UOČI NASTUPA U OPATIJI

VIDEO: BERNARDA 'Nakon 33 operacije izgubila sam vid. Ne igram na sažaljenje, ali želim ići na Eurosong'

 
 Ronald Goršić / CROPIX

Kratko i jasno - Bernarda - ime je to koje će definitivno obilježiti hrvatsku glazbenu scenu. Jer svi koji su je čuli kako pjeva, s punim pravom usporedili su je s najvećim svjetskim zvijezdama kao što su Adele, Tina Turner, Aretha Franklin, Janis Joplin

Ova 25-godišnja Zagrepčanka sa švicarskom adresom u subotu će se u Opatiji natjecati na Dori, hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije, i to sa singlom “I Believe In True Love”, za koji je sama napisala tekst, a sve je producirao i aranžirao Duško Rapotec Ute, s kojim Bernarda već godinama surađuje.

Očni tlak

A njezina životna priča uistinu je nevjerojatna. Otac Željko je iz Samobora, majka Ružica iz Varaždina, a obitelj se nedugo nakon Bernardina rođenja preselila u Švicarsku. Naime, ova mlada i perspektivna pjevačica već kao beba imala je ozbiljnih problema s vidom, točnije visokim očnim tlakom, a požrtvovni roditelji adekvatnu zdravstvenu njegu za kćer morali su potražiti izvan domovine.

Bernarda je dosad bila na čak 33 operacije, ali ni one joj, nažalost, nisu pomogle. Na desno oko vidi samo dva posto, a bez lijevoga je ostala 2001. godine uslijed kobne liječničke pogreške. Zato danas ima stakleno oko i iz estetskih razloga nosi sunčane naočale, ali njezina vedrina, optimizam i zarazan osmijeh osvojit će vas na prvu. A tek kad zapjeva, kao što je napravila nama kad smo se s njom našli na intervjuu, pokušajte se ne naježiti - vjerujte nam, teško će vam to poći za rukom!

- Glazba je moj život odmalena, otkad znam za sebe! U tinejdžerskim danima išla sam na satove pjevanja, ali onako usput, jer škola mi je uvijek bila na prvome mjestu - govori nam Bernarda, koja se 2010. godine natjecala i na švicarskom izboru za pjesmu Eurovizije sa singlom “Confidence”, koji je završio na fenomenalnom drugom mjestu. “Hrvatska Adele” tad je oduševila i menadžera slavne Kanađanke Céline Dion (50), koji je, nakon što ju je čuo, uzeo njezin broj mobitela i e-mail adresu uz obećanje kako će joj se kad-tad javiti za glazbenu suradnju.

Gode joj pohvale

- Usporedbe s tako poznatim i talentiranim damama itekako mi gode. Isprva mi je sve to bilo prilično nevjerojatno, čudila sam se samoj sebi i pitala se, zar sam zbilja toliko dobra?! Naravno da osjećam veliku odgovornost kad me smjeste u takav vrh glazbene scene, ali komplimenti su mi prije svega dodatan poticaj da radim na sebi, usavršavam se i budem što bolja u svemu što radim - kaže nam simpatična Bernarda.

A lani je njezina karijera još jače i snažnije krenula uzlaznom putanjom zahvaljujući njemačkoj inačici popularnog talent showa “The Voice”. U njemu je naša slabovidna pjevačka nada dogurala do polufinala, u kojemu se našlo 12 najboljih glasova. Članove žirija i gledatelje očarale su Bernardine pjevačke sposobnosti, ali njezino pojavljivanje u javnosti nije moglo proći ni bez negativnih komentara.

- Predrasude je teško izbjeći, ali protiv njih se treba boriti. Bilo je zlih jezika koji su me pokušali prikazati kao osobu koja zbog svojega hendikepa igra na kartu sažaljenja, ali trudim se ne obazirati na komentare pojedinaca koji se skrivaju iza lažnih imena na društvenim mrežama. Ako mi nešto žele reći, neka mi to kažu u lice - poručuje samouvjerena i uvijek pozitivna Bernarda. A u najtežim životnim trenucima, među kojima je i onaj kad je izgubila oko, naša pjevačica utjehu, snagu i potporu pronalazila je u vjeri te obitelji - roditeljima, sestri Manueli i njezinoj djeci - Bernarda, naime, ima i troje nećaka koje beskrajno obožava.

- Odavno sam si obećala da me hendikep ni u čemu neće i ne smije sputavati. Kad sam još kao mala postala svjesna svojih problema s vidom, čvrsto sam odlučila živjeti punim plućima, to je bio i ostao moj jedini moto te najvažnija misao vodilja.

Možda fizički jesam drugačija, ali zbog toga nisam i neću biti građanka drugog reda, a ljudi s bilo kojim oblikom hendikepa često se baš tako osjećaju. Naši fizički nedostaci ne čine nas manje vrijednima i to je poruka koju želim prenijeti svijetu. Moja slabovidnost nije kraj svijeta, od nje je bezbroj puta opasnija duhovna sljepoća. Uostalom, nikad ne znaš što život nosi i kad ćeš baš ti možda trebati nečiju pomoć - zaključuje Bernarda.

Sport u krvi

A osim što fenomenalno pjeva, ova 25-godišnjakinja odlična je i u sportu. Pliva, trči i skija, a u šali kaže kako je, da nije bilo glazbe, danas mogla biti i na Olimpijskim igrama! Bernarda je nedavno i počela učiti svirati klavir, a valja napomenuti da je i odlična studentica pete godine teologije. Iako je trenutačno i više nego zatrpana obvezama, pogotovo nakon što je početkom siječnja napokon potpisala ugovor koji će joj itekako pomoći u glazbenoj karijeri, “hrvatska Adele” planira diplomirati najkasnije sljedeće godine. A što očekuje od subotnjeg nastupa na Dori?

- Zbilja bih voljela predstavljati Hrvatsku na Eurosongu. Gledateljima mogu obećati da ih neću razočarati i znat ću cijeniti svaki njihov glas. Nadam se da će moja pjesma ‘I Believe In True Love’ biti inspiracija, da će ljudima prenijeti poruku ljubavi, međusobnog poštivanja i sloge, bez obzira na različitosti koje nas možda razdvajaju - kaže nam ova 25-godišnjakinja, koja u vlastitoj glazbi voli eksperimentirati s gospelom, soulom, funkom, bluesom, countryjem, rockom…

A poslije Dore, u planu joj je i snimanje albuma te što više nastupa uživo - već ima dogovorene gaže u Berlinu i Baselu, a sudeći po energičnosti i predanosti svemu što radi, Bernardino pravo vrijeme tek dolazi…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:32