ZLATKO TURKALJ

Tony Cetinski, Neno Belan i Jacques Houdek pjevaju Dinu Dvornika

    AUTOR:
    • Klara Rožman

  • OBJAVLJENO:
  • 14.07.2018. u 15:00

‘Zimzeleno a novo’ glazbena je akcija Croatia Recordsa i emisije ‘Music Pub’ Zlatka Turkalja Turkyja koja se emitira na Drugom programu Hrvatskog radija. Cilj akcije je očuvanje hrvatske glazbene kulture, a prvi projekt posvećen je pokojnom hrvatskom kralju funka.

Dino se ponašao kao svojevrsni model za sve nas oko njega. Nekada je sve to bilo puno zdravije, a mi smo glazbu shvaćali jako ozbiljno. On se pronašao u plesnoj glazbi, ja u čvršćoj. Nismo miješali kruške i jabuke, članovi grupa bili su vjerni i nismo svaštarili u šest ili sedam bendova. Zato sam i rekao Dinu: Pjesmu ‘Zašto praviš slona od mene’ sam ti napravio jer si mi prijatelj i nemoj me puno spominjati jer ubit će me moji i reći će da sam izdajica.

Edukacija mladih

To je stvarno nama tako izgledalo iz te perspektive - kaže Zlatan Stipišić Gibonni, jedan u nizu naših renomiranih glazbenika koji se spremno uključio u “Zimzeleno, a novo”, glazbenu akciju Croatia Recordsa i emisije “Music Pub” Zlatka Turkalja Turkija koja se emitira na Drugom programu Hrvatskog radija.

Cilj ove glazbene akcije, u kojoj su dosad realizirana tri long play izdanja i dvostruki CD, očuvanje je hrvatske glazbene kulture predstavljanjem važnih autora i pjesama mlađim generacijama. Objavljivanjem originalnih snimki te njihovih obrada u akustičnim verzijama i u interpretaciji mlađih glazbenika želi se podsjetiti na antologijske glazbene materijale koji su u vrijeme nastanka bili korak ispred vremena i obilježili glazbenu produkciju šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća te ih vratiti u radijske i televizijske programe.

Serijal emisija

Album “Dino Dvornik, Zimzeleno a novo - Specijal” podsjetnik je na rad kralja funka Dinu Dvornika i njegov utjecaj na mnoge glazbenike. Nove verzije pjesama koje se nalaze na ovom albumu snimljene su za seriju od osam glazbeno dokumentarnih emisija o Dini Dvorniku, koje su bile emitirane u travnju i svibnju 2018. na Drugom programu Hrvatskoga radija. Riječ je o dokumentarnim emisijama u kojima je prvi put u domaćem radijskom programu, s odmakom od deset, dvadeset pa i trideset godina, predstavljen rad jednog glazbenika, i to okupljanjem svih važnih čimbenika u nastajanju i snimanju njegovih glazbenih djela.

Konkretno o suradnji s Dinom, atmosferom u kojoj su snimani njegovi albumi, pričom o tome kako su nastali neki od njegovih najvećih hitova, životnoj krizi, razočaranju i očekivanjima, iskrenom životu za glazbu i pozornicu, jedinstvenom osjećaju za ritam, osebujnoj interpretaciji, o značenju slatkog i kiselog načina sviranja, kao i mnoge dosad nepoznate detalje u serijalu su otkrili Danijela Dvornik, Gibonni, Dragan Lukić Šegedin, Neno Belan, Davor Gobac, Ivana Banfić, Vanda Winter, Josipa Lisac, Alka Vuica, Predrag Martinjak Peggy, Željko Banić, Nenad Vilović, Mladen Baučić, Meri Jaman, Anita Valo, Mario Huljev, Darko Bakić, Damir Šomen, Gojko Tomljanović, Dejan Orešković, Silvijo Pasarić, Alan Svetopetrić i Tony Cetinski.

- Ovaj serijal nastao je jer sam želio u potpunosti predstaviti Dinov glazbeni talent i izvanserijski osjećaj za ritam, i to kroz nikad ispričane priče i glazbene primjere, demo snimke, nastajanja njegovih najvećih hitova... Jedan od glavnih motiva bio mi je i taj što Dino za života kao autor, pjevač i producent nije dobio sva ona priznanja i status koji je zaslužio već nakon objavljivanja prva dva albuma. Koliko je puno toga odličnog napravio, najbolje pokazuje podatak kako je i danas njegova glazba neizostavni dio radijskih programa - kaže Zlatko Turkalj Turki.

Josipa Lisac

Legendarni glazbeni urednik veliki je promotor domaće glazbe, za svoj rad višestruko je nagrađivan, a posljednju nagradu dobio je krajem lipnja na 58. Splitskom festivalu gdje mu je uručeno priznanje za praćenje Festivala posljednjih 30 godina. Zahvaljujući profesionalnom i poštenom radu, Turkiju su se bez problema odazvali mnogi naši najpoznatiji glazbenici, podijelivši u radijskom eteru svoja sjećanja na Dinu Dvornika.

- Kada je bio na pozornici, bio je poput ribe u moru. To mu je bila prirodna sredina i ta vibra nas je i povezala jer smo imali iskren odnos prema glazbi. Dino je bio i izvrstan pjevač, uvijek precizan, i to je uživo zvučalo kao što je bilo snimljeno na ploči - ispričao je Turkiju Neno Belan.

Josipa Lisac prisjetila se kako je pokojni Karlo Metikoš, nakon što je prvi put čuo Dvornikovu glazbu, rekao: “Napokon je došao pravi glazbenik”.

Danijela Dvornik

- I ja sam imao privilegij da Dino često gostuje u mojim emisijama u kojima je promovirao svoje pjesme. Bilo je i razdoblja kada se do njega nije baš lako moglo doći ili s njim precizirati i dogovoriti gostovanje. U tim situacijama uvijek mi je pomagala Danijela Dvornik koja je i u ovom radijskom serijalu imala važnu ulogu. Jedan od zanimljivih detalja iz njegova života, koji nam je ispričala Danijela, onaj je kada je nakon objavljivanja albuma ‘Priroda i društvo’ bio zaboravljen od medija i otpisan od glazbenih institucija.

Ipak, skupio je snagu i u najvećoj krizi uspio se vratio u sam vrh interesa snimivši ‘Afriku’, jednu od svojih najboljih pjesama. Premda su Dvornikove pjesme u vrijeme nastanka bile korak ispred tadašnje domaće produkcije, u svakoj od emisija predstavljena je jedna od novih verzija pjesama koje je proslavio Dino.

To je u ovom projektu bio poseban izazov i ovom prilikom zahvaljujem svim producentima, pjevačima i glazbenicima koji su uključeni u ovaj projekt. Imamo sjajne pjesme koje je ostavio Dino, ali i odlične nove verzije koje su snimili: Jacques Houdek, Tony Cetinski, Neno Belan i Antonela Doko, Buđenje, Protokool i Matija Dedić, Bang Bang i Ervin Baučić, Mario Huljev, Eni Jurišić i Vjekoslav Ključarić, Noa i Vanda Winter - kaže Turki koji napominje da će dvostruki vinyl “Zimzeleno a novo - Specijal”, na kojem će biti objavljeno osam originalnih snimaka Dine Dvornika, osam novih verzija i jedna dosad neobjavljena snimka, biti predstavljen u kolovozu.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo