NASTUPI

ŠTO SE DOGAĐA SA SEVERINOM? Nekoliko joj je koncerata otkazano, nastupa manje no ikad: 'To je sigurno posljedica razlaza s Tomicom...'

U trendu su ekskluzivni prostori i festivalski nastupi diljem regije, a tvrđave su apsolutni hit sezone. Za većinu koncerata ulaznice planu u tren. Problem je ćudljivo vrijeme, zbog kojeg se otkazuju nastupi
 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Dok za većinu nas ljetna sezona znači planiranje godišnjih odmora i opuštanje od posla i obaveza, za većinu domaće glazbene scene pravi posao s dolaskom ljeta tek počinje, a umjesto na plaže ili u seoskoj idili većinu vremena provode na cesti, putujući od gaže do gaže.

I dok su prijašnja ljeta uglavnom bila rezervirana za nastupe po klubovima ili pak na feštama, posljednjih par godina, tvrde dobri poznavatelji estradnih događanja, sve su popularniji veliki koncerti na atraktivnim lokacijama, stadionima, ljetnim pozornicama.

Preporod

Usto, svoj veliki preporod doživjeli su i festivali, koji su diljem zemlje sve posjećeniji, a u svom programu imaju najpoznatija domaća glazbena imena. Ako se gledaju upravo veliki nastupi, predvodnik je liste omiljeni splitski glazbenik Petar Grašo, kojem je ljeto itekako radno. Danas nastupa na Ljetnoj pozornici u Opatiji, 12. kolovoza čeka ga Ljetno kino u Makarskoj, a tri dana kasnije održat će koncert u dubrovačkoj tvrđavi Revelin, gdje nastupa i 16. kolovoza.

Jedna od najljepših pozornica na Jadranu, šibenska tvrđava sv. Mihovila, Grašu će ugostiti dva dana zaredom, 23. i 24. kolovoza. Grašo je veliki koncert imao i u svom rodnom Splitu u sklopu prve festivalske večeri Splitskog festivala, a u svibnju je oduševio Zagreb na Trgu bana Jelačića, na velikom koncertu na kojem ga ni kiša nije omela.

- Do kraja ljeta čeka nas više od 20 velikih koncerata. Nabrojit ću samo neke: dva dana nastupamo na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila, dva dana u Revelinu u Dubrovniku, zatim slijede Makarska, Opatija, Medulin... Moja ekipa i ja ne stajemo ni s krajem ljeta jer nas i do kraja godine čeka još mnogo velikih koncerata. Između ostalih, tu je i nastup u Areni u Ljubljani, koji me posebno raduje jer u tom prostoru dosad još nisam nastupio - ispričao je Grašo.

CROPIX
Petar Grašo, Jasnko Houra (Prljavo kazalište) i Jelena Rozga

Kilometre i kilometre proći će i Prljavo kazalište, koji su dosad odradili 20-ak ljetnih koncerata, a uz Petra Grašu i Massima već sutra nastupaju u sklopu Adria Summer Festivala u Medulinu. Fantastičan koncert imali su 9. lipnja na splitskom Poljudu, a od većih ljetnih nastupa treba izdvojiti i onaj 31. srpnja u murterskoj uvali Čigrađa u sklopu Murterskog lita. Sve je to uvod u spektakl koji 18. listopada spremaju za Arenu Zagreb.

Tony Cetinski također neumorno nastupa u sklopu svoje turneje #samoljubav, a njegov današnji i sutrašnji koncert na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila rasprodani su. Na prepunom beogradskom stadionu Tašmajdan nastupio je 22. lipnja, a oduševio je publiku i na 30. Plavoj Laguni na otvorenju ATP turnira u Umagu 13. srpnja.

Primjer drugima

Klapa Intrade 15. lipnja pod zvjezdanim je nebom nastupila na zagrebačkoj Šalati, a sutra će biti zvijezde kulturno-gastronomske manifestacije Za poljičkim stolom u splitskoj Podstrani. Nastupali su na Splitskom festivalu, a 12. srpnja bili su u Rijeci na Noći riječkih trgova. Intrade su pravi primjer za tezu o procvatu festivala jer su gotovo svakog dana gosti neke od ljetnih manifestacija. Idući veliki koncert čeka ih 2. kolovoza u Čakovcu na velikoj pozornici na Porcijunkulovu. Po pitanju većih nastupa dobro stoji i Parni valjak, koji nastupaju 24. srpnja u Trogiru na Kuli Kamerlengo, a 14. rujna svirat će na šibenskom Sv. Mihovilu.

Jelena Rozga također će natući poveću kilometražu po čitavoj regiji; koncerte ima gotovo svakodnevno, a među većim joj je nastupima onaj 30. srpnja na čakovečkom Porcijunkulovu, 3. kolovoza je u Sloveniji na Pomurskom poletnom festivalu, 16. kolovoza pjeva u Crnoj Gori na Ljetu sa zvijezdama, a 23. kolovoza na Belgrade Music Weeku. Dobro stoje i Goran Bare, Massimo, Urban, Rundek, ali i sva jača imena domaće estrade. A ako pitate poznavatelje domaće scene, najveća gubitnica ovog ljeta jedna je od naših najvećih zvijezda - Severina.

Osim što joj se novi album ne prodaje najbolje, nekoliko joj je koncerata otkazano, a nastupa manje no ikad. Neki to tumače i prekidom dugogodišnje suradnje s menadžerom Tomicom Petrovićem, što se odrazilo na njenu karijeru. Kad su nastupi u pitanju, otegotna je okolnost ovog ljeta nestabilno vrijeme, pa se zbog kiše, ali i radi sigurnosti izvođača i opreme, otkazuje dosta koncerata na otvorenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:56