam još jedan projekt s Jurkasom, njegov drugi film također omnibus gdje imam glavnu ulogu. Izaći će u veljači kako sada stvari stoje. Jurkas je lud, opičen i jako zanimljiv tip i ima žicu. I mislim da sve živcira jer s nula kuna radi dobre stvari. Isto je priča o svim ženama koje je sretao u životu, on ili njegov lik, a ja sam ta prva s kojom je živio i prošao tragičnu situaciju. Vrlo teška priča o curi koja je bila pametna, bistra, ali je upala u drogu i nesretno završila', kaže Pinčić.

Mnogi su se, pak, začudili što Doris nije bilo u ovogodišnjem dramskom projektu RTL-a 'Pravoj ženi', kad su je već toliko u početku na toj komercijalnoj televiziji forsirali.

Riješila se pelena

'Zajedno smo se složili da bi bilo pametno da pet, šest mjeseci izbivam s malih ekrana, kako ne bih dosadila publici. To su neke prirodne zakonitosti tog posla. Čekaju me zanimljiva jesen i zima, ali za sada ne smijem još ništa otkriti', odgovara.

Međutim, koliko god radila, glavna okosnica njezina života je sinčić Donat.

'Sad je to već jedna sasvim druga priča. Riješili smo se pelena, a kad idemo u park, ne moramo više nositi cijelu prtljagu pa je puno lakše. Donat je propričao, ima već svoje viđenje stvari, karakter mu je potpuno došao do izražaja i jako lijepo prihvaća vrtić. Prošle godine toliko je znao plakati kada bih ga dovela u vrtić da bih ja nastavila liti suze kada bih ga tamo ostavljala. Par puta sam vidjela još neke mame da im se to isto događa. A danas, na ‘Donate, hoćeš li poljubiti mamu?’ dobijem odgovor ‘baj mama’. I da budem iskrena, ne znam što mi je gore, iako mi tete govore da je to normalno. No, i dalje je velika maza, jako je nježan, osjećajan, što može značiti da će i on biti umjetnik. A ne znam koliko je to dobro da bude kao mama i tata, nadamo se da će se uvrgnuti na bake koje se obje bave računovodstvom', uz smijeh će Pinčić. Nije neobično da glumica tako promišlja jer i ona i njezin suprug Boris su slobodnjaci. Upravo zbog toga, iako žele drugo dijete, pomalo to i odgađaju.

Opušten roditelj

'Razmišljamo o drugom djetetu, naravno. I stvarno bih ga rado htjela, ali bih željela da riješimo prvo stan. Htjela bih da drugo dijete imamo u svojem stanu. Evo, to mi je želja, s obzirom na to da smo i suprug i ja oboje honorarci. A to znači da kada odem na porodiljni nemam nikakvih primanja. I prvi put smo se tako organizirali, ali bih htjela da drugi put ipak bude malo lakše. Prvi put smo toliko željeli dijete, sada, odmah, ali bih željela da se sada ne moram vratiti na posao odmah. Htjela bih biti godinu dana sa svojom bebom. To mi je velika želja', iskreno će Doris. Kako su se i Boris i ona već uigrali kao roditelji, s te strane nema problema. Više ne jure u bolnicu čim Donatu naraste temperatura na 37,5, gledajući kako se doktori križaju zbog mladih, izbezumljenih roditelja.

'Sada bih bila puno opuštenija. Nekad kada gledam Donata tako sam sretna što sam mama, mene to ispunjava. Obožavam posao koji radim i vrlo sam zahvalna što imam toliko posla, ali mislim da bez djeteta ne bih bila potpuna. Ne mislim da to vrijedi za sve žene, ali u mojem slučaju je to tako. Za mene je osobno bilo beskrajno važno da se realiziram kao majka. Majčinstvo mi je dalo dodatnu snagu i želju za borbu i, znate, kada stanem uz svog sina, imam osjećaj da sjajim', rekla je na kraju Doris Pinčić Rogoznica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:16