BORKO PERIĆ

U SERIJI 'NA GRANICI' IGRA GLUMCA KAKAV SAM U STVARNOSTI NIJE 'Najviše volim igrati beskrajno simpatične luđake'

Borko Perić
 Goran Šebelić / CROPIX

Glumac Borko Perić pojavio se u seriji Nove TV “Na granici” kao Toni Kralj. Toni Kralj je lik iz serije u seriji. On je glumac, junak dnevne serije “Saziv ljubavi” koju mještani Lokvice rado gledaju.

Popularan je, žene ga vole, ali on se želi dokazati kao ozbiljan glumac i žarko želi ulogu u kriminalističkoj američkoj seriji, što užasava njegova agenta koji ne vjeruje da je Toni dovoljno talentiran.

Više postrani

Da bi se što bolje pripremio za audiciju i ulogu policajca na meksičkoj granici, dolazi upravo u Lokvicu. Policijska postaja Lokvica mora ga primiti da bi poboljšala svoj imidž.

Toni je pozitivac, zabavan je i šarmantan, ali ima problem s egom i potrebu da se svima svidi. Fasciniran je Markom, prema kojem želi raditi svoju ulogu, pa ga prati i “skida”.

Koliko je Borku Periću autoironična ili ironična uloga Kralja, budući da ona nije njegov osobni slučaj? Perić osobno nije glumac s puno iskustva u popularnim serijama, niti onaj koji otvoreno hoće u američku seriju. Kazališni je glumac i redatelj koji je sada ušao u seriju “Na granici”.

- Nikada svoj posao ne gledam kao nešto što se radi zbog neke popularnosti. Dapače, više volim biti postrani i ne u nekom centru pozornosti u privatnom životu. No, televizijski medij donosi i tu komponentu. Popularnost nije jedan od kriterija zbog kojeg prihvaćam neki posao. Volim raditi i biti dio projekata u kojima imam priliku usavršavati se i naučiti nešto novo. Mogu reći da sam oduševljen ekipom serije “Na granici”. Njihova profesionalnost, pripremljenost i kondicija je vrhunska. Svaka im čast. Sretan sam što sam proveo s njima na setu neko vrijeme - kaže Borko Perić.

Prezime Kralj

Lik prezimena Kralj ponavlja se u njegovim angažmanima. Kralj je i neoustaša, profesor i transvestit iz predstave “Ustav RH” u Kerempuhu...

- Naravno da je to slučajnost. Uloga Vjeke Kralja u predstavi ‘Ustav RH’, koju još igramo u mojem matičnom kazalištu SK Kerempuh, i uloga Tonija Kralja nemaju nikakvih dodirnih točaka osim prezimena. No, svakako obojica pripadaju u meni draže likove koje sam igrao. Svaki je na svoj način lud i beskrajno simpatičan - kaže.

I ime Toni se ponavlja, sada je Toni, a bio je Tonino, što je bila njegova odlična uloga iz filma “Osmi povjerenik”.

- Hvala, Tonino je uloga koja se tako rijetko glumcu dogodi u današnje vrijeme. Izrazito sam sretan i zahvalan što sam imao priliku igrati taj Baretićev lik. Veliko zadovoljstvo bilo je biti dio takve ekipe na čelu s redateljem Ivanom Salajem koji me je vidio u toj ulozi - govori glumac, čijem je liku u seriji uzor lik policajca kojeg igra kolega mu iz kazališta Komedija Filip Juričić.

- Filip Juričić je kolega s kojim sam studirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Znamo se, dakle, od davnih dana. Bilo mi je drago da smo opet zajedno u nekom projektu jer nemam često priliku raditi sa svojom klasom. U Kerempuhu nas je nekolicina iz klase, Csilla Barath Bastaić, Jerko Marčić i Marko Makovičić - nabraja stare znance.

U tijeku je produkcija filma “Divljaci” Darija Lonjaka, u kojem Borko Perić ima ulogu. Ističe da je riječ o odličnom scenariju. Radnja prati tri lika koja se odluče na pljačku, no ona krene po zlu i ne kako su planirali.

- Duhoviti likovi u ludim situacijama koje postaju sve luđe i nimalo bezazlene. Dario Lonjak je fantastičan mladi redatelj s kojim je bio užitak raditi. A moji kolege Alen Liverić i Branko Janković su glumci kakve samo možeš poželjeti i s kojima bih uvijek želio raditi ili ih gledati u filmovima, serijama i kazalištu - nastavlja glumac, koji se ove sezone u kazalištu nastavlja suradnju s redateljem Vinkom Brešanom, i to u predstavi “Pukovnik ptica”.

- Da, moja i Vinkova suradnja u Kerempuhu je već tradicija. Mislim da će nam ovo biti četvrta predstava. Ujedno i četvrta predstava po tekstu vrhunskog bugarskog dramatičara Hriste Bojčeva. Brešan je redatelj širokog spektra, koji podjednako razumije kazalište i film. Zbog toga je zadovoljstvo raditi i biti dio njegovih predstava. Sam tekst je predivan, veselim se probama koje nam počinju uskoro i nadam se da ćemo uspjeti napraviti dobru predstavu - veseli se projektu.

Profesor Stojanov

Nedavno je umro Stojan Stojanov, operni pjevač i pedagog koji je Borku Periću davao satove opernog pjevanja kako bi učvrstio scenski glas, koji je dotad znao malo pucati na kazališnoj sceni. Da je na tim satovima nešto naučio o pjevanju, pokazao je i u showu HTV-a.

- Maestro Stojanov je bio čovjek s kojim sam uživao biti. Njegova energija, humor, mudrost, ljubav prema poslu i prije svega prema ljudima bila je velika. Nedostaje mi, ne samo meni, nego mnogima. Ali, takav je život. Sretan sam da smo proveli tih deset godina družeći se i pjevajući. Kao i svima, uvijek nam nedostaju neki ljudi kroz život koji su nam bili i ostali važni i nakon njihova odlaska - govori glumac, koji je sam režirao Kerempuhovu predstavu “Raspad sistema” i postupno otkriva da ga režija sve više privlači.

- Sve više imam osjećaj da se okrećem režiji i da se u budućnosti želim više baviti kazalištem i filmom i iz te pozicije. Glumac je možda po svojoj prirodi svaštar jer svašta mora igrati, pa onda možda odatle i ta potreba za režijom - kaže glumac, koji žali što nema više vremena navratiti do rodne Pule. Fali mu more i volio bi nešto učiniti da bolje organizira vrijeme, pa da može do Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:45