JEDAN OD ČETIRI TENORA

SJAJNI MLADI PJEVAČ FILIP HOZJAK 'Osim Sandre Bagarić, moram zavesti i publiku, a to je teško. Lakše bi mi bilo da sam nekoliko godina stariji'

 
Filip Hozjak
 Marko Todorov / CROPIX

Kad je Ivan Đani Šegina u “Grofici Marici” 50-ih godina prošlog stoljeća pjevao “Ja sam nekoć bio čardaš kavalir”, pjesmu Tassila u Kalmanovoj opereti, sjećanja zagrebačka kažu da su ružice letjele u zrak na Kaptolu. Danas je uloga zavodnika, koji je cijeli život bio serijski ženskar dok nije upoznao groficu Maricu i zaljubio se u nju na prvi pogled, na premijeri 23. studenoga pripala mladom tenoru Filipu Hozjaku (28). Dojučerašnjem zboristu osječkog HNK s nekoliko solističkih uloga u karijeri, članu “4 tenora” i pjevaču koji nakon alternacijske uloge Isusa u “Jesus Christ Superstaru” silno želi ući u Komedijin pjevački ansambl.

- Uloga Tasilla u “Grofici Marici” zahtjevna je pjevački i glumački. Redatelj Prohić nas je upozorio da je to dramski komad i jedna od najtežih opereta. Odrastao sam u Prelogu, blizu granice s Mađarskom, i čardaš mi nije stran, ali zato što bliže ćutim Mađarsku nije mi bilo jednostavnije - kaže mladi tenor koji je solo pjevanje studirao u Grazu i Osijeku.

Kartaš i zavodnik

Od prethodnika u ulozi Tasilla poznata mu je snimka podjele s Miljenkom Đuranom.

- Kad u naslovnoj ulozi imate kolegicu Sandru Bagarić, sopranisticu koja predstavom slavi 25. godina rada, posao je svakako lakši u pjevačkom i glumačkom utjelovljenju lika koji je kartao i pio i u mladosti sve proživio. A zbog kocke je na kraju morao sve prodati i zaposliti se kao upravitelj grofičina imanja - ističe Hozjak koji nema baš mnogo iskustva u glumačko-muzičkom teatru.

Zagreb, 191119.
Kazaliste Komedija.
Filip Hozjak, pjevac u Grofici Marici. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Filip Hozjak

- Da, nedostaje mi nekoliko godina za ulogu zavodnika. Naravno, uputa je da, uz groficu, zavedem i publiku, a to je teško. Nismo, nažalost, više u vremenu u kojem je cvijeće padalo na pozornicu. Ne tražim grudnjake iz publike na sceni, ali svaki ću kompliment, pa i kritiku, prihvatiti - dodaje Hozjak.

35 koncerata

Zaposlenje u Komediji njegova je javna želja, ali ne zna hoće li se obistiniti.

- Vidim se u Komediji, opereta i mjuzikl su moj žanr, premda je mojim roditeljima, kad uđu u teatar, fascinantno koliko je kafić blizu ulazu na scenu. Za pjevače i glumce to je, međutim, olakotna okolnost, prostor zbližavanja je dvostruki i veća je mogućnost da funkcioniramo kao tim. Kafić jest blizu, ali tko pjeva zlo ne misli - poentira pjevač koji je s “4 tenora”, u kojima je zamijenio Marka Škugora, održao 35 koncerata po Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj. Od toga, na ljetnoj turneji imali su 15 koncerata, odnosno za vrućih dana svaki su treći, četvrti dan bili na putovanju.

Sibenik, 180819.
Trg Republike Hrvatske
Odrzana druga vecer 22. festivala Dalmatinske sansone Sibenik 2019, vecer novih skladbi
Na fotografiji:  4 Tenora pobjednici
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipaničev / CROPIX
4 Tenora

Nikoga na zvoniku

- Od ljetnih pozornica, u najljepšem sjećanju ostao mi je Šibenik gdje smo pjesmom ‘Brod bez imena’ osvojili nagradu publike na festivalu dalmatinske šansone. Na istom sam festivalu prethodno nastupao solo i u duetu s Vlatkom Burić iz Komedije. Cijene me u Šibeniku, nitko me nije, kad sam došao s Tenorima, pitao gdje je Marko Škugor. Na Šalati smo u rujnu imali koncert na kojem je bilo četiri tisuće ljudi, tu su bili Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije i gosti Radojka Šverko i Goran Karan. U mom rodnom Prelogu od pet tisuća stanovnika, na trgu je bilo 3,5 tisuća ljudi. Svugdje su se uvukli, jedino na zvoniku crkve nije bilo nikoga - smije se Hozjak.

Idući koncert “4 tenora” bit će 5. prosinca u Osijeku, u maloj dvorani Gradski vrt, za 1500 ljudi. Koncert je humanitarnog karaktera, novac se prikuplja za centar koji se bavi osobama starijima od 21 godinu s intelektualnim teškoćama.

Zagreb, 190319.
Proba rock opere Jesus Christ Superstar u kazalistu Komedija.
Na fotografiji: Djani Stipanicev i Filip Hozjak.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Proba rock opere 'Jesus Christ Superstar': Đani Stipaničev i Filip Hozjak

Omiljene pjesme

- Naš je repertoar takozvani crossover, spoj popa, šansone, operne arije i napolitanske i talijanske kancone. Koncertom na Šalati uveli smo u repertoar nekoliko novih skladbi: ‘Delilah’, ‘Non ti scordar di me’, ‘Il mondo’... Moja je osobna želja da još pjevamo Cohenov ‘Hallelujah’ i ‘Amazing Grace’. Kad se pjeva neka dalmatinska pjesma, Međimurcu ponekad problem zna biti izgovor, ali me dečki na vrijeme upozore. Đanija sam, recimo, nedavno pitao što je to cesarica - priča pjevač koji živi u Prelogu i Zagrebu, bavi se odbojkom, nogometom, teretanom. Karta, svira, gitaru, voli fotografirati.

Je li Hozjak omiljeni tenor među četvoricom kod ženske publike?

- Svakome je lijepo primiti kompliment, sva četvorica dosta vremena ulažemo da bolje izgledamo na stageu. Primamo poruke obožavatelja na Facebooku i onih koje bi se htjele dopisivati, ali mi za to nemamo vremena. Primim i pokoji pristojan prijedlog za privatni susret, a pišu žene od 20 do 60 godina. Većinom nas prati ženska publika, ne znam da li zbog stasa ili glasa. Peco i Đani su najsimpatičniji damama. Peco je najglasniji, a Đani najsigurniji u sebe, ima gard. Vlado i ja smo promatrači i zapisničari. Đanija inače zovem ‘il padre’ jer mi je u kazalištu uvijek bio uzor - otkrio je Hozjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:27