PRVOSTUPANJSKA ODLUKA

SEVERINA vs. MILAN: BITKA ZA SKRBNIŠTVO NAD SINOM Sud odbio Milana koji je tražio da Aleksandar bude tjedan dana kod njega pa tjedan kod majke

 
Ilustracija
 Bruno Konjević / Hanza Media

Prvostupanjskom presudom Općinskoga građanskog suda u Zagrebu odbijen je zahtjev Milana Popovića, oca Severinina sina Aleksandra, u kojemu je tražio da se susreti i druženja s maloljetnim sinom (dječak će 20. veljače napuniti šest godina) održavaju na način da dijete prvi i treći tjedan u mjesecu, u kontinuitetu od ponedjeljka u 10 sati do nedjelje u 20 sati, boravi s njim, piše Slobodna Dalmacija.

Popović je u svojemu zahtjevu od suda zatražio i da njegov stariji sin (ljetos je postao drugi put otac maloga Milana, rođenog u vezi s beogradskom studenticom Bojanom) svaki pravoslavni Badnjak i Božić provodi s njim, kao i svaki katolički Badnjak i Božić s majkom, te da tjedan dana zimi boravi u njegovu društvu, i to od 1. do 7. veljače svake godine. Sedam dana kod mame, sedam kod tate, na prvome stupnju nije prošlo – na rješenje se, naravno, Popović može žaliti, a o žalbi će odlučivati Županijski sud.

Dijete oca redovito viđa

"Nijednom odredbom Obiteljskog zakona nije predviđena mogućnost da se životno vrijeme djeteta dijeli na jednake dijelove. Zahtjev oca da dijete živi pola vremena s njim, a pola s majkom ne predstavlja zahtjev za izmjenu susreta i druženja, već zahtjev za izmjenu odluke s kojim će roditeljem dijete živjeti, a o tome se vodi parnični postupak.

Odredbe Obiteljskog zakona, koje se primjenjuju u ovoj pravnoj stvari, ne dopuštaju mogućnosti donošenja odluke temeljem koje bi dijete živjelo pola vremena s jednim, a pola s drugim roditeljem", stoji, među ostalim, u obrazloženju presude sutkinje Marine Parać Garme, koja je u rješenju, kako doznaje Slobodna, navela i da "dijete oca redovito viđa i provodi s njim vrijeme, zbog čega sud smatra da nisu ispunjene zakonske pretpostavke da se prethodno određeni susreti i druženja mijenjaju na način da se izmijeni odluka s kojim roditeljem dijete živi".

Prošloga je ljeta, podsjetimo, Županijski sud u Splitu ukinuo privremenu mjeru Verice Nikić, sutkinje Općinskoga građanskog suda u Zagrebu, kojom je bilo određeno da mali Aleksandar treba provoditi podjednako vrijeme s majkom i ocem. Županijski sud u Splitu tada je prihvatio žalbu Severine Kojić, predmet je vraćen Općinskom građanskom sudu u Zagrebu na daljnje postupanje, na kojemu je prekjučer održano zadnje ročište na temelju Popovićeva zahtjeva da mali Aleksandar ubuduće živi s njim (riječ je o drugom postupku koji Milan vodi protiv Severine na istome sudu u Zagrebu).

Na splitskom sudu ljetos nisu željeli potvrditi privremenu mjeru sutkinje Nikić upravo zbog djetetova interesa, istodobno ne dovodeći u pitanje nepristranost Općinskoga građanskog suda u Zagrebu, na kojemu je u tijeku postupak prema tužbi Milana Popovića kojim se odlučuje o izmjeni prvotne odluke da njegov sin živi s majkom.

Neovršiv nalog

U aktualnoj prvostupanjskoj presudi Općinskoga građanskog suda u Zagrebu odbijen je i zahtjev predlagatelja Milana Popovića da se roditeljima naloži da roditeljsku skrb nad maloljetnim Aleksandrom obavljaju sporazumno, zajednički i ravnopravno na način da se obvezuju prihvatiti i poštovati međusobne razlike i pristupe odgoju djeteta, te da se međusobno dogovaraju o odgojnim metodama i prihvaćaju sugestije drugoga roditelja vezane uz sinovljev odgoj, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, i to prvenstveno zato što bi takav nalog roditeljima bio neovršiv, piše Slobodna.

Sud, navodi se u presudi, roditeljima ne može naložiti postizanje sporazuma, međusobno poštovanje i dogovaranje, jer za takvo što ne postoji zakonska osnova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:10