BRANKA KATIĆ

VELIKI RAZGOVOR S BEOGRADSKOM GLUMICOM KOJA BRILJIRA U DOMAĆOJ SERIJI Pamtimo je po ulozi iz kultnih 'Rana', sada se uživjela u lik Dijane iz Novina

 
Branka Katić
 Neja Markičević / CROPIX

Beogradska glumica Branka Katić gotovo da je garancija za uspjeh projekta u kojem se nađe, a domaću je publiku prije koju godinu osvojila ulogom novinarke Dijane Mitrović u itekako uspješnoj seriji “Novine”, čije je snimanje treće sezone upravo u tijeku. Vedra, nevjerojatno talentirana glumica prvu je ulogu dobila s tek 14 godina, pamtimo je po njezinim rolama u filmovima Srđana Dragojevića kao što su “Rane”, “Mi nismo anđeli” i brojnim drugima, a za njezinu karijeru po mnogočemu je presudan bio Kusturičin “Crna mačka, beli mačor”. Nakon njega otputovala je u London, gdje je, između ostalog, upoznala i supruga, redatelja Juliana Farinu s kojim ima dva sina i s kojim je osam godina živjela u Los Angelesu, gdje je izborila svoje mjesto u Hollywoodu.

Što čeka Dijanu

Igrala je uz bok zvijezda kao što su Johnny Depp i Jude Law, ali 2013. obitelj se odlučila vratiti u London, gdje žive i danas. Kratka poruka producenta Nebojše Tarabe bila je presudna da se odluči biti dio serije “Novine”, i niti u jednom trenu nije požalila, a s istom producentskom kućom Drugi plan snimat će uskoro i seriju “Amnezija”, za koju svjetski mediji već sada nižu pohvale.

Unatoč brojnim angažmanima izvan granica regije, set serije “Novine” poseban joj je užitak, kao i svi novi izazovi u kojima se nađe njezin lik novinarke Dijane Mitrović.

- Dijanu čeka nova ljubav i stare boli. I jedno nezaustavljivo, veliko i bolno urušavanje. Usprkos ozbiljnim temama kojima se naša serija bavi, atmosfera na setu je uvijek vesela, radna i opuštena u isto vrijeme - otkriva glumica.

A upravo ju je scenarij prve sezone oduševio do te mjere da se ponovno, nakon duge televizijske stanke, našla na setu u Rijeci, ne mareći hoće li projekt biti uspješan ili ne, ali s velikom željom da mu udahne dušu.

- Kada sam pročitala scenarij prve sezone, odmah sam znala da želim igrati Dijanu. Bila sam presretna što mi je ponuđena kompleksna, neobična uloga u tako dobro napisanoj priči. Gradeći lik, prvo sam na papir stavila sve što drugi likovi govore o Dijani i već tu dobila dobru skicu lika. Nisam pokušala imitirati niti jednu od vaših vrsnih novinarki, imala sam dovoljno materijala u odličnom scenariju Ivice Đikića.

Uslijedio je rad s fenomenalnim redateljem Daliborom Matanićem koji je premašio sva moja očekivanja. I u trećoj sezoni, svaki dan snimanja je pravi praznik kreativnosti. Dalibor je, zajedno s našim odličnim snimateljem Dankom Vučinovićem, seriji dao snažan vizualni identitet, a nama glumcima korisne i mudre indikacije uz puno prostora prave kreativne slobode. Cijela naša ekipa je sastavljena od odličnih kreativaca, ljudi se međusobno poštuju i ta dobra atmosfera sigurno pomaže da i sam rezultat našeg rada na kraju bude bolji.

'Novine'

Uspjeh serije

Iskreno, nisam razmišljala o mogućem uspjehu serije koji je uslijedio, znala sam samo da želim sudjelovati u njezinu stvaranju, a s ove vremenske distance jasno mi je da se dosta svari posložilo tako da je uspjeh serije bio prirodna posljedica jednog velikog truda i promišljene kreativnosti - objašnjava Branka.

