ROĐENDAN

RTL U KLOVIĆEVIM DVORIMA PROSLAVIO 15 GODINA OD POKRETANJA Na veliku proslavu uz novog i starog šefa došla politička, poduzetnička i estradna krema

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Nakon pet godina, koliko je bio na čelu RTL-a Hrvatska, Henning Tewes odlazi s te komercijalne televizije. Njega će na mjestu predsjednika Uprave 1. srpnja ove godine naslijediti Marc Puškarić, 47-godišnjak hrvatskih korijena. Puškarić je do sada vodio korporativni centar Bertelsmanna u Brazilu i bio je direktor Bertelsmann Brazil Investmentsa, a Tewes je dobio poziciju šefa operativnog sektora programskih poslova u Mediengruppe RTL Deutschland.

Međunarodno iskustvo i osobni afinitet prema Hrvatskoj očito su bili presudni da nakon 15 godina postojanja na ovom tržištu RTL prvi put dobije predsjednika Uprave hrvatskih korijena. Rođen je u Njemačkoj, a otac mu je iz mjesta Vrata pokraj Fužina u Gorskom kotaru. Koliko smo čuli s RTL-a, prilično dobro govori hrvatski, no kako je dugo živio i radio u Brazilu, u njegovu se govoru osjeća se i melodioznost portugalskog.

Pravni poslovi

Rođen je 1972. godine, a 2001. započeo je svoju profesionalnu karijeru u Bertelsmannu kao korporativni pravni savjetnik. Od 2007. do 2015. godine bio je viši potpredsjednik Bertelsmanna zadužen za korporativne pravne poslove, gdje je bio odgovoran za savjetovanje pri akvizicijama i pripajanjima, kao i operativnim transakcijama u SAD-u, Latinskoj Americi, Europi i Aziji, te razvoju korporativnih investicijskih planova u Indiji i Brazilu.

Proslava

RTL je novog šefa dobio taman uoči velike proslave svojeg 15. rođendana, koja je održana u ponedjeljak navečer u Klovićevim dvorima, uz prisutnost novog i dosadašnjeg predsjednika Uprave, niza voditeljskih zvijezda te poznatih osoba iz javnog, poslovnog i političkog života. Proslavi je prisustvovala i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, a za svirku je bio zadužen Maksim Mrvica.

- Ja najviše gledam te serije razne, nekakve kriminalisitčke CSI-jeve, tako da to nekako navečer gledam za opuštanje, kazala je, kako prenosi RTL, Martina Dalić, bivša potpredsjednica Vlade.

- Ja najviše volim gledati RTL 2, volim se opustiti kad dođem doma pa pogledam Teoriju velikog praska, Modernu obitelj, ali naravno, pogledam i ono što je informativno, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

- Svakako bih pohvalio vaše praćenje rukometa jer sam i sam rukometaš, kazao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

- Ono što ja najviše pratim je RTL Direkt. Ipak od svih emisija, izjavio je šef SDP-a Davor Bernardić.

- Gledam apsolutno Direkt i to je nekakvo obavezno štivo, rekao je glazbenik Petar Grašo.

FOTOGALERIJA: Proslava 15 godina od pokretanja RTL Televizije u Klovićevim dvorima

S emitiranjem je RTL započeo 30. travnja 2004., kao velika senzacija. HTV je tada bio neprijeporni vladar na televizijskom tržištu bez pravog konkurenta, pa kad je koncesija njegova tadašnjeg Trećeg programa pripala jednoj tako velikoj i moćnoj europskoj medijskoj grupaciji poput RTL Grupe, mnogi su očekivali trenutačni potres i preslagivanje moći u Hrvatskoj.

Do toga, međutim, nije došlo jer su, prvo, krenuli pred kraj televizijske sezone pa su s pravim adutima (poput showa Big Brother) tek kretali najesen, a drugo, malo su podcijenili hrvatske gledatelje, koji su davnih dana imali prilike gledati američke serije poput “Dadilje” koju su im sada nudili i na RTL-u.

Nakon svih uspona i padova, RTL je danas izrastao iz jednog kanala u medijsku kompaniju s tri besplatna kanala - RTL, RTL2 i RTL Kockica, s tri kabelska kanala - RTL Living, Crime i Passion, s platformom RTL Play, glazbenim izdavaštvom i kanalom za Hrvate koji žive u dijaspori (RTL Croatia World).

Hladni pogon

Od lica poznatih javnosti, onih voditeljskih, novinarskih i uredničkih, od samih početaka tu su Tomislav Jelinčić, Ana Brdarić Boljat te Filip Brkić. Može se reći da se iste godine RTL-u pridružila i Antonija Blaće, koja je pravo dijete te televizije. Tamo je stigla zahvaljujući prvoj sezoni “Big Brothera” kao natjecateljica, a danas je zaštitno voditeljsko lice svih velikih projekata.

Kako su na RTL-u počeli raditi kao doslovno “klinci”, u ovih 15 godina svi su se vjenčali te zasnovali obitelji pa su zajedno bogatiji za sedmero djece. Tu predvodi Tomislav Jelinčić, koji kroz smijeh kaže da je dulje u “braku” s RTL-om nego sa suprugom Ivanom, s kojom je dobio čak četvero djece.

- Sjećam se tih dana kada smo trebali krenuti jer čekali smo ga tako nestrpljivo - dva smo mjeseca bili u hladnom pogonu, dakle radili smo i pripremali se, samo što se to nigdje nije emitiralo - prisjeća se Jelinčić. Puno je trenutaka koje pamti u tih 15 godina, a među ostalim izdvaja sučeljavanje predsjedničkih kandidata Stipe Mesića i Jadranke Kosor (kada je postavljeno ono slavno pitanje što bi učinili da susretnu generala Antu Gotovinu, koji je tada bio u bijegu).

Za predsjedničko sučeljavanje, samo nekoliko godina kasnije, kada su se natjecali Ivo Josipović, Milan Bandić i drugi, odlučila se i Ana Brdarić-Boljat.

Pritisak javnosti

- Bilo mi je to nevjerojatno iskustvo jer smo sučeljavanje radili ispred kina Europa, pred ‘živom’ publikom - odgovara. Drugo što će izdvojiti bio je SP u rukometu 2009. koji je RTL “preoteo” HTV-u i zbog čega su na kraju pale i ostavke na javnoj televiziji. No, toj konkurentskoj borbi i novom omjeru snaga, posebno kada su sportska prava u pitanju, prethodio je nekoliko godina prije i moment kada je RTL uspio kupiti prava i na kvalifikacijske utakmice naše nogometne reprezentacije izvan Hrvatske.

- Pritisak javnosti na nas bio je strašan jer svi su bili naviknuti da utakmice ‘vatrenih’ radi HTV. Hrvatska je igrala u Göteborgu, Srna je zabio gol Švedskoj, a mene je, kad sam se vratio kući, dočekala naslovnica Jutarnjeg na kojoj je pisalo RTL - Hrvatska 1:0. Čak mi je i Božo Sušec poslije čestitao - ispričao je Filip Brkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 09:57