DOMENICA ŽUVELA

UZDANICA HULJIĆEVIH LANI JE PROGLAŠENA NAJBOLJOM DEBITANTICOM, KONAČNO SPREMA ALBUM 'Moje pjesme imaju milijune pregleda'

 
 Livio Andrijić / CROPIX

Ljeto joj je omiljeno doba godine. Da se pita dvadesetpetogodišnju Korčulanku koja glazbenu karijeru gradi pod mudrim vodstvom Tončija Huljića, sunce bi grijalo 365 dana. Dobro, možda ne bi baš non-stop pržilo, kako bi Domenica Žuvela bez problema mogla putovati na svoje sve brojnije koncerte, ali temperatura zraka između 27 i 32 stupnja sasvim bi joj odgovarala, kroz smijeh govori krhka plavuša, nova zvijezda našeg glazbenog neba koja stiže s našeg najmuzikalnijeg otoka.

Ivan Huljić

Iza nje su hitovi “Vidi se iz aviona” i “Ljubavna limunada”, a lani je na Splitskom festivalu debitirala s Huljićevom pjesmom “Kad sam s tobom” i bila proglašena najboljom festivalskom debitanticom. Samo godinu dana poslije Domenica je na Prokurativama nastupila s pjesmom “Mi protiv nas” što ju je otpjevala u duetu s Damirom Kedžom, a mladi su pjevači sa skladateljem Ivanom Huljićem, Tončijevim sinom, do dugo u noć slavili osvojenu prvu nagradu splitske publike. U 365 dana Domenica je prošla put o kojem mnogi mladi glazbenici samo sanjaju. Kako je reagirala kada je čula da je pobijedila na Splitskom festivalu?

- U prvi tren nisam mogla vjerovati. Bila sam pozitivno iznenađena i presretna. Drago mi je da smo ljudima prenijeli emociju koju smo osjećali, a to je publika očito prepoznala i odabrala našu pjesmu kao najbolju. To nam je dalo veliki vjetar u leđa za daljnji rad - kaže Domenica koja radi i s ocem i sa sinom Huljićem. Koja je glavna razlika između njih dvojice kao autora?

- Nemoguće mi je odgovoriti na to pitanje, ne mogu ih uspoređivati. U svakom slučaju mi je gušt raditi s obojicom, to je najvažnije - kaže Domenica koja je povezana s još jednim članom obitelji Huljić. To je njezina velika prijateljica Hana, i sama glazbenica. Cure su se sprijateljile prije sedam godina, a toliko su dobre da ponekad ne moraju ništa ni reći nego se, kaže Hana, samo pogledaju i nasmiju, jer već znaju što je onoj drugoj na umu. Hana i sama sklada, pa pitamo Domenicu jesu li djevojke razmišljale o tome da Domenica jednog dana otpjeva i neku Haninu pjesmu?

Split, 300618.
Finalna vecer novih pjesama na 58. Splitskom festivalu na Prokurativama.
Nastupilo je 25 izvodjaca koji su publici predstavili nove pjesme.
Na fotografiji: Prvu nagradu publike osvojila je Domenica & Damir Kedzo sa pjesmom Mi protiv nas
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / CROPIX
Domenica i Damir Kedžo na 58. Splitskom festivalu

Mamino dijete

- To bi bilo vrhunski, mislim da sam joj još davno rekla da čekam samo njenu pjesmu. Za sada Hana piše pjesme samo sebi, ali možda dobije inspiraciju i napiše nešto i za mene - priželjkuje Domenica čije pjesme na You Tubeu imaju milijunske preglede. Je li se tome nadala prije godinu dana kada se prvi put predstavila publici?

- Zapravo, nisam nikad ni razmišljala da bih mogla imati toliko pregleda. Znam da sam bila izvan sebe kad mi je prva pjesma imala pet tisuća pregleda, razmišljala sam tko su ti ljudi koji slušaju moju pjesmu... Nisam uopće mogla sanjati da će doći do ove brojke danas, pogotovo za pjesmu ‘Vidi se iz aviona’, koja broji gotovo osam milijuna pregleda. Drago mi je da je tako i da brojke stalno rastu - kaže djevojka s otoka, koja svoje djetinjstvo opisuje kao nezaboravno i bezbrižno.

- Otok se često prezentira kao izolirana sredina, koja ima svoje prednosti i mane... Ako je mana i bilo, ja ih ne pamtim - kaže plavuša.

