NOGOMETNA GLAZBA

VIDEO: NAVIJAČKI HITOVI KOJI SE NA RADIO POSTAJAMA VRTE KAO LUDI, A NEKI NA NJIMA ZARAĐUJU OZBILJNE PARE U samom vrhu su pjesme iste autorske ekipe

 
 Milan Krkač / Zaprešić Boys

"Igraj moja Hrvatska", Zaprešić Boysa, u proteklih 30 dana najemitiranija je navijačka pjesma u hrvatskom eteru, piše Slobodna Dalmacija.

Momci čije su himne "Srce vatreno", "Samo je jedno" i "Neopisivo" postale nezaobilazne u navijačkom repertoaru s novom su budnicom, glazbenom kulisom SP-a u Rusiji, dospjeli na vrh domaće TOP 40 ljestvice, koja uključuje i pjesme drugih žanrova.

Prema Fokus kontrolu, servisu Unisona – Hrvatskoga glazbenog saveza, integriranom sustavu za praćenje emitiranja novih glazbenih izdanja, "Igraj moja Hrvatska" Zaprešić Boysa – govori o odrastanju djece u svim gradovima, naseljima i krajevima Lijepe naše, odgajane u ljubavi prema hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji s potpisom Ante Pecotića (glazba), Marka Novosela (tekst), Bojana Šalamona (aranžman, produkcija, miks) – definitivno je ušla u uši i srce navijača. Za njezine autore pun pogodak jer o broju emitiranja ovise i prihodi od autorskih prava. Kad kod publike "upali" namjenski rađena pjesma, kud ćeš veće sreće...

U evidenciji Fokus kontrol sustava, koji u realnom vremenu bilježi i prati podatke o izvođenju pojedinih pjesama na domaćim i regionalnim radijskim i TV postajama, što glazbenicima daje realan uvid u emitiranje njihovih djela, drugo mjesto među navijačkim himnama trenutno drži "Srce vatreno", koje se, pak, na TOP 40 ljestvici nalazi na četvrtome mjestu. I nju, uz repera Marka Lasića Nereda, izvode Zaprešić Boys (tekst: Marko Lasić & Marko Novosel; glazba, aranžman, produkcija Bojan Šalamon/Zdeslav Klarić), baš kao i trećeplasiranu navijačku pjesmu "Neopisivo" (tekst: Marko Novosel, glazba/aranžman/produkcija: Bojan Šalamon Shalla, Zdeslav Klarić), trenutno pozicioniranu na petome mjestu domaće TOP 40 liste.

Četvrta u nizu najomiljenijih navijačkih pjesama u posljednjih 30 dana je "Tako se voli" u izvedbi Prvih 11 (Vanna, Indira, Zsa Zsa, Nina Badrić, Antonija Dora Pleško, Neno Belan, Pero Galić, Jacques Houdek, Nered, Connect, Zaprešić Boys i dječji zbor Zagrepčanke), koju potpisuje već spominjana glazbena ekipa u sastavu Ante Pecotić (glazba), Ante Pecotić i Marko Novosel (tekst), Ivan Dražić, Jura Blažević i Marko Lasić (rap dio), te Bojan Šalamon Shalla (aranžman/produkcija). Riječ je o novom glazbenom uratku, plasiranom u eter neposredno uoči početka SP-a u Rusiji, čiji je broj emitiranja na nacionalnoj TOP 40 ljestvici u protekla četiri tjedna dosegnuo 12. mjesto.

I glumačka ekipa HRT-ove humoristične serije "Ko te šiša" na svoj je način odlučila dati podršku "vatrenima" u Rusiji snimivši pjesmu "Idemo dalje" Zorana Happa (autor glazbe), Branka Ružića (tekst) i Tonyja Lovića (aranžman/produkcija), koja je zauzela peto mjesto među trenutno najvrćenijim navijačkim pjesmama, a na aktualnoj TOP 40 ljestvici je 36., na samome začelju.

Zanimljivo je da se u autorskoj ekipi koja potpisuje prve četiri najizvođenije pjesme nalazi trojac Novosel, Pecotić i Šalamon, a u dvije je "ruke dao" i Nered. Glazbena ekipa definitivno zna recepturu navijačkog hita, pa su uoči prvenstva u Rusiji odlučili zahvatiti i šire od uobičajene muške navijačke populacije poželjevši pjesmom animirati i navijačice. Ubrzo su u studiju skrojili ženstveni hit "Tako se voli", još jedan u nizu onih za podizanje atmosfere u jeku velikih sportskih nadmetanja.

– Uvriježeno je mišljenje da žene teško pate tijekom mjesec dana koliko traju nogometna prvenstva jer ih nogomet, kao, uopće ne zanima. No, mnogi od nas dobro znaju da to nije tako, pa smo stoga ovom pjesmom željeli poručiti da i naše cure itekako znaju navijati te da neke od njih nogomet kuže bolje i od dečkiju – objasnio je Ante Pecotić, jedan od deset najemitiranijih skladatelja, prema podacima Službe za zaštitu autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja (HDS), koji su ostvarili najveću zaradu od autorstva u 2017. godini. Pecotić inače od svibnja 2016. obnaša funkciju predsjednika Hrvatskog društva skladatelja, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:29