Ništa manje oduševljena glumica nije ni s novom serijom “Amnezija”, koja progovara o trenutačno aktualnim temama, poput krijumčarenja izbjeglica i droge na granici jugoistočne Europe.

- Amnezija je veoma relevantna, suvremena priča koja se bavi problemom izbjeglica, kao i dinamikom malog mjesta koje još uvijek osjeća posljedice nesretnog rata na našim prostorima. Strah uvijek ostavlja veliki prostor za manipulaciju. Europska ekonomska kriza, zbog stvaranja sve većih nejednakosti, najviše koristi krajnje desničarskim populistima koji obećavaju povratak ‘nacionalnog suvereniteta’, u ime ‘naroda’ i vrlo efikasno koristi ekonomsku nesigurnost.

Dolazak migranata pruža izobilje materijala za manipulatore koji tvrde da će oni preuzeti naše slabo plaćene poslove, mnogi Europljani se plaše da će priljev stranaca oslabiti njihov udobni kulturni identitet. Sve je to nedostatak humanosti pretvoren u oružje, osmišljen da sugerira ljudima koji se lome pod pritiskom ekonomskog kaosa da je neprijatelj tamo negdje, da postoji neko ‘mi’ koje mora biti zaštićeno od nekog ‘oni’. Kritičko razmišljanje i međunarodna solidarnost su fundamentalne europske vrijednosti, koje se pozivaju na ponovno razmišljanje o našoj zajedničkoj budućnosti - opisuje.

Uspoređujući uvjete na setu hollywoodske produkcije i one regionalne, glumica tvrdi da je razlika jedino u uloženome novcu.

- Glavna razlika je novac uložen u projekte, ti budžeti u inozemstvu su nemjerljivo veći. Ali možemo biti mirni jer smo daroviti pa nas to vadi. Naši filmski radnici su vrijedni, jednako stručni i posvećeni pa često u mnogo lošijim uvjetima uspijevaju iznjedriti fantastične sadržaje - naglašava Branka.

Velika prekretnica u njezinoj karijeri bio je film kontroverznog, ali neupitno genijalnog redatelja Emira Kusturice “Crna mačka, beli mačor”. Kako je došlo do suradnje s Kusturicom, nakon tog filma glumici su se otvorila vrata kako Europe, tako i Hollywooda.

- Jednom sam opisala rad s njim kao vatromet, taj proces je zaista bio veoma uzbudljiv i nepredvidljiv. Scenarij je bio samo polazna točka, na dan snimanja Emir bi često mijenjao scene, dodavao bezbroj duhovitih detalja, od nas je očekivao da aktivno sudjelujemo s njim u tome, volio je čuti prijedloge, a opet, uvijek je imao to istančano oko režisera, znao je točno što želi i kako to postići, cijeli proces stvaranja bio je živ, u danom trenutku.

Često nam je znao na monitoru pokazati snimljeni ‘dubl’ i objasniti što mu je bilo dobro, a što želi promijeniti, što redatelji obično ne rade. Emir je znao moj rad pa nisam bila na audiciji, čak sam mislila da me netko zeza kada sam dobila prvi poziv iz produkcije. Bilo je to jedno lijepo iskustvo tijekom kojeg sam mnogo toga naučila - prisjeća se glumica.

Iako je surađivala s nekim od najvećih holivudskih glumačkih zvijezda, sigurna je da je ono što čini velikoga glumca svjesnost o tome da mu je partner neophodan te da ulogom ne može vladati sam.

- Najveći s kojima sam radila bili su odlični partneri, predani i zaigrani. Nemam loša iskustva, potvrdili su moju vjeru da biti uspješan i dobar u poslu koji radiš ne isključuje normalnost i poštovanje drugih - priča glumica.