Mama Romana i otac Lindo ime su joj odabrali po omiljenoj Zuccherovoj pjesmi, a i rodila se u nedjelju pa se sve poklopilo. Ljubav prema glazbi naslijedila je od mame, koja godinama pjeva u lokalnom bendu. Glazbenu školu, smjer klavir, Domenica je upisala u petom razredu osnovne škole, a kaže da je ni profesori ni roditelji nikad nisu morali tjerati da vježba. Srednju Umjetničku školu pohađala je u Dubrovniku, a Glazbena akademija u Splitu, smjer glazbena pedagogija, bila je potom jedini logični slijed i za nju jedini izbor. Na kakvoj je glazbi odrasla, tko su bili njeni tinejdžerski idoli?

- Mislim da djeca većinom slušaju ono što im roditelji slušaju. Ne mora značiti, ali tako je bilo u mojem slučaju. Moja mama cijeli život pjeva u bendu i često sam s njom preslušavala kazete i zapisivala tekstove. Prije si morao uložiti puno više truda da ‘skineš’ pjesmu. To su uglavnom bili izvođači devedesetih, koje obožavam slušati i danas. Jesam li oduvijek znala da ću se u životu baviti glazbom? Iskreno, ne znam. Imala sam toliko interesa kao dijete, da imam osjećaj da je to i ostalo tako. Sve me zanima i puno toga bih voljela raditi... Ipak, glazba je moja velika ljubav i poziv, od upisa glazbene škole njegovala sam tu ljubav kroz svoje školovanje, pa i dandanas. Da mogu birati ponovo, sve bi isto izabrala - kaže glazbenica koja živi u Splitu, ali redovito dolazi na Korčulu.

Akademija

- Volim iskoristiti svaki slobodni dan na otoku, uživajući u hrani, moru, druženju... Što se hrane tiče, po tom pitanju sam vrlo jednostavna. Volim sve jesti, pogotovo kad mi drugi spreme, nekako to onda više cijenim. Volim maminu i tatinu kuhinju, ali najviše bakinu, koja me puno toga naučila skuhati. Svi koji su probali ono što sam im skuhala rekli su da sam dobra kuharica, a što se nekih mojih posebnih kulinarskih specijaliteta tiče, ne bih ja tu sad nešto posebno izdvajala. Volim kuhati klasičnu domaću spizu kao što su variva, toćevi, meso... Sve što zapravo i moji doma kuhaju - kaže studentica koju od završetka Glazbene akademije dijeli tek diplomski rad. Kakva je bila tijekom studija, štreberica ili kampanjac?

- Ni jedno ni drugo (smijeh). Mislim da sam uvijek bila odgovorna studentica. Kroz cijeli fakultet sam puno radila, gažirala i zadnje tri godine radila u školi... Tako da sam morala biti jako organizirana da bih sve stigla - kaže Domenica koja radi u glazbenom vrtiću.

- Napravila sam svoj program koji potiče djecu na glazbeno stvaralaštvo kroz razne brojalice, pjevanje pjesmica, slušanje glazbe, sviranje, ples, crtanje i izražavanje emocija glazbom. U toj dobi najvažnije je djecu pustiti da budu djeca, ali im ujedno prenijeti i ljubav prema glazbi kroz igru i kreativnost - kaže djevojka koja studira, radi, nastupa... Kako sve to uspijeva uskladiti?

- Kad nešto voliš, ništa nije teško! - kaže Domenica koju pitamo kada možemo očekivati njezin prvi album.

Uskoro album

- Album mi je velika želja, ali idemo korak po korak. Skupili smo dosta pjesama, koje moramo zaokružiti u jednu cjelinu. Pjesme nisu još potpuno snimljene i otpjevane, ali to je ionako najlakši dio, bar za mene. Nadam se da će album biti gotov do kraja ove godine - priželjkuje pjevačica kojoj je ovo prije svega radno ljeto.

No uspije pronaći i par dana za odmor. Kako izgleda dan u kojem Domenica ništa ne radi?

- Ovisno o raspoloženju. Iskreno, teško mi je baš ne raditi ništa, volim raditi i osjećati se korisnom. Ali obožavam i ljeto te cijeli čin odlaska na plažu. Od pripreme do realizacije. Torba mi bude teža od kufera za putovanje. Nosim sve živo i neživo, od maske, štramaca, spužvi... Volim biti na moru i uz more. Plivanje volim najviše rano ujutro ili kasno popodne, tad je najlipše, u bonaci. Što se sunčanja tiče, prije sam se doslovno pržila, ali sada više ne mogu izdržati previše na suncu. Što sam starija, sve više pazim na kožu i ne izlažem se suncu bez visokog zaštitnog faktora pedeset i šešira - kaže mlada glazbenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:48