'MURINA'

VELIKI USPJEH HRVATSKE REDATELJICE Glumački velikan Cliff Curtis snima na Hvaru psihološku dramu Dubrovčanke

Dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović “Murina”, koji sufinancira tvrtka slavnog Martina Scorsesea, snima se i u našoj zemlji
Cliff Curtis (lijevo) i Antoneta Alamat Kusijanović (desno)
 Getty images/CROPIX

Mlada dubrovačka redateljica i producentica Antoneta Alamat Kusijanović ovih dana na na Hvaru i u Dubrovniku, točnije na otoku Koločepu ili Kalamoti, kako ga Dubrovčani nazivaju, snima svoj prvi dugometražni film “Murina”, obiteljsku pihološku dramu u čijem je središtu 16-godišnja djevojka.

Tajanstvena atmosfera

Samo snimanje teče u poprilično tajanstvenoj atmosferi - o debitantskom dugometražnom djelu darovite Dubrovčanke s jedne se strane zna mnogo, no s druge vrlo malo. Primjerice, gotovo se ništa ne zna o glumačkoj ekipi. Pretpostavlja se, tako, da je novozelandski glumac s holivudskom karijerom, Cliff Curtis, koji je ovih dana fotoaparatom “ulovljen” u Dubrovniku u Antonetinom društvu, baš zbog ovog filma došao na jug Hrvatske. Curtis je već bio u Gradu 2011. godine, kada je s kolegicom Ashley Judd snimao epizode poznate krimi-serije “Nestali” u kojoj je utjelovio FBI agenta Daxa Millera.

Kada je prošle godine krenula priča o snimanju filma, kao jedna od potencijalnih zvijezda filma spominjao se sjajni Španjolac Javier Bardem, no čini se da je tu došlo do promjene. Isto tako, ulogu majke, kako je najavljivala redateljica, trebala je glumiti Nataša Janjić, no čini se da je zbog trudnoće i rođenja prvog djeteta Janjić ulogu prepustila nekoj drugoj svojoj kolegici. Tko ju je zamijenio, zasad nije poznato. Kao jedan od članova glumačke ekipe spominje se i Leon Lučev, a poznato je da ulogu djevojke Julije glumi mlada Gracija Filipović.

Ono što se zna o filmu ove mlade redateljice jest da ga koproducira i sufinancira Sikelia Prods. slavnog redatelja scenarista, producenta i povjesničara filma Martina Scorsesea koji je među ostalim režirao antologijske filmove “Taksist”, “Razjareni bik” i “Dobri momci”, te RT Features, uglednog brazilskog producenta Rodriga Teixeire koji je, primjerice, jedan od producenata novog filma “Ad Astra” Jamesa Graya s Bradom Pittom u glavnoj ulozi.

Nagrade

A Antoneta Alamat Kusijanović koja je završila Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, a zatim i režiju na američkom Sveučilištu Columbia, priliku za rad s najboljima dobila je, ili točnije rečeno itekako zaslužila, nakon što je njezin kratkometražni film “U plavetnilo”, prije dvije godine, osvojio cijeli niz međunarodnih nagrada: prvu nagradu publike na Festivalu europskog filma Premiers Plans-Angers Film Festival u Francuskoj, prvu nagradu na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Oberhausenu, zatim na Međunarodnom festivalu dječjeg filma u Chicagu te nagradu sarajevskog filmskog festivala “Srce Sarajeva”.

Antoneta je prva Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinéfondation na kojoj je nekoliko mjeseci radila na razvoju svog prvog dugometražnog igranog filma. Film je razvijala i u sklopu First Films First programa te Jerusalem Film Laba.

“Murina” je obiteljska psihološka drama i svojevrsni je nastavak njezina nagrađivanog filma “U plavetnilo” koji je sufinancirao i HAVC i koji je Američka akademija filmskih umjetnosti te godine uvrstila u izbor za studentski “Oscar”. Inače, prošle godine ova perspektivna Dubrovčanka pozvana je u članstvo Američke akademije filmskih umjetnosti koja dodjeljuje nagradu “Oscar”.

Kako je Antoneta razgovoru za Dubrovački vjesnik rekla, ideja za film “U plavetnilo” potječe upravo s Kalamote, otoka na kojem je odrasla.

- Tamo smo kao djeca bili prepušteni moru i plažama, a kako otok nema ni automobila, osjećali smo se nekako sigurnim, ne razmišljajući. Ipak, mi smo bili djeca, ipak mali ljudi sa svim kompleksnim emocijama, i hormonima koji bukte. Iz samog tog okruženja proizašla je ideja za film. Zanimao me konflikt prirode unutar djece i fizičke prirode - kazala je tada redateljica. A “Murina”, koja je svojevrsni nastavak “U plavetnilu” govori o Juliji, tinejdžerici koja traži bijeg od obitelji s očevim imućnim prijateljem strancem.

Nakon setova na Kalamoti, snimanje se nastavlja na Hvaru, točnije u Starigradu gdje se statisti traže još od svibnja, a upravo su u tijeku velike pripreme.

U međunarodnoj ekipi su i kompozitor Evgueni Galperine te poznati hrvatski producenti Zdenka Gold i Danijel Pek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:13