'ŽIVOT JE SAN'

VIDEO: 'DOK JE BEBA SPAVALA, MI SMO SE HVATALI MIKROFONA I SNIMALI. KREATIVCI NEMAJU PAUZU' Glazbeni i bračni par iz benda Nola objavio novi spot

 
 Srecko Niketic

Ususret 2018. godini, koja će obilježiti 25 godina njihova zajedničkog glazbenog putovanja, bračni par Gabrijela i Marijan Jelenić zavirio je u svoj zavidan katalog uspješnih ostvarenja i pronašao "izgubljenu" pjesmu. Video singl "Život je san" upravo je savršen uvod u četvrtstoljetnu godišnjicu najljepše autorske i ljubavne priče na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Svoju kajdanku dijaloga ljubavi Gabrijela i Marijan iz benda Nola ispisuju iskrenim i nježnim, ali snažnim autorskim potpisom, a od svoje priče stvaraju soundtrack života.

"Dio tebe", "Grad iz snova", "Osmijeh", "Sami u Sali", "Iznad oblaka", "Negdje između" - samo su neki od hitova ovih glazbenih i životnih partnera koji sami sebe opisuju kao "dvoje sretnika koji su pronašli jedan drugoga".

- Često nas pitaju o našoj tzv. desetogodišnjoj pauzi - iako u vremenu nakon što smo postali roditelji nismo bili prisutni u medijima i nismo objavljivali nove pjesme, ipak smo radili. Marijan je i dalje stvarao, a ja bih mu se pridružila kad sam mogla ili kad mu je to trebalo. Tako je bilo i s pjesmom 'Život je san'. Dok je beba spavala, mi smo se hvatali mikrofona i snimanja. Kreativci nemaju pauzu. Život nema pauzu. Život je san - izjavila je Gabi i otkrila kako su spomenuti singl snimili u intimi vlastita kućnog studija.

A sama pjesma nastala je prije 17 godina, i to za hvaljenu istoimenu predstavu, postavljenu prema filozofskoj alegoriji Pedra Calderona de la Barce, izvedenu na festivalu MKFM 2000. godine u režiji Roberta Raponje i Borne Baletića.

- Ponekad mi se čini kako mi je upravo ta predstava odredila ostatak života jer od tada živim svoj san. Stvaram glazbu, to mi je poziv, njome hranim sve svoje - obitelj, znatiželju, sreću, porive, čudovišta iz ormara... Bio je to moj prvi 'izlet' u stvaranje glazbe za kazališne predstave, glazbe koja se prvenstveno gleda. Taj 'izlet' postao je moj put. Baš kao glavni glumac, odlučio sam učiti iz snova jer nije bitno sanjamo li ili ne, već je bitno pronaći svrhu svoga života - objašnjava Marijan.

I kao što predstava govori o reinkarnaciji, o putu duše kroz kušnje, tako su i Nolina pjesma te spot nastali daleko ispred svoga vremena, čekali su pravi trenutak za svoju reinkarnaciju.

Glazbu i tekst singla "Život je san" napisao je Marijan Jelenić, dok je za mastering zaslužan njegov dugogodišnji suradnik Perica Šuran. Autor pratećeg videa iz 2000. je Dean Bertoldi, a da bi spot nakon sedamnaest godina zasjao novim sjajem, pobrinula se Medvid produkcija.

Dok Marijan aktivno nastavlja raditi u kazalištu, trenutačno na glazbenoj adaptaciji mjuzikla "Eni", koji je pretpremijeru imao u Istarskom narodnom kazalištu u Puli 6. prosinca, Nola pjesmom i plesom namjerava ugrijati hladne zimske dane 16. prosinca na Adventu u Orahovici, u Tunelu u Rijeci nastupaju 21. prosinca, a na Rovinj FM-u gostuju na sam Badnjak, 24. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:58