Emir i Rade

Osim Kusturice, na njen život i karijeru velik je utjecaj imao glumački velikan Rade Šerbedžija, kao profesor, ali i prijatelj koji joj je bio velika podrška tijekom života u Los Angelesu.

- Rade je ljubav moja velika! Četiri godine sam bila njegov student, te su godine bile prožete bogatim iskustvima i samo su početak jednog nježnog prijateljstva. Jako ga volim, i njega i njegovu darovitu obitelj. Druženje s njima meni je melem za dušu. Njihov dom je uvijek otvoren za sve, divni su domaćini, topli i nesebični. Imaju nevjerojatnu širinu duha i ljubavi da zagrle cijeli svijet - s puno emocija priča Branka.

Već godinama živi na relaciji London - Beograd, a prije nekoliko godina u rodnom je gradu kupila i stan. Uz sve obaveze, Branka Katić izvrsno balansira između uloge glumice, majke 17-godišnjem Louisu i 15-godišnjem Joeu, te supruge.

- Stan u Beogradu imamo već nekoliko godina, prava je oaza dobre energije. Trudim se da kad nisam u Londonu makar razmijenim po koju poruku s mojim tinejdžerima, sada su dovoljno veliki da moja odsutnost nije prevelika drama. Da bih postigla sve, trudim se ne jurcati i ne pokušavati napraviti sve odjednom. Polako je brže - tajna je uspjeha 49-godišnje glumice. A na pitanje što joj najviše nedostaje otkad je njezina karijera bazirana primarno u Londonu, reći će da je to familijarnost našeg načina življenja, zabave i humora.

S obzirom na to da odrastaju s roditeljima koji su redatelj i glumica, bilo je neminovno da i sinovi krenu njihovim stopama.

- Louis je već u filmskoj školi, a Joe ima afinitet prema pisanju i glumi. Nama je jedino važno da im pomognemo, ili ne odmognemo, roditeljskoj nesigurnosti kraja nema, da pronađu svoje prave interese i strasti, ne bi li im život bio ljepši - iskrena je glumica.

Najvećim uspjehom u karijeri smatra to što još uvijek voli svoj posao i što je očekuju opet dobri i zanimljivi projekti.

- Najveći uspjeh je trajanje u našem poslu, sve ostalo dođe i ode - kratko je napomenula, dodajući kako se o propuštenim prilikama trudi ne razmišljati.

Plivanje s kitom

Kad je karijera, ali i privatni život u pitanju, u budućnosti si najviše priželjkuje dobar vjetar u leđa i dobro zdravlje.

- I neka neobična iskustva poput plivanja s kitovima ili skakanje s padobranom. Nadam se da ću zaista i uspjeti to iskusiti, da neće ostati samo pusta sanja - priželjkuje Branka.

Njezin idealan dan posve je jednostavan, a čine ga uglavnom njezine omiljene aktivnosti kao što su šetnja prirodom, sat joge, odlazak u kino, na koncert, izložbu i druženje s prijateljima...

Kada bi morala izdvojiti ulogu koja je najbolje opisuje kao osobu, bio bi to prilično težak zadatak.

- U svakoj me ima po malo i svaka je, nadam se, različita - tvrdi glumica.

Uz “Novine” i skorašnje snimanje “Amnezije”, Branka Katić može se pohvaliti uistinu fantastičnim projektima na kojima je sudjelovala, s itekako zvučnim imenima, i u kojima će publika sigurno uživati.

- Ove godine sam mnogo radila, film Sally Potter ‘Molly’ u kojem sam glumila s Ellom Fanning i Javierom Bardemom, film ‘King’s man’ Matthewa Vaughna, gdje igram posljednju rusku caricu, humorističnu seriju ‘Ujka, novi horizonti’ koja se, na veliku radost publike, počela emitirati u Srbiji, a poslije završetka snimanja treće i posljednje sezone ‘Novina’ snimat ću film Dušana Kovačevića u Beogradu. Mašala - zaključila je s opravdanim ponosom glumica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:30