MJESEC DANA BEZ OLIVERA

U srijedu, 29. kolovoza, besplatno uz Jutarnji list izlazi kolekcija 35 nezaboravnih pjesama jednog od najvećih hrvatskih glazbenika svih vremena

 
 Biljana Gaurina / CROPIX

Od preranog i neprežaljenog odlaska jednog od najvećih hrvatskih glazbenika, simbola Splita, Dalmacije i Mediterana Olivera Dragojevića, sutra, 29. kolovoza, navršit će se mjesec dana. Svaka pjesma koju je otpjevao činila se kao da ju je upravo Oliver sam napisao i proživio, a najbolji domaći autori i skladatelji upravo su u njemu vidjeli najautentičnijeg interpreta svojih stihova.

Iz mora pjesama kojima je Oliver obilježio neke od najljepših trenutaka u svačijem životu, uz koje su se rodile i oplakale brojne ljubavi, uz koje se slavilo, tugovalo ili tek jednostavno uživalo u zvuku njegova neponovljivoga glasa Jutarnji je za svoje čitatelje odabrao 35 nezaboravnih pjesama objedinjenih u Oliverovoj pjesmarici koja sutra izlazi besplatno uz primjerak Jutarnjeg lista.

Pjesmarica sa stihovima Olivera Dragojevića

Zdenko Runjić, Jakša Fiamengo, Momčilo Popadić, Tomislav Zuppa, Lea Dekleva, Gibonni, Arne Politeo, Alka Vuica, Hari Rončević, Jure Stanić zaslužni su za nezaboravne stihove kojima nas je na koncu očarao sam Oliver. Trideset i pet pjesama ostaje u pjesmarici kao trajna uspomena na čovjeka, pjevača, morskog vuka, kapetana, za kojeg je Ante Gelo možda najuvjerljivije rekao kako je "vokalom pitao, a klavirom odgovarao" i koji će nas uvijek i iznova očaravati svojim jedinstvenim glasom i stihovima na kojima su odrasle brojne generacije.

- Drago mi je da se pjesme koje je moj Oliver otpjevao iskreno i s puno ljubavi nađu i u domovima svih onih koji su ga voljeli i cijenili kroz sva desetljeća koja je proveo na sceni, a tamo je najviše i volio biti. Sve te pjesme otpjevao je sa srcem pa će one u pjesmarici Jutarnjeg lista na jednom mjestu biti još jedna od predivnih uspomena koje je Oliver ostavio svima nama - rekla je Oliverova supruga Vesna Dragojević.

"Galeb i ja", "Romanca", "Molitva za Magdalenu", "Oprosti mi, pape", "Cesarica", "Luce mala", "Duša za nju", "Moj lipi anđele", samo su neke od pjesama čiji će se stihovi naći u Oliverovoj pjesmarici u izdanju Jutarnjeg, a koliko ljudima nedostaje, ali i da se njegova glasa teško ikada zasititi govore i podaci Hrvatske diskografske udruge. Naime, prodaja albuma intenzivno je usmjerena baš na njegove naslove. Na prvom je mjestu album "A L'Olympia", a slijedi ga njegovih "100 originalnih hitova: Oliver Dragojević". Zatim se redaju "The Best Collection" vol. 1 i 2 pa "Dueti" te "Familija" u izvedbi s Gibonnijem. U samom vrhu prvih 100 su i "Original Album Collection" vol. 1 i 2, "Noć nek tiho svira" sa Stjepanom Hauserom, "Kozmički Dalmatinac" i "Platinum Collection: Oliver Dragojević".

- Koliko su ga ljudi voljeli bilo je jasno tijekom cijele njegove karijere, svaki njegov koncert i album bili su događaj i doživljaj za sebe, a koliko ljudima nedostaje jasno je i po tome, koliko sam od vas čula, da su njegovi albumi i trenutačno najprodavaniji - napomenula je Vesna Dragojević.

Oliver je jedan od rijetkih glazbenika koji se može pohvaliti gotovo svjetskom popularnošću. Pjevao je u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu i u čuvenoj sydneyjskoj operi, no Oliver nikad nije mnogo mario za slavu. Novac mu nije gotovo ništa predstavljao. Unatoč svemu, živio je skromno, a u svojoj kući pokraj mora na Korčuli najradije je provodio vrijeme i za to je bilo rezervirano svako Oliverovo ljeto. Kad god je bilo prilike, bio je na moru, lovio ribu. Zapravo, more mu je bilo najvažnije u životu, a svojim ga je dirljivim riječima njegov veliki prijatelj Gibonni i ispratio na more.

"Ja bi želio reć svom kapetanu da je sve kako triba i da je svo ovo more samo za te", poručio je Gibonni na dan kad se Split nezapamćenim spontanim okupljanjem oprostio od Olivera i ispratio ga na katamaran za rodnu Velu Luku, gdje je u krugu obitelji i bliskih prijatelja i pokopan.

A u Veloj Luci, gdje bi sada i sam Oliver bio i vjerojatno sjekao more i lovio ribu sa sinovima i unucima, i dalje je njegova Vesna s obitelji, iščekujući rođenje šestog unuka, prvog djeteta Davora Dragojevića i njegove supruge, Korčulanke Karmen, kojeg omiljeni glazbenik, nažalost, nije dočekao, ali mu se silno veselio.

- I dalje sam u Veloj Luci i uz sinove i unuke iščekujemo dolazak na svijet još jednog člana obitelji, unuka, a koji bi se, barem je tako predviđeno terminom, trebao roditi u Splitu u petak, a na Oliverovu rodnom otoku ostajemo do početka školske godine u Dalmaciji - ispričala je Vesna.

Kako bilo, Oliver će zauvijek živjeti kroz svoje pjesme, a one su mu bile smisao života. ”Onoliko koliko ću i živit, ma dok mogu govorit, mogu i pivat!”, često je govorio, a tako je i bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:24